Nyhet

Kriget i Syrien nu inne på sitt sjunde år

SOS Barnbyar har arbetat i landet sedan 1981 och har under de senaste åren ökat insatserna i takt med att kriget eskalerat.  SOS Barnbyars internationella chef för katastrofinsatser, Andreas Papp, besökte nyligen SOS Barnbyars hjälpcenter för familjer på flykt från sina hem i Aleppo. Här distribueras mat till ungefär 18 000 personer dagligen, det finns dricksvatten och barnvänliga platser dit barn kan få komma för att leka och känna sig trygga på dagarna.

Andreas Papp träffade barn och familjer som saknar allt. Han ger en bild av ett land i kaos:

”Barnen ser på dig med tomma och sorgsna ögon. De saknar hela kläder, leksaker och skrivböcker till skolan. Många saknar också en skola att gå till. När jag frågar barnen vad de vill bli svarar de, bagare, läkare eller lärare – allt som de själva är utan.”

”Barnen har drabbats enormt under striderna runt Aleppo. Många av dem har inte kunnat vara utomhus på flera år. Och sedan när de flydde, såg de för första gången hur hela områden står i ruiner. Barn har sett sina föräldrar dödas, eller hittat dem döda efter attacker. Det här är trauman som vi behöver ta tag i omedelbart så inte barnen blir skadade för livet. Sjukvårdspersonal och lärare behöver lära sig mer om att bearbeta trauman hos barn. Men det råder också stor brist på läkare och sjuksköterskor inom vården. För att lindra den bristen erbjuder vi enklare sjukvård på SOS Barnbyars hjälpcenter men vi kan inte ta emot alla patienter som behöver vård.”

”Nu måste vi hjälpa till att återuppbygga förstörda skolor, så vi kan erbjuda barnen en utbildning och hopp om en framtid. Det är mycket vanligt att barn inte kommer iväg till skolan för att de måste arbeta för att hjälpa till att försörja familjen. ”

”På min resa såg jag också hur engagerade och ambitiösa våra SOS-medarbetare i Syrien är.  Både vår anställda personal och alla de frivilliga som arbetar för att hjälpa barnen. Våra kollegor kämpar men de behöver stöd i sitt arbete och de behöver utbildning och resurser för att kunna erbjuda den nödhjälp som så många behöver.”

”Det viktigaste för människorna här är mat, vatten och akut sjukvård – vi jobbar med det liksom flera andra organisationer på plats. Men utöver det behöver de hjälp att bearbeta sina upplevelser, psykologiskt och känslomässigt, och för barnens del, att få gå i skolan. Det är här jag ser att vi inom SOS Barnbyar behöver utöka våra insatser i landet.”

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2017-04-05

Liknande

Artikel

Rop på hjälp från barnbyn i Rafah – brevet till utrikesministern

Barnen i vår barnby i Rafah, Gaza, är i akut fara efter uppgifter om attacker mot staden. Det finns ingen säker plats att fly till och trots hårt arbete har vi inte hittat ett säkert sätt för barnen att lämna Gaza.

Läs mer här

Artikel

Syrien: ett år efter jordbävningen

I den här intervjun ger Alaa AlKousa, ansvarig för katastrofinsatser på SOS Barnbyar i Syrien, en inblick i efterdyningarna av jordbävningen som drabbade norra Syrien och Turkiet för ett år sedan.

Läs mer här

Artikel

Krig förstör drömmar

Mariam, 20, sjuksköterskestudent och medlem i SOS Barnbyar i Palestinas ungdomsråd, skrev denna kommentar på uppdrag av palestinska ungdomar på Västbanken och i Gaza.

Läs mer här