Nyhet

Roger Akelius dubblar vår insamling!

Fastighetsmiljardären Roger Akelius öppnar plånboken för människor på flykt under hela november och december. För varje krona som Läkare utan gränser, SOS Barnbyar och Unicef får in under november och december skänker han en krona. Nu utmanar han näringslivet och alla svenskar att skänka pengar.

Roger Akelius. Foto: Emelie Asplund

”Jag känner flyktingskam. Jag behöver döva mitt samvete. Ingen frisk pappa eller mamma klarar av att se några miljoner barn misshandlas till apati. I Sverige är det förbud med taggtråd runt kor på bete. Att ha taggtråd runt småbarn inlåsta i flera månader är inte en bra förskola”, säger Roger Akelius.

Väljer du att vara med? Skriv upp dig här!

Roger Akelius har byggt upp ett fastighetsbestånd med 50 000 lägenheter i Europa, USA och Kanada – värderat till 130 miljarder kronor. De senaste tio åren uppger Akelius att bolaget köpt åtminstone ett hyreshus per vecka. Privat känner dock Roger Akelius en skam över flyktingsituationen i Europa.

”Det grundar sig i vanligt hyfs. Jag har
råd att hjälpa. Jag har inga aspekter på vad andra prioriterar. I affärer och
privatliv försöker jag vara ”honorable”, hederlig. Jag vill leva så att jag kan
berätta för barn och föräldrar vad jag gjort.”

Det är fjärde året som Roger Akelius utmanar näringslivet och svenskarna att skänka pengar till hjälporganisationer. Till skillnad från tidigare år kommer pengarna i år att gå till tre organisationer istället för en: Läkare utan gränser, SOS Barnbyar och Unicef.

I år ska vi tillsammans slå rekord! Skriv upp dig här.

Tidigare år har du matchat insamlingarna för december. Varför har du nu bestämt dig för att göra det under november också?

”14000 personer lider redan i dag. Då kan jag inte vänta till december för att spela jultomte.”

Sedan ett par år tillbaka arbetar Akelius foundation med alla tre organisationer, bland annat har de utvecklat en läroplattform för att flyktingar snabbare ska lära sig språk som Unicef använder sig av. Akelius Foundation, som äger 90 procent av Akelius Residential Property, har ingått en gåvoutfästelse med Läkare utan gränser, SOS Barnbyar och Unicef, som innebär att stiftelsen kommer att skänka lika mycket pengar som insamlingen i november och december ger.

”Effektiv hjälpverksamhet är betydligt
svårare än att driva ett lyckat fastighetsbolag. Jag arbetar sedan några år
tillsammans med dessa tre organisationer, bland annat på Lesbos. Barnen bor i
trånga tältläger med frustration, slagsmål, sjukdomar och väta. Även arabiska
barn behöver kramar, värme och skola. Förvaringen är värre än grisar i en trång
stia.”

För varje insamlad krona till organisationerna under november och december, skänker Roger Akelius en krona. De tidigare åren har hans initiativ hjälpt organisationerna att slå rekord, i år hoppas han att de ska få in 150 miljoner kronor, vilket innebär 150 miljoner kronor från Akelius. Någon övre gräns har han inte satt.

”Allt kapital och vinster från Akelius fastigheter ska gå till utbildning och till barn.”

Var med på initiativet och gör din gåva dubbelt så stor. Skriv upp dig här!

Källa: Dagens Industri, text Johanna Lundsgård

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2019-10-20

Liknande

Artikel

Känslomässig trygghet är livsnödvändigt

Så här stöttar vi barnen som förlorat sina föräldrar i samband med jordbävningen i Marocko.

Läs mer här

Nyhet

Så mår barnen efter jordbävningen i Marocko

– Barnen var rädda när de kände skalven, men som tur är är barnbyn bra byggd och husen skadades inte. Barnen och ungdomarna, såväl som personal och fosterfamiljer är oskadade och i säkerhet, säger Samya El Mousti, SOS Barnbyar i Marocko.

Läs mer här

Artikel

En SOS-mammas dag

Malani är mamma till nio barn. Nio barn att väcka, nio koppar te att hälla upp, nio matlådor som ska förberedas och alla barn får en puss på kinden innan de går till skolan. Malani från Sri Lanka delar med sig av sin dag som SOS-mamma.

Läs mer här