Att komma till ett nytt land kan vara som att befinna sig i en labyrint. Det finns mängder av vägar att ta, men det är inte lätt att veta vilken väg du ska välja för att komma ut. Att komma till ett nytt land som familj gör vägvalet än mer komplext. Av den anledningen och med vetskapen om att samordningen mellan myndigheter för nyanlända brister startade SOS Barnbyar projektet Familjepartner år 2023.
– Vår erfarenhet på SOS Barnbyar är att nyanlända familjer i många fall får information och stöd från olika håll, men saknar någon som arbetar med familjen utifrån ett helhetsperspektiv. Vårt mål med Familjepartner är att vara det helhetsstödet för familjerna den första tiden i Sverige. Vi vill stärka deras egenmakt, säger Ramon Calvo, gruppchef för Familjepartner.
De familjer som deltar i Familjepartner får en stödperson av SOS Barnbyar. Stödpersonen har till uppgift att ge familjen det individuella stödet just de har behov av. Det kan handla om allt från att förmedla kunskap om hur vården eller skolan fungerar till att ställa sig i bostadskö. Familjepartner riktar sig till nyanlända familjer som kommer till Sverige som kvotflyktingar, på anhöriginvandring eller via massflyktingsdirektivet.
– En viktig del i vårt arbete är att vi utgår från barns och ungas behov och deltagande. Kort sagt, vi arbetar alltid utifrån barnets bästa. Och vi ser att om föräldrarna får en god kännedom om hur det svenska samhället fungerar, så kommer det barnen till godo, fortsätter Ramon Calvo.
Idag finns Familjepartner i Hammarkullen i Göteborg och på söder i Stockholm. Familjepartner pågår från februari 2023 till februari 2026 och kan ta emot totalt 80 familjer.
Finansiellt stöd för Familjepartner ges av EU:s Asyl, migrations och integrationsfond (AMIF).
Hör av dig till oss som jobbar med Familjepartner.
Familjepartner har utrymme för att ta emot cirka 80 familjer under projektperioden och arbetet utgår från SOS Barnbyars center i Hammarkullen, Göteborg och på kontoret i Stockholm.
Projektet är en utveckling av den familjestärkande verksamhet som bedrevs i projektform under perioden 2020–2022. Vill du veta mer om projektet ”Stöd vid familjeåterförening” samt ta del av dess slutrapport & utvärderingsrapport klicka här.
Som stödperson finns du där och stöttar en nyanländ familj i deras etablering och integrationsprocess.
Till intresseanmälanArtikel
Näringsliv och civilsamhälle starkare tillsammans
Den växande sociala oron och utanförskapet bland unga är en utmaning som alla i Sverige måste ta på allvar. Det är hög tid för näringslivet och civilsamhället att inse att gemensamma investeringar i samhällets stabilitet och trygghet är avgörande för allas vår långsiktiga framgång, skriver Lars Brånn, affärsområdeschef Resiliens, Ramboll Sverige och Anna Ernestam, generalsekreterare SOS Barnbyar Sverige.
Läs mer härNyhet
Ny forskning: Miljontals barn kan tvingas växa upp ensamma
Ny forskning från SOS Barnbyar visar att miljontals barn runt om i världen riskerar att tvingas växa upp på egen hand, utan sina föräldrar. Generationsöverskridande våld, ekonomisk utsatthet och diskriminering hotar att bryta samman familjer. Studien som nu presenteras är den första i sitt slag och ger nya insikter om varför barn separeras från sina familjer och vad regeringar, internationella organisationer och civilsamhället kan göra för att skydda dem.
Läs mer härArtikel
Debatt: ”Dagens unga i Sverige kan inte vänta på framtidens socialtjänstlag.”
Socialtjänsten måste våga använda befintlig lagstiftning och kraftsamla, skriver Anna Ernestam, generalsekreterare för SOS Barnbyar som stöttar barn och unga, både i Sverige och utomlands, som riskerar att förlora eller har förlorat sina föräldrars omsorg.
Läs mer härNyhet
SOS Barnbyar i Almedalen om rätten till en trygg uppväxt
SOS Barnbyar finns på plats och kommer såväl arrangera som delta i ett antal seminarier under årets Almedalsvecka. Seminarierna handlar om unga som lämnar samhällsvård i Sverige, rätten till trygg uppväxt samt samarbetet mellan det offentliga, civilsamhället och näringslivet.
Läs mer här