Artikel

Översvämningen i Ukraina

Förstörelsen av Kakhovka-dammen i Ukraina har lett till massiva översvämningar och kommer att förvärra den redan bräckliga humanitära situationen. Hundratusentals människor drabbas och påverkas på båda sidor av frontlinjen.

”Vi hjälper de drabbade familjerna med allt vi har!”

Kakhovka-dammen, som ligger i Kherson-regionen, är en av de största vattenkällorna i södra delen av Ukraina och försörjer de stora industristäderna i området med vatten. Nästan 40 städer har drabbats och 16 000 människor har evakuerats, utöver att dammen är en källa till dricksvatten för över 700 000 människor. Förödelsen påverkar även jordbruket och kommer att få långsiktiga konsekvenser. Återuppbyggnaden av jordbruk, industri, infrastruktur och ekosystem kommer att ta flera år.

Minor och sprängämnen på villovägar

Minst 30 procent av Ukrainas territorium är minerat, med Kherson-regionen som den mest drabbade, enligt våra humanitära partner. Översvämningarna och det snabbrörliga vattnet kan leda till att minor och sprängämnen förflyttas till områden som tidigare ansågs säkra, vilket innebär att människoliv riskeras.

Behovet av stöd är stort

SOS Barnbyar arbetar genom partners, lokala volontärer och organisationer i det drabbade området. Vi hjälper till med evakuering, distribution av mat och andra förnödenheter genom mobila team samt psykosocial uppföljning.

– Omfattningen av denna katastrof är enorm och det finns ett akut behov av mer stöd, säger Serhii Lukashov, nationell chef för SOS Barnbyar Ukraina.

– Detta för att vi ska kunna hjälpa ännu fler barnfamiljer med humanitärt och psykosocialt stöd, samt långsiktiga boenden för dem som har förlorat allt i översvämningen.

I händelse av vattenbrist och skadade sanitetsanläggningar är förebyggande åtgärder viktiga med tanke på utbrottet av epidemier.

– Vi hjälper de drabbade familjerna med allt vi har! Och det kan vi bara göra tack vare stödet från SOS Barnbyar i andra länder, avslutar Serhii Lukashov.

SOS Barnbyar fanns på plats i Ukraina innan krigets start, vi finns där nu och kommer stanna kvar efter för att stötta långsiktigt så länge som det behövs.

Mamma och barn i SOS Barnbyars program i Ukraina.
Mamma och barn i SOS Barnbyars program i Ukraina. Foto: Katerina Illievska

Det är tack vare alla våra viktiga givare och partners som vi kan fortsätta stödja barn och familjer i Ukraina.  Ge din gåva idag i formuläret nedan.

Dela inlägget

Publicerad: 2023-06-09

Liknande

Nyhet

Familjer evakuerades från Charkiv

SOS Barnbyar har evakuerat 17 familjer från våldet i Charkiv till västra Ukraina. Där har de fått boende för de närmaste månaderna. Nu slipper barnen höra flyglarmen under nätterna.

Läs mer här

Nyhet

Barn har flyttats från barnbyn i Rafah

Den 28 maj påbörjade vi en akut omplacering av barn och vuxna från barnbyn i Rafah på grund av en dramatiskt ökad säkerhetsrisk. Alla barn som bodde i Rafah anlände oskadda till en alternativ plats i centrala Gaza.

Läs mer här

Artikel

Klimatkrisen drabbar familjer i Brasilien och Kenya

Extremväder påverkar familjer från Brasilien till Kenya. De kraftiga regnen och översvämningarna i södra Brasilien, liksom i Östafrika, är färska exempel på hur klimatkrisen bidrar till extremt väder, tvingar familjer att fly från sina hem och förstör människors försörjningsmöjligheter.

Läs mer här