Mjukisdjur utvecklar barns känsloliv
Tillsammans med Peppy Pals har vi genomfört ett pilotprojekt i Ukraina för att utveckla barns emotionella intelligens. Med hjälp av en språkfri app, kort som illustrerar känslor, mjukisdjur med olika känslokaraktärer och en manual för vuxna, stöttades barnen att bygga starka relationer, förstå sitt eget känsloliv, underlätta inlärning och att samarbeta med andra.
Mer än 200 barn deltog i projektet, som pågick under ett halvår. Det genomfördes i våra barnbyar, fosterfamiljer och familjestärkande program på tre olika platser i landet. Syftet var att stärka barns emotionella intelligens; något som kan bidra positivt till förmågan att skapa starka relationer.
Utvärderingar visade förbättringar hos alla deltagande barn, på en eller flera av dimensionerna av känslomässig intelligens; det vill säga självmedvetenhet, självhantering, ansvarsfullt beslutsfattande, social kompetens och relationsfärdigheter.
Många av de vuxna som deltog i projektet uppger att det har varit användbart för dem i föräldraskapet att lära sig om emotionell intelligens och att få verktyg för att arbeta med utveckling och förbättring av detta tillsammans med sina barn.
Genom appen ser barn och föräldrar olika scenarier utspelas, där karaktärerna ställs inför olika situationer som triggar känslor och där historien får olika slut beroende på hur karaktärerna agerar. Antagandet är att innehållet i Peppy Pals historier uppmuntrar till konversation om känslor och att barn lär sig sociala färdigheter från karaktärerna.
Foto: SOS Barnbyar i Ukraina
Om Peppy Pals
Att inspirera till snällhet och empati hos varje barn är Peppy Pals vision. Metoden är framtagen för att stärka positiva relationer, stödja god psykisk hälsa, underlätta lärande och förbättra förmågan att samarbeta med andra. Den består bland annat av en språkfri app, kort som illustrerar känslor, mjukisdjur med olika känslokaraktärer och en manual för föräldrar. Peppy Pals grundades 2013.
Dela inlägget
Publicerad: 2022-01-20
Liknande

Artikel
Fler verktyg för att förebygga brott – det här tycker SOS Barnbyar
SOS Barnbyar välkomnar flera av förslagen i Ds 2023:15 om Fler verktyg i socialtjänsternas arbete för att förebygga brott och stärka skyddet för barn. Särskilt positiva är SOS Barnbyar till de förslag som stärker barns rättigheter och skydd. Samtidigt finns det risk för att vissa av förslagen kommer att sätta barnets integritet på spel.
Läs mer här
Artikel
SOS Barnbyar svarar på remiss om nationell våldsstrategi
SOS Barnbyar välkomnar utredningen En uppväxt fri från våld – En nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn (SOU 2022:70) och ställer sig bakom förslaget som helhet. Det är glädjande att rättighetsperspektivet och barnrättsperspektivet genomsyrar hela strategin. Samtidigt har SOS Barnbyar en oro över att förslagen i utredningen kommer att kräva för mycket av redan hårt belastade myndigheter.
Läs mer här
Artikel
Inbördeskriget i Sudan bröt ut för två år sedan och har resulterat i att miljontals familjer tvingats fly och lämna sina hem. De har levt under svåra och osäkra förhållanden med begränsad tillgång till mat, rent vatten, sjukvård och utbildning. Allra värst drabbas barnen som har tillbringat två år av sin barndom på flykt, berövade på trygghet, stabilitet och skolgång.
Läs mer här