Artikel

Filip Berg i ny roll

Skådespelaren Filip Berg kliver in i en ny roll, men den här gången handlar det varken om drama eller spänning utan om rollen som en av SOS Barnbyars nya ambassadörer. Ett ärofyllt uppdrag som han axlar med samma stora ansvar som karaktären ”Ove” skulle ha gjort.

Ni känner säkert igen honom, Filip Berg, som spelade den unge herr Ove i den prisade filmen En man som heter Ove. Det har gått några år sedan dess, och Filip har även (mellan serier och filminspelningar) hunnit medverka i SOS Barnbyars dokumentärserie En resa för livet. Då fick han, tillsammans med fyra andra kända profiler, möjlighet att se SOS Barnbyars verksamhet i Nepal. Under resans gång träffade han både barn och ungdomar vars livsöden satte djupa spår. En del spår så djupa att det väcktes ett lite oväntat engagemang hos skådespelaren.

– Det blev verkligen en resa för livet, men det var varken jag eller de andra deltagarna som hade huvudrollen – det var barnen. Känslan efteråt var att jag önskade att alla i Sverige fick chans att uppleva det här, det satte verkligen perspektiv på saker, säger Filip.

Mellan filminspelningar, Guldbagge-galor och röda mattan har Filip fortsatt att engagera sig på olika sätt. Främst framför kameran i olika sammanhang, och nu senast bakom kameran som berättarröst till en film om SOS Barnbyar. När han fick frågan om att bli ambassadör så tvekade han inte en sekund.

– Jag tackade ja direkt! Jag kan, och jag vill, göra mer för barn som lever i utsatthet. Och med två små syskonbarn hemma i Stockholm är det svårt att skaka av sig tanken; vad händer med barn som inte har någon i sin närhet, om inte organisationer som SOS Barnbyar finns där och fångar upp dem? säger Filip.

Det som Filip fastnade för är SOS Barnbyars långsiktiga arbete, och att barnen får så mycket mer än tak över huvudet och mat på bordet; de får trygghet, kärlek och respekt – de får en familj, eller stöd för att hålla ihop sin familj. De får en barndom.

– Därför känns det extra viktigt att göra det här, berättar Filip.

Nyligen besökte han SOS Barnbyars nationella ungdomsprogram i Göteborg. Efter en tidig morgon med filminspelning i närheten av Hammarkullen passade han på att lära sig mer om den svenska verksamheten och prata med ett par av ungdomarna. Under året vill han gärna fortsätta att dela med sig av sina kunskaper inom filmbranschen och yrket som skådespelare.

– Kanske kan jag inspirera någon i ungdomsprogrammet till att välja ett yrke framför eller bakom kameran, eller i alla fall bjuda på en rolig stund med både skratt och lite allvar. Min stora förhoppning är så klart att på sikt bidra till att fler givare och partners vill engagera sig i SOS Barnbyar.

 

Fakta:
Namn: Filip Berg
Bor: Stockholm
Gör: Skådespelare
Familj: Mamma, syster och syskonbarn, pappa
Aktuell: Nybliven SOS-ambassadör och polis i serien Bäckström
Tidigare filmer & serier: Lasermannen, Ondskan, Andra avenyn, Odödliga, En man som heter Ove, Svartsjön, Lyckligare kan ingen vara, med flera.

 

Text: Jenny Norelius

Foto: Martin Von Krogh

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2020-06-16

Liknande

Artikel

Så mår barnen i Gaza efter evakueringen

I slutet av maj tvingades vi evakuera vår barnby i Rafah helt och flytta barnen och familjerna som sökte skydd där till tältläger i centrala Gaza. Situationen runt barnbyn var alldeles för farlig. Reem Alreqeb Reem, tf programchef i Gaza, var med under och efter evakueringen.

Läs mer här

Artikel

"Det kommer finnas något bättre"

Sedan oktober har Islam flytt fyra gånger inom Gaza med sin sjuka man och sina sju barn. De hittar ingen trygghet någonstans och det påverkar deras mentala hälsa. Nu bor de i SOS Barnbyars tältläger och får psykologiskt stöd.

Läs mer här

Artikel

Israa tvingades fly sitt barndomshem

När kriget bröt ut sökte Israa skydd i vår barnby i Rafah, där hon växte upp och känner sig trygg. Men i slutet av maj blev situationen runt barnbyn för farlig och hon evakuerades till SOS Barnbyars tältläger i Deir al Balah.

Läs mer här