Artikel

Nyfiken av naturen

Möt Sonam från Indien. En kreativ tjej som gillar skolan, att leka – och odling!

Flicka med busig blick framför en soffa tittar in i kameran
Sonam har nära till skrattet och är oftast glad. Foto: Lydia Mantler

Sonam fyllde nio år i augusti och går i fyran. Hon har precis börjat en kurs i IT som går riktigt bra. Hennes favoritämnen i skolan är annars engelska och matematik. Hon siktar högt och drömmen är att bli läkare eller officer.

Men även om hon gillar skolan är det i naturen hon trivs bäst.

En pappa, mamma och två barn sitter tillsammans utomhus
Familjen har starka band och barnen får växa upp i en varm och stöttande miljö.

– Jag gillar att leka och göra läxorna och vara i trädgården. Jag vattnar växterna och ser dem blomma! Jag brukar också leka med mina syskon. Ibland tittar vi på teve och sjunger tillsammans. På sistone har jag ritat fåglar.

Hennes mamma instämmer.

Mamma häller mat i en skål intill två barn
Barnen är gärna med och hjälper till i hushållet.

– Hon gillar att spela, sjunga, dansa och hjälper också gärna till i trädgården. Sonam är mycket duktig i skolan och även lärarna uppskattar henne. Även om hon är ett lekfullt barn som nästan jämt är glad kan hon bli arg och gråta ibland. Men det går snabbt över.

Tidigare hade familjen svårt att klara ekonomin. Men genom bland annat inkomstgenererande stöd från SOS Barnbyar har hushållets kapacitet förstärkts och idag livnär sig familjen på att odla ingefära. Familjens ekonomi är stabil och de har en fin kontakt sinsemellan. Det gör att Sonam och hennes bror har en trygg plats där de får utvecklas och blomstra – precis som deras trädgård.

Flicka på en väg håller en kvinna i handen och vänder sig om med glad blick
Sonam gillar att vara med ute på odlingarna.

Ökade intäkter när familjerna stärkts 

I det område där Sonam bor försörjer sig många familjer på boskapsskötsel och odling av frukt, potatis och ris. Men regionen har haft svag ekonomisk tillväxt på grund av begränsade transportmöjligheter. Många familjer lever i fattigdom. För att stärka lokalsamhället har SOS Barnbyar förmedlat olika kapacitetstärkande insatser sedan 2007. Det har påverkat hushållens chans till försörjning och inkomster.

Dela inlägget

Publicerad: 2024-01-25

Liknande

Artikel

Familjen fann hopp i en osäker ny verklighet

Valentynas familj bodde i Charkiv, Ukraina, före den fullskaliga invasionen i februari 2022. Den 2 mars tvingades Valentyna, som då var gravid, och hennes man och två barn att lämna sitt hem eftersom det var under ständig beskjutning.

Läs mer här

Artikel

Hon vill ge sina barnbarn en framtid

Mormor Daianas kärlek och beslutsamhet får både affärerna och människor att blomstra.

Läs mer här

Artikel

Sparlånegrupper leder till självförsörjning

Ekonomisk egenmakt i form av sparlånegrupper har länge varit en del av SOS Barnbyars arbete för att stötta familjer i utsatthet. Det har lett till att familjerna får större möjligheter att försörja sina barn och se till att de får gå i skolan. Sparlånegrupper är grupper där föräldrar sparar och lånar av varandra. Det gör att föräldrarna får en tryggare ekonomi och kan låna för att till exempel starta en försörjande verksamhet.

Läs mer här