Nyhet

Ny utredning sätter barns rättigheter i fokus

I dag presenterades utredningen “Förbättrade möjligheter för barn att utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen” för regeringen och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.

SOS Barnbyar välkomnar utredningen i sin helhet och i synnerhet utredningens uppmärksammande av brister som försvårar samt även omöjliggör barns möjligheter att utkräva sina rättigheter. Vi understryker betydelsen av att barn som står utan stöd från sina vårdnadshavare eller andra vuxna i sin närhet har ett stort behov av oberoende barnombud som ger stöttning i kontakt med myndighetsaktörer.

SOS Barnbyar möter dagligen barn och unga som ensamma har fått kämpa för att få det stöd de behöver samt även tvingats ta ansvar för syskon och föräldrar. Dessa barn har ofta haft ett stort antal kontakter med olika myndigheter, vanligen kring beslut som kan komma att bli helt avgörande för den unges framtid, men integreras sällan i beslutsprocessen till fullo eller erhåller ett samlat stöd utifrån sina faktiska behov.

Vi delar därför utredarnas uppfattning kring att åtgärder behöver vidtas för att garantera skydd och upprättelse för barn som utsätts för rättighetskränkningar. Oberoende barnombud kan fylla en avgörande funktion i att säkerställa att alla barns – och i synnerhet placerade barn och ungas – rättigheter tillgodoses. Därutöver kan ett oberoende barnombud jämna ut maktförhållandet mellan den unge och myndighetsaktörer, ge kontinuitet och stabilitet, samt skapa trygghet och förtroende.

Vi stödjer därutöver ratificeringen av det fakultativa och tredje tilläggsprotokollet till barnkonventionen, ett klagomålsförfarande, och tror att det kommer att bidra till att stärka barns rättigheter i Sverige.

Därjämte ser vi att ratificeringen är betydelsefull för att stärka genomslaget för barnkonventionen i Sverige. Det kommer skapa rättspraxis och prejudicerande fall som etablerar en större förståelse för hur vi i Sverige ska tolka barnkonventionen. Slutligen tror vi att ratificeringen kan bidra till att barnets status som rättssubjekt samt rättighetsbärare stärks och befästs.

Vi ser fram emot att läsa utredningen i sin helhet samt att se konkreta åtgärder från regeringen som ger unga reella möjligheter att utkräva sina rättigheter.  

Dela inlägget

Publicerad: 2023-08-23

Liknande

Artikel

Fler verktyg för att förebygga brott – det här tycker SOS Barnbyar

SOS Barnbyar välkomnar flera av förslagen i Ds 2023:15 om Fler verktyg i socialtjänsternas arbete för att förebygga brott och stärka skyddet för barn. Särskilt positiva är SOS Barnbyar till de förslag som stärker barns rättigheter och skydd. Samtidigt finns det risk för att vissa av förslagen kommer att sätta barnets integritet på spel.

Läs mer här

Artikel

SOS Barnbyar svarar på remiss om nationell våldsstrategi

SOS Barnbyar välkomnar utredningen En uppväxt fri från våld – En nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn (SOU 2022:70) och ställer sig bakom förslaget som helhet. Det är glädjande att rättighetsperspektivet och barnrättsperspektivet genomsyrar hela strategin. Samtidigt har SOS Barnbyar en oro över att förslagen i utredningen kommer att kräva för mycket av redan hårt belastade myndigheter.

Läs mer här

Artikel

SOS Barnbyar svarar på remiss om ökad säkerhet och trygghet på SiS-hem

SOS Barnbyar har i en remiss svarat på förslagen i utredningen Ds 2024:26, som handlar om ökad säkerhet och trygghet på SiS-hem. SOS Barnbyar är starkt kritiska till utredningen och avvisar den i sin helhet. Anledningen är att flera av förslagen strider mot barns och ungas mänskliga rättigheter.

Läs mer här