Artikel

Hon drömde om att bli en av flickorna med skolväska på axeln

Ary* ville bli som de andra flickorna; med skolväska på axeln, på väg till skolan med sina klasskompisar. Inte förrän hon kom till barnbyn kunde den drömmen bli sann.

En flicka som sitter och skriver i ett klassrum.

Husen i barnbyn där Ary bor är varma och välkomnande. När hon kom dit fick hon äntligen den trygghet hon förlorat efter att båda henne biologiska föräldrar dött. Innan hon kom till barnbyn bodde hon med sin faster, som hade knappa resurser, en bit utanför huvudstaden. Ary kunde inte gå i skolan och det fanns inte någon skola för barn i hennes ålder i närheten.

Idag är Ary en av flickorna som har sin skolväska över axlarna och många klasskompisar.

 

– Jag ville gå i skolan. Men där jag bodde levde bara människor som inte kunde läsa eller skriva. De tillbringade mest tid med att slåss och spela bort pengar. Min faster hade inte råd att skicka mig till skolan. Min dröm var att en dag få bli som flickorna jag såg som bar en väska med böcker på axeln – på väg till skolan.

När Ary kom till barnbyn blev hon glad och överraskad över att få skolmaterial och -uniform. Hon skrevs in i den lokala grundskolan i närheten av barnbyn. Hon var lite äldre än de andra barnen i klassen eftersom hon låg efter de andra. Men nu har hon kommit i kapp. Ary var snabblärd och vande sig snabbt vid skolschemat, att få nya vänner och att kommunicera med de äldre. Hon var också en duktig elev, henne första år i skolan gick mycket bra med resultat långt över medel. Men pga nedstängningen av skolor i Kambodja under pandemin, behöver hon fortfarande ta extraklasser.

I barnbyn finns också plats för mycket sport och lek!

– Jag är glad över att bo här. Jag har ett fint hus och barnbyn. Jag kan gå i skolan och har massor av vänner i skolan och här. Jag får tillräckligt med mat, kläder och skolböcker. Min SOS-mamma tar hand om mig lika bra som min egen biologiska mamma skulle ha gjort. Min SOS-mamma älskar mig och jag henne. Jag känner mig trygg här.

*Namnet är ändrat av integritetsskäl.

Text och foto: Pearl Sandhu

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2022-05-04

Liknande

Artikel

En SOS-mammas dag

Malani är mamma till nio barn. Nio barn att väcka, nio koppar te att hälla upp, nio matlådor som ska förberedas och alla barn får en puss på kinden innan de går till skolan. Malani från Sri Lanka delar med sig av sin dag som SOS-mamma.

Läs mer här

Artikel

Systrarnas starka syskonband

Familjen splittrades när Diana var liten och syskonen tvingades ifrån varandra. Men hennes storasyster kunde inte glömma sin yngre syster.

Läs mer här

Artikel

Sommartips från barnbyn

Sommartips från barnen i en av våra barnbyar i Laos.

Läs mer här