Nyhet

Barnen i Sudan tvingas evakuera igen

I april tvingades familjerna i vår barnby i Khartoum, Sudan, att evakuera efter att väpnade styrkor tagit över barnbyn. Familjer, som flyttades till säkrare platser utanför staden, tvingas nu flytta igen efter att kriget kommit närmare.

En av familjerna som tvingats evakuera. Foto: Ali Abdallah Al

Den brutala konflikten som började i Sudans huvudstad Khartoum har spridit sig till östra och södra Sudan – delar av landet som ansågs vara säkra.
I mitten av december evakuerade Sudan-teamet alla familjer och all personal ännu en gång. Familjerna är nu i säkerhet och har bosatt sig på en ny plats i östra Sudan.

SOS Barnbyar i Sudan fortsätter att övervaka situationen noga och justerar säkerhetsprotokollen i enlighet med händelseutvecklingen. Dessa säkerhetsåtgärder inkluderar regelbundna säkerhetsbedömningar, beredskapsplaner, nära samarbete med lokala myndigheter och humanitära organisationer.

Abdelrahman Mubarak, generalsekreterare, SOS Barnbyar i Sudan

Abdelrahman Mubarak, generalsekreterare för SOS Barnbyar i Sudan, säger atthans team arbetar på en plan som ska samla alla de 15 familjerna – 90 barn och 56 ungdomar – på en och samma plats. För närvarande bor en familj i en annan delstat. Det finns inga skolor eller utbildningsaktiviteter i Sudan, vilket gör att vårdnadshavarna måste hitta sätt att hålla barnen och ungdomarna sysselsatta hemma.

− Vi har ett nära samarbete med myndigheterna för att få ID-kort och pass till alla barn, ungdomar och vårdnadshavare inför nästa steg, säger Mubarak, och fortsätter:

− Det kan handla om att evakuera familjerna till ett grannland nu när vi står inför risken att kriget utvidgas till fler stater. Detta beslut är avgörande för att garantera säkerheten för alla barn och familjer i vår omsorg tills en fredlig lösning har nåtts i vårt land.

Denna upptrappning av konflikten har lett till lidande, dödsfall och massflykt. Enligt FN har mer än en miljon människor flytt till grannländer som Egypten, Tchad och Sydsudan. Cirka sex miljoner människor är internflyktingar, vilket gör Sudan till det land i världen som har flest internflyktingar.

Sudan har också tre miljoner barn som tvingats lämna sina hem på grund av våldet – det största antalet i hela världen. Varannan person kommer att behöva humanitär hjälp under 2024 enligt FN.

SOS Barnbyar kunde även stötta familjer i vårt familjestärkande program när striderna började, men när situationen förvärrades flydde många av familjerna för att söka säkerhet.

− Vi har inte kunnat komma i kontakt med dem sedan dess, säger Mubarak.

− Bristen på kommunikation har hindrat oss från att fortsätta vårt stöd till dessa familjer.

Katastrofprogrammet, som inrättades i Khartoum och Södra Kordofan före kriget, flyttades till delstaterna White Nile och Al Jazirah för att stödja familjer som har flytt till området. Den humanitära insatsen, som avslutades i december 2023, nådde över 10 000 människor med hygienpaket, kontanter för försörjning, barnvänliga platser och gav psykosocialt stöd till barn och unga. Det finns planer på att förlänga katastrofprogrammet med ytterligare två år.

 

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2024-01-24

Liknande

Nyhet

Familjer evakuerades från Charkiv

SOS Barnbyar har evakuerat 17 familjer från våldet i Charkiv till västra Ukraina. Där har de fått boende för de närmaste månaderna. Nu slipper barnen höra flyglarmen under nätterna.

Läs mer här

Nyhet

Barn har flyttats från barnbyn i Rafah

Den 28 maj påbörjade vi en akut omplacering av barn och vuxna från barnbyn i Rafah på grund av en dramatiskt ökad säkerhetsrisk. Alla barn som bodde i Rafah anlände oskadda till en alternativ plats i centrala Gaza.

Läs mer här

Artikel

Klimatkrisen drabbar familjer i Brasilien och Kenya

Extremväder påverkar familjer från Brasilien till Kenya. De kraftiga regnen och översvämningarna i södra Brasilien, liksom i Östafrika, är färska exempel på hur klimatkrisen bidrar till extremt väder, tvingar familjer att fly från sina hem och förstör människors försörjningsmöjligheter.

Läs mer här