Artikel

En dag med Ana under hennes sommarlov i Juliaca, Peru

PERU: Ana* och hennes familj är en del av det familjestärkande programmet i Juliaca sedan 2019.

I nedan bilddagbok får vi följa med Ana en dag under hennes sommarlov.

Klockan 4 varje morgon går Sonia till jobbet, då tar Ana hand om lilla Tomas. Ana är morgonpigg trots sommarlovet vaknar hon klockan 6. Juliaca är en kall stad. På natten kan temperaturen gå ner till fyra grader. För att hålla sig varm sover Ana med fem filtar och en mössa
Klockan fyra varje morgon går Sonia till jobbet, då tar Ana hand om lille Tomas. Ana är morgonpigg, trots sommarlovet vaknar hon klockan sex. Juliaca är en kall stad, på natten kan temperaturen gå ner till fyra grader. För att hålla sig varm sover Ana med fem filtar och en mössa.
Medan Tomas gör sig redo förbereder hon frukosten för båda. Hon har lärt sig att laga mat av hennes mamma.
Sonia och Tomas äter frukost tillsammans. Förut hade Tomas anemi så Ana och hennes mamma ser till att han äter näringsrik mat. Till frukost äter de quinua och kiwicha – båda rika på järn- med mjölk och ett vetestekt kex.
Runt klockan 10:00 går Ana och Tomas till sin mamma. På onsdagar arbetar hon med att sälja varor på en lokal marknad några kvarter hemifrån. Sonia säljer köksredskap, batterier, borstar, och andra verktyg.
På eftermiddagen plockar de ihop allt i en väska och går tillbaka hem. Sommar i Juliaca betyder regnsäsong och leran på de olagda vägarna gör det svårt att flytta vagnen. Men Ana och Sonia lyckas den ta den hem igen.
När de kommer hem tvättar Ana sina händer så att hon kan hjälpa sin mamma att laga mat.
Ana lär sig att laga mat genom att titta på hur hennes mamma gör. Dagens meny är kyckling och grönsaksgryta.
I februari hittade familjen en katt med tre kattungar i taket. Familjen matar och tar hand om kattungarna medan de letar efter någon som kan ta hand om dem. Även om barnen älskar att ha husdjur hemma, har de inte råd att behålla dem. Ana och Tomas leker med en av kattungrana medan de väntar på att lunchen ska bli klar.
Efter lunch går Sonia och vilar. Ana går till sitt rum. En av hennes hobbyer är att rita. ”Mitt favoritämne i skolan är konst och kommunikation,” säger hon. ”Jag älskar att måla med akvareller och dekorera mitt rum med dessa teckningar.” När hon växer upp vill hon bli förskollärare för att hon älskar barn.

 

På sen eftermiddag äter de kakor medan de tittar på TV i Sonias rum. De gillar att titta på filmer och tecknat. Efter att de har ätit middag kl 19, är denna dag slut.

*Ana och hennes familj heter egentligen något annat.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2020-07-02

Liknande

Artikel

SOS Barnbyar invald som expert i Socialstyrelsens nya råd

SOS Barnbyar har valts ut som en, av totalt 17 experter från civilsamhället, till nytt råd för barn och unga.

Läs mer här

Artikel

SOS Barnbyar positiva till förslag att stärka barns rättigheter enligt barnkonventionen

SOS Barnbyar välkomnar förslagen i den statliga utredningen ”Förbättrade möjligheter för barn att utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen”. Utredningen har tagit ett helhetsgrepp om hur väl barn och ungas rättigheter tillvaratas i Sverige och på vilket sätt de har möjlighet att göra sina röster hörda i beslut som påverkar deras liv.

Läs mer här

Artikel

Rop på hjälp från barnbyn i Rafah – brevet till utrikesministern

Barnen i vår barnby i Rafah, Gaza, är i akut fara efter uppgifter om attacker mot staden. Det finns ingen säker plats att fly till och trots hårt arbete har vi inte hittat ett säkert sätt för barnen att lämna Gaza.

Läs mer här