Artikel

En dag med Ana under hennes sommarlov i Juliaca, Peru

PERU: Ana* och hennes familj är en del av det familjestärkande programmet i Juliaca sedan 2019.

I nedan bilddagbok får vi följa med Ana en dag under hennes sommarlov.

Klockan 4 varje morgon går Sonia till jobbet, då tar Ana hand om lilla Tomas. Ana är morgonpigg trots sommarlovet vaknar hon klockan 6. Juliaca är en kall stad. På natten kan temperaturen gå ner till fyra grader. För att hålla sig varm sover Ana med fem filtar och en mössa
Klockan fyra varje morgon går Sonia till jobbet, då tar Ana hand om lille Tomas. Ana är morgonpigg, trots sommarlovet vaknar hon klockan sex. Juliaca är en kall stad, på natten kan temperaturen gå ner till fyra grader. För att hålla sig varm sover Ana med fem filtar och en mössa.
Medan Tomas gör sig redo förbereder hon frukosten för båda. Hon har lärt sig att laga mat av hennes mamma.
Sonia och Tomas äter frukost tillsammans. Förut hade Tomas anemi så Ana och hennes mamma ser till att han äter näringsrik mat. Till frukost äter de quinua och kiwicha – båda rika på järn- med mjölk och ett vetestekt kex.
Runt klockan 10:00 går Ana och Tomas till sin mamma. På onsdagar arbetar hon med att sälja varor på en lokal marknad några kvarter hemifrån. Sonia säljer köksredskap, batterier, borstar, och andra verktyg.
På eftermiddagen plockar de ihop allt i en väska och går tillbaka hem. Sommar i Juliaca betyder regnsäsong och leran på de olagda vägarna gör det svårt att flytta vagnen. Men Ana och Sonia lyckas den ta den hem igen.
När de kommer hem tvättar Ana sina händer så att hon kan hjälpa sin mamma att laga mat.
Ana lär sig att laga mat genom att titta på hur hennes mamma gör. Dagens meny är kyckling och grönsaksgryta.
I februari hittade familjen en katt med tre kattungar i taket. Familjen matar och tar hand om kattungarna medan de letar efter någon som kan ta hand om dem. Även om barnen älskar att ha husdjur hemma, har de inte råd att behålla dem. Ana och Tomas leker med en av kattungrana medan de väntar på att lunchen ska bli klar.
Efter lunch går Sonia och vilar. Ana går till sitt rum. En av hennes hobbyer är att rita. ”Mitt favoritämne i skolan är konst och kommunikation,” säger hon. ”Jag älskar att måla med akvareller och dekorera mitt rum med dessa teckningar.” När hon växer upp vill hon bli förskollärare för att hon älskar barn.

 

På sen eftermiddag äter de kakor medan de tittar på TV i Sonias rum. De gillar att titta på filmer och tecknat. Efter att de har ätit middag kl 19, är denna dag slut.

*Ana och hennes familj heter egentligen något annat.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2020-07-02

Liknande

Artikel

Så påverkas SOS Barnbyar av militärkuppen i Niger

För två månader sedan tog militären makten i Niamey. Kuppen i Niger fördömdes omedelbart av Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap (ECOWAS), som införde kraftiga ekonomiska sanktioner mot landet och hotade med ett militärt ingripande.

Läs mer här

Artikel

Känslomässig trygghet är livsnödvändig

SOS Barnbyar i Marocko arbetar nu med lokala myndigheter för att stötta de barn som drabbats av jordbävningen i landet, och som nu står helt ensamma. Så här stöttar vi barnen som förlorat sina föräldrar i samband med jordbävningen i Marocko.

Läs mer här

Nyhet

Så mår barnen efter jordbävningen i Marocko

– Barnen var rädda när de kände skalven, men som tur är är barnbyn bra byggd och husen skadades inte. Barnen och ungdomarna, såväl som personal och fosterfamiljer är oskadade och i säkerhet, säger Samya El Mousti, SOS Barnbyar i Marocko.

Läs mer här