Artikel

”Jag är tacksam för att vi lyckades ändra vår historia”

Ett barn ler och plockar salladsblad i SOS barnby i Moçambique. Två kvinnor syns i bakgrunden.
Foto: Cornel van Heerden

– När vi klev innanför dörren fick vi en stor kram av vår SOS-mamma. Hon badade oss och hjälpte oss bli rena. Vi kunde inte se naglarna på fingrarna för att de var så uppätna. Det var så smärtsamt att bada att vi grät.

Barnbyn blev en nystart för syskonen. Tidigare hade deras svårt alkoholiserade pappa misshandlat mamman till döds inför deras ögon. Han dog själv strax därefter. Under två år bodde syskonen hos sin farbror som inte var snäll mot dem. Till slut lyckades en socialsekreterare se till att de fick komma till ett tryggt hem i en barnby. Det är nu tio år sedan.

– Inte förrän jag kom till min SOS-familj kunde jag tvätta mig ordentligt för första gången, vilket var en skön känsla. Jag kände mig uppskattad och mitt rum var fint. Jag kommer aldrig att glömma hur vår SOS-mamma kokade ris och grillade fisk till oss den första dagen vi kom. Vi var så lättade och glada att ha en egen mamma som tog hand om och skyddade oss, berättar Ana.

I barnbyn finns plats för både skratt och lek!

Syskon håller ihop

tre ungdomar från SOS barnby ler framför kameran.
Syskonen är viktiga för varandra.

Efter en tid kunde även deras bror Dito, som rymt från farbrorn, flytta in. Att hålla ihop syskon är centralt i SOS Barnbyars program. För Dito är syskonbanden viktiga.

– Vi har så mycket gemensamt, samma svåra bakgrund. Jag är tacksam för allt stöd vi fått från vår SOS-mamma och vår nya familj eftersom vi har det bra här, berättar han.

Ana och hennes syster har blivit av med parasiterna. Genom psykosocialt stöd har syskonen fått hjälp att bearbeta de erfarenheter de varit med om och kan se positivt på framtiden.

– Jag vill nu glömma det som hände mellan mina föräldrar och bara gå vidare, säger Ana.

Även om det är svårt att prata om det vågar hon berätta.

– På nätterna brukar jag drömma om att jag bygger mitt eget hus där jag tar hand om gatubarn. Jag vill skapa en trygg miljö för barn som förlorat sina föräldrar och hålla ihop syskon. Jag är tacksam för det skydd vi nu fått och för att vi lyckades ändra vår historia, säger Ana.

Namnen i artikeln är ändrade. 

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2021-07-06

Liknande

Nyhet

Barnby i Brasilien har översvämmats

Vår barnby i Porto Alegre, Brasilien, har tvingats evakuera på grund av extrema väderförhållanden. Barnbyn står nu under vatten. Ingen av de andra barnbyarna i Brasilien har påverkats.

Läs mer här

Artikel

Maysa, tre år, hittades helt ensam i krigets Gaza

En treårig flicka gick fram till en kontrollpunkt i Gaza. Hon var smutsig och hade sår på kroppen. Hon var helt ensam.

Läs mer här

Artikel

SOS Nytt: Barn ska inte tvingas arbeta

Den här månaden fokuserar vi på SOS Barnbyar, just på vikten av att barn inte ska tvingas arbeta. I det här nyhetsbrevet kan du läsa mer.

Läs mer här