Artikel

Solpaneler som förändrar livet

Ezedia och Cacilda Foto: Kristina Wärngård

I Moçambique lever över hälften av befolkningen utan elektricitet. Och vid 18-tiden blir det kolsvart. Två familjer som hittills levt utan elektricitet är Ezedias och Cacildas. De går SOS Barnbyars yrkesutbildning i montering av solpaneler och hoppas kunna bidra både till mer elektricitet i närsamhället, effektivisera sina företag inom sömnad och försörja sina familjer.

Tvåbarnsmamman Ezedia berättar att för henne är det här en värdefull möjlighet.

– Vi har hittills varit här i två veckor och det har varit bra veckor. Tidigare visste jag ingenting om elektricitet, så för mig är det en värdefull möjlighet, säger Ezedia.

Utbildningen, som finansieras av Apotea, kan leda både till jobb inom området för deltagarna och till att effektivisera andra verksamheter. Det i sin tur leder till ökade intäkter, så att deltagarna kan försörja sina barn. Tvåbarnsmamman Cacilda tror att solpaneler kan effektivisera hennes verksamhet inom sömnad.

– Just nu använder jag en manuell symaskin, därför blir mitt arbete inte perfekt. En dag skulle jag vilja använda en elektrisk symaskin. Då skulle jag ha möjlighet att tillgodose mina kunders behov och önskemål. Genom att få denna utbildning tror jag att jag kommer kunna få elektricitet och den symaskin jag drömmer om, säger Cacilda.

Även Ezedia tror att utbildningen är bra för hennes verksamhet inom sömnad.

– Jag är en entreprenör och har redan fått utbildning i sömnad. Jag tror att kunskapen om solpaneler och elektricitet kan hjälpa mig på den punkten. Jag skulle kunna öppna en butik där jag kan sätta upp solpaneler och ett elektriskt system. Elektricitet skulle bidra till butikens säkerhet och även ge belysning, säger Ezedia.

Med en elektrisk symaskin kan Cacilda öka sin produktivitet och sina intäkter.

– I dagsläget tar det mig mellan tre och fyra dagar att sy klart ett plagg. Med en elektrisk symaskin skulle jag kunna göra det på en eller två dagar, säger hon.

I framtiden vill Ezedia dela med sig av sina kunskaper och montera solpaneler i andras hem för att hjälpa till att bygga upp och utveckla samhället.

– Jag tror att samhället är öppet för att använda solpaneler och förnybar energi. Elektricitet är dyrt här, men förnybar energi ger lägre kostnader, vilket är positivt för samhället, säger hon.

Även Cacilda vill bidra till samhället med sina kunskaper.

– Jag kommer använda utbildningen till att fokusera på samhället. Om det vore möjligt skulle vi som tränas här starta ett företag. Vi skulle försöka lösa problemet med avsaknaden av elektricitet.

 

Bild och text: Kristina Wärngård

Dela inlägget

Publicerad: 2024-06-05

Liknande

Artikel

Klimatsmart odling leder till mindre fattigdom

Klimatförändringarna slår hårt mot de som lever i fattigdom i Moçambique. Skördarna, som hela familjer livnär sig på, misslyckas. Det leder till näringsbrist, svält och än mer fattigdom. För att stötta familjerna stöttar SOS Barnbyar jordbruksgrupper, där föräldrar lär sig att anpassa sin odling till klimatet och att odla på ett klimatsmart sätt. Fembarnsmamman Aissa är en av dem.

Läs mer här

Artikel

Så skyddar skolungdomar miljön

I Moçambique är det regn när det ska vara varmt. Och när det är varmt är det varmare än någonsin. Skördarna dör och gamla sätt att odla fungerar inte längre. Familjer lider av undernäring och svår fattigdom. I SOS Barnbyars ungdomsklubbar i landet får skolungdomar kunskap om hållbar odling, som både är bättre för klimatet och ger större skördar.

Läs mer här

Artikel

Klimatkrisen drabbar familjer i Brasilien och Kenya

Extremväder påverkar familjer från Brasilien till Kenya. De kraftiga regnen och översvämningarna i södra Brasilien, liksom i Östafrika, är färska exempel på hur klimatkrisen bidrar till extremt väder, tvingar familjer att fly från sina hem och förstör människors försörjningsmöjligheter.

Läs mer här