Artikel

Gåvor eller samarbete, hur kan man som företag engagera sig?  

SOS Barnbyars Erika Svensson, expert på företagsengagemang, reflekterar över trender och hur man kan få så mycket som möjligt ur sitt engagemang.

Många företag väljer att engagera sig i ideella organisationer, ni är ju en av dem. Syftet är naturligtvis att stödja en positiv samhällsutveckling, visa sitt samhällsengagemang, stärka varumärket och engagera medarbetarna – ”att bidra till något gott”.

Sätten företag kan bidra till viktiga ändamål utvecklas ständigt. Många väljer att skänka en gåva vid speciella tillfällen, ofta julen, medan andra engagerar sig med medel, tid och resurser i ett strategiskt samarbete. Över tid kan man säga att företagens engagemang gått från gåvor, via sponsring till samarbeten, även om alla varianter fortfarande existerar. Men hur ska man tänka om sitt engagemang? Det är viktigt att företaget har en tydlig agenda speciellt vid ett större samarbete. Vad vill ni med ert engagemang?

Sedan måste man såklart fundera över den finansiella förmågan och vilket intresse ni som företag har, vilket ändamål vill ni engagera er i, vad ligger nära den egna verksamheten? Kanske finns inte möjligheten att stödja med stora belopp, men för oss, och säkert andra ideella organisationer är alla medel välkomna.

Oavsett storlek och syfte med ert engagemang, tänk på att synliggöra och aktivera engagemanget, det vinner både ni och vi på. Några tips!

 

Läs också Erikas tips på hur man som företag kan bidra till globala målen.

Dela inlägget

Publicerad: 2021-03-29

Liknande

Artikel

Näringsliv och civilsamhälle starkare tillsammans

Den växande sociala oron och utanförskapet bland unga är en utmaning som alla i Sverige måste ta på allvar. Det är hög tid för näringslivet och civilsamhället att inse att gemensamma investeringar i samhällets stabilitet och trygghet är avgörande för allas vår långsiktiga framgång, skriver Lars Brånn, affärsområdeschef Resiliens, Ramboll Sverige och Anna Ernestam, generalsekreterare SOS Barnbyar Sverige.

Läs mer här

Artikel

Solpaneler som förändrar livet

I Moçambique lever över hälften av befolkningen utan elektricitet. Och vid 18-tiden blir det kolsvart. Två familjer som hittills levt utan elektricitet är Ezedias och Cacildas. De går SOS Barnbyars yrkesutbildning i montering av solpaneler och hoppas kunna bidra både till mer elektricitet i närsamhället, effektivisera sina företag inom sömnad och försörja sina familjer.

Läs mer här

Artikel

Klimatsmart odling leder till mindre fattigdom

Klimatförändringarna slår hårt mot de som lever i fattigdom i Moçambique. Skördarna, som hela familjer livnär sig på, misslyckas. Det leder till näringsbrist, svält och än mer fattigdom. För att stötta familjerna stöttar SOS Barnbyar jordbruksgrupper, där föräldrar lär sig att anpassa sin odling till klimatet och att odla på ett klimatsmart sätt. Fembarnsmamman Aissa är en av dem.

Läs mer här