Våldet eskalerar i Haiti – följ vårt arbete

Texten uppdateras

Det gängrelaterade våldet i Haiti har eskalerat och många familjer tvingas fly huvudstaden Port-au-Prince. Alla 66 barn i barnbyn i staden är i säkerhet. I de andra barnbyarna i Les Cayes och Cap Haïtien är alla trygga och verksamheterna pågår som vanligt.

− Alla barn i våra verksamheter är i säkerhet. I barnbyn i Port-au-Prince kan ingen längre gå ut. Läget är akut för barn som just nu drabbas av våldet. Vi följer situationen och finns där för barn i utsatthet, säger Shanna Löfgren, programansvarig för Haiti.

Barnen i vår verksamhet har tillräckligt med förnödenheter för en månad. De går i skolan på distans och för de familjer i staden som inte har internetuppkoppling skriver lärarna ut läxor som föräldrarna kan hämta utanför skolan. Familjer i vårt familjestärkande program stöttar vi på distans.

Det nationella kontoret i Port-au-Prince, som tidigare varit stängt, är nu öppet tre dagar i veckan.

− Vi hoppas och ber att situationen snart ska bli bättre eftersom alltför många barn lider psykiskt och fysiskt. Det är viktigt att komma ihåg att dagens barn kommer att bli morgondagens vuxna, så det måste vara vår prioritet att minska trauman som kommer att ha en direkt inverkan på Haitis framtid, säger Faimy Carmelle Loiseau, generalsekreterare för SOS Barnbyar i Haiti.

Konflikter och inbördeskrig drabbar barn i utsatthet hårdast. Vi har funnits på plats i Haiti i 40 år och stöttar barn innan, under och efter att katastrofer inträffar.

I somras beskrev Faimy Carmelle Loiseau situationen för barnen:

Faimy Carmelle Loiseau, nationell chef för SOS Barnbyar i Haiti,
Faimy Carmelle Loiseau, nationell chef för SOS Barnbyar i Haiti,

– Många familjer kämpar och är beroende av vår hjälp för att överleva. Livet är extremt svårt, särskilt för de familjer som hade det svårt redan innan den senaste krisen, säger hon.

Läs hela artikeln från i somras.

SOS Barnbyar i Haiti:

SOS Barnbyar har funnits på plats i Haiti sedan 1984 och har barnbyar på tre platser; Les Cayes, Cap Haïtien och Port-au-Prince. I landet har vi barnbyar, ungdomsprogram, familjestärkande program och skolor.