Artikel

Samhället sviker ungdomar

Förra veckan släppte vi rapporten Glappet som handlar om situationen för unga som lämnar samhällsvård i Sverige. Den belyser glappet som finns mellan målgruppens behov och det begränsade stöd som erbjuds idag, samt vad som krävs för att minska glappet. I samband med rapportsläppet anordnade vi en konferens där de unga själva fick dela sina erfarenheter och experter, forskare och politiker diskuterade vägen fram.

Alireza, Lwam och Ali, som nyligen har lämnat samhällsvård, deltog i panelen. Foto: Johanna Perwe

– Samhället sviker idag dessa barn och unga på alla nivåer, säger Carina Ohlsson, särskild utredare för Utredningen om barn och unga i samhällets vård, under konferensen.

Under konferensen påtalade ungdomarna de stora skillnaderna de upplever mellan Sveriges kommuner, vilket bara kan lösas om man lagstiftar kring ämnet på nationell nivå.

− Det är ett väldigt lotteri för de här barnen, var de placeras, säger Carina Ohlsson.

Ungdomarna säger även att de inte var redo när de var tvungna att lämna samhällsvård.

– Jag skulle vilja ha mått bra psykiskt innan jag bodde själv. För sen känner man sig ensam, har mycket ansvar för att betala hyra och hitta en lägenhet, säger Lwam, som flyttade när hon var 21. Ali, som också nyligen lämnat samhällsvård håller med:

– Jag kände nu är jag vilse. Det kändes verkligen inte bra, säger Ali.

Jan Jönsson, gruppledare och oppositionsborgarråd för Liberalerna i Stockholms stad, håller med om bilden och beskriver Socialtjänstens arbete med dessa ungdomar som bristfälligt.

– Socialtjänsten är väldigt akutstyrd i många fall. Man har mycket fokus på själva placeringen, men sen när den väl är gjord går man vidare till nästa barn. Det är då det blir så att man släpper ansvaret, säger han.

Ulrika Westerlund, riksdagsledamot socialutskottet och talesperson för barnrättsfrågor för Miljöpartiet, har efter möten med SOS Barnbyar lämnat en motion för bättre stötta ungdomar som lämnar samhällsvård.

– Det är väldigt få personer som står på egna ben som 18-åringar, även om man har haft optimala förutsättningar, säger hon.

Alireza, som nyligen har lämnat samhällsvård, menar att förändringarna behöver komma snabbt.

– Jag har sett kompisar, som har gått från att vara jätteskötsamma personer till någon som gömmer sig från polisen inom sex månader, säger han.

Se hela konferensen nedan.

Ta del av Glappet

Stort tack till alla som deltog i konferensen!

Dela inlägget

Publicerad: 2023-12-12

Liknande

Nyhet

SOS Barnbyar i Almedalen om rätten till en trygg uppväxt

SOS Barnbyar finns på plats och kommer såväl arrangera som delta i ett antal seminarier under årets Almedalsvecka. Seminarierna handlar om unga som lämnar samhällsvård i Sverige, rätten till trygg uppväxt samt samarbetet mellan det offentliga, civilsamhället och näringslivet.

Läs mer här

Artikel

EU − Säkra framtiden för människor som flytt Ukraina!

Barn som flytt Ukraina behöver trygghet i EU även i framtiden. När EU:s massflyktsdirektiv löper ut om ett år riskerar barn och familjer att hamna utanför samhället.

Läs mer här

Artikel

SOS Barnbyar invald som expert i Socialstyrelsens nya råd

SOS Barnbyar har valts ut som en, av totalt 17 experter från civilsamhället, till nytt råd för barn och unga.

Läs mer här