Artikel

Doris drömmer om ett nytt hem

MALAWI Det var en natt i mars 2019 som Doris vaknade av ett högt ljud. Det var cyklonen Idai som träffat Doris Ntagos hus där hon bodde med sin make och fyra barnbarn. Alla låg i sina sängar och sov. Doris väckte familjen direkt och alla sprang ut. Huset raserades i cyklonen och Doris förlorade också all köksutrustning, filtar, barnböcker och sängar.

Doris med sitt yngsta barnbarn i famnen.

Cyklonen Idai drabbade över 800 000 människor och gjorde mer än 19 000 familjer i Malawi bostadslösa. Den kraftiga stormen drabbade även tusentals familjer när den drog in över Moçambique och Zimbabwe.

Tack vare stöd från SOS Barnbyars familjestärkande program har barnen det bra hos sin mormor och morfar.

Kämpar för sin dröm

Doris dröm är nu att nu bygga upp sitt hus igen. Varje dag hämtar hon vatten till sina grannar mot betalning för att samla ihop tillräckligt med pengar för att kunna skapa sig ett nytt hem.

Även Doris barnbarn längtar till att huset är uppbyggt igen.
Doris tar hand om sina barnbarn eftersom hennes egna biologiska barn arbetar långt hemifrån och inte har möjlighet att ta hand om dem själva.

Doris är med i SOS Barnbyars familjestärkande program. Programmet är anpassat efter varje familjs unika behov och stärker familjer så att barnen kan gå i skola, de vuxna kan skapa sig en egen försörjning och att hela familjen mår bra. För varje dag som går kommer familjen närmare drömmen om ett nytt hem tack vare Doris engagemang, envishet och styrka – och stödet från SOS Barnbyar.

FOTO: Cornel van Heerden

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2019-09-24

Liknande

Artikel

Så mår barnen i Gaza efter evakueringen

I slutet av maj tvingades vi evakuera vår barnby i Rafah helt och flytta barnen och familjerna som sökte skydd där till tältläger i centrala Gaza. Situationen runt barnbyn var alldeles för farlig. Reem Alreqeb Reem, tf programchef i Gaza, var med under och efter evakueringen.

Läs mer här

Artikel

"Det kommer finnas något bättre"

Sedan oktober har Islam flytt fyra gånger inom Gaza med sin sjuka man och sina sju barn. De hittar ingen trygghet någonstans och det påverkar deras mentala hälsa. Nu bor de i SOS Barnbyars tältläger och får psykologiskt stöd.

Läs mer här

Artikel

Israa tvingades fly sitt barndomshem

När kriget bröt ut sökte Israa skydd i vår barnby i Rafah, där hon växte upp och känner sig trygg. Men i slutet av maj blev situationen runt barnbyn för farlig och hon evakuerades till SOS Barnbyars tältläger i Deir al Balah.

Läs mer här