Artikel

Blev bortgift – nu bidrar hon till förändring

Flicka i orange huvudduk och klänning sitter på en bänk i ett klassrum
Zala är idag en viktig förebild för andra flickor och unga kvinnor i sitt samhälle.

I Etiopien är det fortfarande vanligt att minderåriga utsätts för barnäktenskap, tidiga äktenskap och tvångsäktenskap. Så många som 4 av 10 flickor gifter sig innan de fyller 18 år. Tidigare såg man en nedgång av dessa siffror, men de har ökat igen på grund av komplexa humanitära kriser och långvarig torka som gjort att många befinner sig på flykt inom landet.

Sextonåriga Zala i Etiopien har stora planer för sin framtid.

– Jag vill gå färdigt skolan och bli läkare. Jag gillar att hjälpa människor och vill göra patienter friska igen, förklarar hon.

Men det fanns en tid då hon inte vågade drömma så stort. Inte ens om att få gå ut skolan. När hon bara vara 12 år gammal tvingades hon hoppa av grundskolan för att åka till sin moster i Somalia. Vad hon då inte visste var att hon var på väg för att gifta sig.

– I den åldern har man inte koll på vad kärlek eller äktenskap handlar om. När min blivande man kom fram till mig och sa att han älskade mig och ville gifta sig kände jag mig väldigt osäker. Jag ville inte gifta mig med honom, jag var inte alls intresserad. Men min pappa hade lovat bort mig. Jag hade inget alternativ och vågade inte sätta mig upp mot min familj.

Zala stannade i fyra månader hos sin man och hans familj. Under hela äktenskapet kände hon mycket smärta och obehag. Så småningom kom hennes mamma på besök och övertalade sin dotter att följa med hem. När hon återvände till sin familj insåg hon att hon var gravid, men senare under graviditeten fick hon missfall.

Förutom smärtan och de negativa effekterna på hälsan av att gifta sig i tidig ålder konfronteras flickor som Zala, när de väl kan återvända till sin familj, med en mängd stigman. Samhällen avvisar ofta frånskilda flickor så att de inte kan återvända till skolan eller tillåts ha ett riktigt socialt liv i sina egna byar.

– Jag möttes av ett stort stigma när jag återvände hem. Det gjorde att jag bestämde mig för att flytta till en annan stad för att hitta ett jobb och tjäna lite pengar, säger Zala.

Men det blev också en mycket smärtsam tid.

Kraft till barn och ungdomar

För att ta itu med det alarmerande antalet barnäktenskap och de konsekvenser de har för flickor i den regionen Zala bor, har SOS Barnbyar tillsammans med organisationer inom alliansen Joining Forces* infört olika samhälls- och skolbaserade program. SOS Barnbyar i Etiopien stöttar med insatser för att öka barns delaktighet, genomför kampanjer och medvetandehöjande informationsinsatser om barns rättigheter, tidiga äktenskap och skydd av barn och unga. Det har lett till att barnen och ungdomarna själva satt sig i förarsätet för att bidra till att avskaffa tidiga barnäktenskap och andra skadliga sedvänjor som fortfarande lever kvar.

Genom fungerande och aktiva barnklubbar, partnerskap med lokala myndigheter och samhällsbaserade barnskyddsgrupper bidrar projektet till att underlätta kommunikationen och samverkan mellan aktörer som arbetar med dessa frågor. Det handlar om att identifiera problemen, förmedla kunskap och förändra situationen.

Under projektets första år har antalet fall av barnäktenskap minskat avsevärt och samtidigt har antalet flickor som går i skolan ökat markant. En ökad medvetenhet om risker och påföljder har också haft en direkt inverkan på invånarnas förhållningssätt. Religiösa ledare ger inte längre sin välsignelse till äktenskap som involverar barn eller kvinnor inte uttryckt sitt fulla samtycke att gifta sig. Resultaten av projektet ger redan starka bevis för att barns deltagande och ledarskap i hög grad bidrar till social förändring.

En förebild för flickor som återvänder till skolan

När Zala återvände från den andra staden vägrade hon till en början att gå tillbaka till skolan.

– Jag var rädd för hur jag skulle behandlas av mina kompisar och av samhället. Folk försöker skambelägga flickor som går tillbaka till skolan i min ålder, säger Zala.

Efter att ha kommit i kontakt med SOS Barnbyar som gav henne samtalsstöd i hemmet vid flera tillfällen bestämde sig Zala för att återvända till skolan 2021.

– Till en början kände jag mig obekväm, eftersom jag var mycket äldre än de andra i min klass. Men tack vare stödet från SOS Barnbyar och projektet kände jag mig stärkt och bestämde mig för att ta itu med alla de fördomar som finns kring flickor som är gifta men vill fortsätta sin utbildning. Jag vill lära mig, oavsett vilken klass jag går i, och inte förlora min framtid på grund av sociala stigman, säger Zala med självförtroende i rösten.

Zala har blivit en förebild i sin skola och sitt samhälle genom att arbeta för att stoppa barnäktenskap och öka medvetenheten bland sina jämnåriga och deras familjer om de negativa konsekvenserna av barnäktenskap för flickors hälsa och utveckling.

– Det finns många flickor fortfarande som utsätts för barnäktenskap och många tycker att det är normalt att gifta sig som barn eftersom det är vanligt i mitt samhälle. Jag vill visa dem att det är möjligt att övervinna stigman och framför allt att de måste satsa på att utbilda sig. Vi organiserar olika sociala grupper och initiativ. Det finns också en aktiv tjejklubb i min skola som träffas två gånger i månaden. En klubbledare från min skola hjälper till att organisera dessa möten, där vi kan ta upp våra problem.

– Jag vill att andra flickor ska veta att det är viktigt att vara utbildad för att kunna leva ett lyckligt och självständigt liv. Även om du hoppade av skolan är det aldrig för sent att återvända för att försöka nå dina drömmar.

Text: Christine Stolz
Foto: Petterik Wiggers

* Joining Forces är en allians av världens sex största barnrättsorganisationer som arbetar för att stoppa alla former av våld mot barn.

”Jag vill visa dem att det är möjligt att övervinna stigman och framför allt att de måste satsa på att utbilda sig.”

Dela inlägget

Publicerad: 2024-03-13

Liknande

Artikel

Jon Henrik Fjällgren: ”Fler borde engagera sig för barnen”

Jon Henrik Fjällgren berättar om besöket i barnbyn och varför fler bör engagera sig.

Läs mer här

Artikel

Stor skillnad mellan barnby och barnhem – här får du veta hur

Vad är skillnaden mellan en barnby och barnhem – egentligen? Vi förklarar.

Läs mer här

Artikel

De fiskar efter barn

Små barn tvingas arbeta som fiskare med livet som insats. Läs hur Teye bröt sig fri från den farliga fiskenäringen.

Läs mer här