SOS Barnbyar Logo Orange

Artikel

Så får barn från Ukraina vara barn

SOS Barnbyar är en av organisationerna som är på plats i Ukraina och i närområdet för att stötta de som flyr kriget.

– Ukraina förlorar sina barn nu. Vi finns där för att ge dem trygga platser tills de kan återvända till sina hem, säger Ingrid Johansen, VD för SOS Barnbyar.

Skriv ditt testamente och stöd barnen i Ukraina! 

Jag vill testamentera

Kriget i Ukraina resulterar i stort lidande för landets befolkning. Inte minst får kriget enorma konsekvenser för barnen i området. SOS Barnbyar har funnits på plats i Ukraina sedan 2003. Under det pågående kriget arbetar man med akuta krisinsatser och efter kriget kommer man att finnas kvar i landet för att stötta barnen med bland annat traumahantering och psykologiskt stöd. 

Sedan oroligheterna i området startade är det många som har flytt till grannländerna. I Tjeckien, Ungern, Lettland, Litauen, Österrike, Rumänien och Polen, står SOS Barnbyar redo att ge familjer på flykt skydd.  

– Vår organisation mobiliserar över hela Europa för att stötta familjer och barn som flyr krigets Ukraina, säger SOS Barnbyars VD Ingrid Johansen, som varit på plats i Polen. 

Få känna normalitet 

Huvuduppgiften i de läger som tar hand om barnen är att få dem att känna lite normalitet i en svår situation. Här kan de göra skolarbete, få traumahantering och bara vara barn som leker, skapar och får nya kompisar.  

– Vi har också barn som bott på institutioner i Ukraina, som har flytt över gränsen och hittat en plats i säkerhet här. Det här ligger i vår identitet, i vår organisations innersta – att göra allt vi kan för barn och unga som förlorat eller riskerar att förlora sina föräldrars omsorg, berättar Ingrid Johansen.  

Ingrid Johansen i Polen med en fosterförälder och ett barn i SOS Barnbyars omsorg. Foto: Katerina Ilievska

Testamentsgåvor 

En stor del av de medel som möjliggör SOS Barnbyars arbete kommer från privatpersoner. Ett sätt att bidra som har blivit allt vanligare på senare tid, är att skriva in en donation till organisationen i sitt testamente. Många tycker att det är ett bra sätt att även efter livet bidra till det man var engagerad i medan man levde. Testamentsgåvor hjälper SOS Barnbyar med det långsiktiga och varaktiga arbete som behövs under en lång tid efter en kris eller katastrof. 

Bygg nytt, bygg bättre 

SOS Barnbyar fanns i Ukraina innan kriget, och kommer finnas där efter kriget, när barnen ska lära sig att hantera sina trauman, komma ifatt i skolan, och trots vad de har varit med om, utvecklas till sitt starkaste jag. Att börja om på nytt innebär också en chans att bygga för en ännu bättre framtid. SOS Barnbyar tror inte på att barn ska institutionaliseras, utan på omsorg i en familjeliknande situation. Därför arbetar man långsiktigt med att påverka den ukrainska regeringen, så att systemet med institutioner i Ukraina inte återupptas efter kriget. Istället kommer man bygga upp:  

  • Barnbyar som är integrerade i samhället 
  • Säkra platser för mammor och barn 
  • Center där barn kan få gå i förskola och ha en säker plats att leka och göra läxorna på 
  • Traumahantering för barn och familjer som drabbats av kriget  


Genom ditt stöd till SOS Barnbyar ger du barnen i Ukraina en chans att bli sitt starkaste jag. 

 

Testamentera kostnadsfritt

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2022-07-26

Liknande

Artikel

SOS Barnbyar skapar en ännu bättre verksamhet

SOS Barnbyar har ett pågående arbete för att ytterligare förbättra skyddet av barn i våra verksamheter.

Läs mer här

Nyhet

Postkodlotteriet ger 21 miljoner kronor till SOS Barnbyar

Läs mer här

Artikel

Barnen bortom badparadiset

Många förknippar Tanzanias örike Zanzibar med turism, vita sandstränder och kristallklart vatten. Men bakom lyxhotellen finns ett liv i fattigdom som hindrar många barn från att äta sig mätta, gå i skolan och växa upp med sina föräldrar. Sedan 1990-talet har SOS Barnbyar arbetat för att ge just dessa barn i Zanzibar en trygg uppväxt.

Läs mer här