Kraften i karate
I Bangladesh löper flickor och kvinnor stor risk att utsättas för olika våldsbrott. Därför är en utbildning i karate en värdefull investering för livet.
Nida, en 13-årig flicka från en av våra barnbyar i Bangladesh, vann nyligen en stor karatetävling. Det var första gången hon tävlade. Bara ett halvår tidigare började hon träna karate tillsammans med tio andra flickor i samarbete med ett träningscenter i närheten.
Det var SOS Barnbyar som uppmuntrade Nida att börja träna karate genom att skriva in henne på träningscentret och ge henne den utrustning hon behöver; till exempel dräkter, bröstskydd, bälten och handskar. Hon tränar två gånger i veckan i grupp och dessutom regelbundet med sina vänner.
Nida, som hade en tuff start i livet, har verkligen gått in för karaten. Hon förlorade båda sina föräldrar när hon var riktigt liten. Efter det bodde hon växelvis hos sina mor- och farföräldrar. Tidigt fick det henne att vilja bli stark, både för sig själv och för dem.
Men hennes mor- och farföräldrar kunde inte ta hand om henne, så 2013 flyttade hon och hennes lillebror Niloy till en av våra barnbyn istället. Där fick de den omsorg och stöttande miljö de behövde för att växa och utvecklas.
Just nu går Nida i sjunde klass och är duktig i skolan. Hon deltar också i olika kulturella aktiviteter som kreativ konst, dans och sport, vilket gjort att hon lärt sig mycket och utvecklats på flera områden. Hon drömmer om att bli polis så att hon kan skydda människor, särskilt barn och kvinnor. SOS Barnbyar i Bangladesh spelar en avgörande roll när det gäller att stötta och inspirera Nida till att fortsätta sin karate-resa. Karate har inte bara gjort henne fysiskt stark utan har också lärt henne hur hon försvarar sig själv, förbättrat hennes mentala och känslomässiga hälsa och stärkt hennes självförtroende.
Text och foto: Pearl Sandhu
Dela inlägget
Publicerad: 2023-05-26
Liknande
Artikel
Lokalsamhället är bästa grannen
Genom att flytta från barnbyn till vanliga bostadsområden har familjer i Botswana stärkt sina nätverk och lokala förankring.
Läs mer härArtikel
Jon Henrik Fjällgren: ”Fler borde engagera sig för barnen”
Jon Henrik Fjällgren berättar om besöket i barnbyn och varför fler bör engagera sig.
Läs mer härArtikel
Stor skillnad mellan barnby och barnhem – här får du veta hur
Vad är skillnaden mellan en barnby och barnhem – egentligen? Vi förklarar.
Läs mer här