Artikel

Hon vill ge sina barnbarn en framtid

Kvinna i rött håller litet barn i grön jacka utomhus mot blå vägg
Daina är med i SOS Barnbyars familjestärkande program i Indien där hon fått stöd i sitt entreprenörskap – och till barnens skolgång.

Daiana är en riktigt entreprenör som har många strängar på sin lyra. Bland annat föder hon upp grisar, odlar ingefära och handlar med silkesmaskar. Men det som betyder allra mest för henne, är barnbarnen. Hon är fast besluten att ge dem en framtid.

Det var när hennes dotter Rina var tvungen att flytta till en närliggande stad för att utbilda sig och arbeta, som Daiana blev barnbarnens primära vårdnadshavare.

– Barnbarnens pappa ville inte ta hand om dem, berättar Daiana.

Så Daiana startade flera verksamheter för att kunna försörja familjen.

Kvinna mörk kofta i butik ställer upp varor på hyllorna
I butiken kan hon arbeta samtidigt som hon tar hand om barnbarnen.

– Att balansera båda uppgifterna är inte lätt, konstaterar hon.
Dessutom försvårades situationen av pandemin, försvagad ekonomi i världen och ett ogynnsamt odlingsklimat. Men hennes beslutsamhet och handlingskraft lönade sig.

För att stärka ekonomin långsiktigt investerade hon vinsten från ingefärsodlingen i en liten butik, alldeles intill huset där de bor. Närheten till huset gör att hon kan arbeta samtidigt som hon tar hand om barnbarnen. Dottern besöker familjen så ofta hon kan, för att tillbringa tid med sina barn och hjälpa till i butiken.

Kvinna i butik skrattar med ett skrattande barn i grön jacka i knät
Hos mormor har barnbarnen en varm och stöttande miljö.

När butiken precis hade öppnat fick Daiana också ett stöd från SOS Barnbyar, som tillsammans med hennes eget arbete gjorde att affärerna började blomstra ordentligt och inkomsten fördubblades. Hon fick också stöd till barnens skolavgifter så att de ska kunna gå i skolan.

Fattigdom ska inte hindra mina barn och barnbarn från att gå i skolan.

– Även om jag redan har fått kämpa hårt kommer jag att fortsätta att göra det för att se till att mina barn har det bra, säger hon beslutsamt.

Daianas engagemang för sina barnbarns utbildning är orubbligt.

– Fattigdom ska inte hindra mina barn och barnbarn från att gå i skolan.

Hon är övertygad om att utbildning är nyckeln till att säkra deras rättigheter och framtid – som, tillsammans med att ge dem en trygg uppväxt, ska få även dem att blomstra.

Foto: Lydia Mantler

Dela inlägget

Publicerad: 2023-11-24

Liknande

Artikel

Nyfiken av naturen

Möt Sonam från Indien. En kreativ tjej som gillar skolan, att leka – och odling!

Läs mer här

Artikel

Familjen fann hopp i en osäker ny verklighet

Valentynas familj bodde i Charkiv, Ukraina, före den fullskaliga invasionen i februari 2022. Den 2 mars tvingades Valentyna, som då var gravid, och hennes man och två barn att lämna sitt hem eftersom det var under ständig beskjutning.

Läs mer här

Artikel

Sparlånegrupper leder till självförsörjning

Ekonomisk egenmakt i form av sparlånegrupper har länge varit en del av SOS Barnbyars arbete för att stötta familjer i utsatthet. Det har lett till att familjerna får större möjligheter att försörja sina barn och se till att de får gå i skolan. Sparlånegrupper är grupper där föräldrar sparar och lånar av varandra. Det gör att föräldrarna får en tryggare ekonomi och kan låna för att till exempel starta en försörjande verksamhet.

Läs mer här