Artikel

Hur många skriver egentligen testamente?

Hallå Marie Enmark på SOS Barnbyar, det är du som tar hand om de testamentsgåvor vi får.

Hur många i Sverige har egentligen skrivit testamente?
Det går inte riktigt att säga, eftersom man inte måste registrera sitt testamente någonstans, och därmed finns det ingen allmän statistik. Men marknadsundersökningar visar att ungefär 20 procent, det vill säga cirka en av fem, har skrivit testamente. Det är alldeles för få! I princip alla har anledning att skriva sitt testamente, men många tror att det ordnar sig ändå, och att arvslagarna funkar för dem. Men, det är ganska få som är riktigt insatta i vad arvslagarna säger, och många som faktiskt inte vet vilka regler som gäller.

Hur många av de som har skrivit testamente har tagit med en eller flera organisationer i sitt testamente?
Det är också svårt att svara på eftersom man som sagt i Sverige inte behöver registrera sitt testamente någonstans, men marknadsundersökningar har visat att någonstans mellan 2 och 4 procent gör det.

Det låter inte som så många?
Inte om man jämför med att sex av tio skänker regelbundet till en eller flera organisationer. Det är en av anledningarna till att SOS Barnbyar pratar om möjligheten. Vi tror att fler skulle ta med en gåva i sitt testamente till ändamål de känner varmt för, om de bara kände till att det går.

Hur mycket ger man?
Det varierar oerhört. Allt från en viss penningsumma, ett så kallat legat, till hundra procent av sin kvarlåtenskap. Ibland får jag frågan hur mycket man ska skänka? Alla gåvor i ett testamente är precis lika välkomna liksom alla gåvor man ger medan man lever, stora som små. Det man kan säga om testamentsgåvor, är att för en del skapar de en möjlighet att ge lite mer än man kanske kunnat göra annars. Det är ett sätt att skänka omtanken nu, och gåvan sen, när man inte längre behöver den själv.

Varför ger man?
Det kan vara att man inte har egna barn, men gärna vill bidra till att stötta barn. Eller att man på något sätt kommit i kontakt med vår verksamhet, till exempel under resor. En del tycker att de har tillräckligt att lämna efter sig, så att det både räcker till ens egna barn och till några fler. Eller så kanske barnen själva sagt att de har tillräckligt redan, och inte behöver mer.

Funderar du på att omvandla delar eller hela ditt arv till en trygg uppväxt för barn runt om i världen? Då ska du veta att så lite som några procent av din kvarlåtenskap kan göra stor skillnad i flera generationer, eftersom god omsorg går i arv.

För när barn växer upp med nära, sunda relationer har de större chans att bli en trygg vuxen och god förälder till sina egna barn, samt ha en positiv inverkan på sin omgivning. Den effekten blir starkare och ger mer kraft framåt för varje generation.

Din gåva bidrar till att göra det möjligt.

Skriv ditt testamente med hjälp av Lawlys digitala verktyg, eller boka ett personligt möte med Familjerättsbyrån.

Har du några frågor är du alltid välkommen att mejla oss på [email protected]

 

Dela inlägget

Publicerad: 2022-11-30

Liknande

Artikel

Din bostadsrätt kan bli till ett hem för sex barn – inklusive en mamma

Så enkelt är det att omvandla den till ett tryggt boende under en hel uppväxt.

Läs mer här

Blogg

Ögonblicken som påverkar ett helt liv

Vi arbetar för att alla barn, över hela världen, ska garanteras en trygg och omsorgsfull uppväxt. Det arbetet kan du stödja även i en testamenterad gåva.

Läs mer här

Artikel

Vita Arkivet, testamente, framtidsfullmakt

Vita Arkivet är en tjänst som Fonus tillhandahåller, där man kan skriva hur man vill ha sin egen begravning. I Vita Arkivet kan man också fylla i andra saker som man vill att de anhöriga ska veta den dagen man inte längre finns. Sveriges Begravningsbyråers Förbund har en liknande tjänst som heter Livsarkivet.

Läs mer här