Artikel

SOS Barnbyar positiva till förslag att stärka barns rättigheter enligt barnkonventionen

SOS Barnbyar välkomnar förslagen i den statliga utredningen ”Förbättrade möjligheter för barn att utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen”. Utredningen har tagit ett helhetsgrepp om hur väl barn och ungas rättigheter tillvaratas i Sverige och på vilket sätt de har möjlighet att göra sina röster hörda i beslut som påverkar deras liv.

Många barn och unga har en total avsaknad av eller brist på nätverk med trygga vuxna ända in i myndighetsåldern, säger Linnea Baksås Martinsson, barnrättsjurist hos SOS Barnbyar Foto: Alva Ohlsson Jensfelt

Bristande möjligheter att kräva sina rättigheter samt svårigheter i kontakt med myndigheter är de vanligaste orsakerna till att barn och unga vänder sig till SOS Barnbyar för stöttning. Det finns barn och unga vuxna i Sverige i dag som är helt osynliga, vars rättigheter inte tillvaratas och som inte får sina behov tillgodosedda. Barn och unga som har en total avsaknad av eller brist på nätverk med trygga vuxna ända in i myndighetsåldern.

SOS Barnbyar anser att utredningens syn på barns möjligheter att klaga och utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen är välgrundad och speglar de utmaningar som SOS Barnbyar dagligen möter i den egna verksamheten.

– Vi vill dock understryka att det är först när utredningens samtliga förslag blir verklighet som barn och unga, inte bara kan få sina rättigheter enligt Barnkonventionen tillgodosedda, utan även kan få rätt till upprättelse i de fall deras rättigheter enligt konventionen har kränkts, säger Linnea Baksås Martinsson, barnrättsjurist hos SOS Barnbyar

SOS Barnbyars Ungdomsråd* har tagit del av utredningens förslag:
”Oftast är det ingen som berättar för barn om vad deras rättigheter är. Vi tycker att socialtjänsten borde jobba mycket mer med barns rättigheter när de blir placerade. Det är även viktigt att kontrollera att barn verkligen har förstått vad deras rättigheter är och säkerställa att barn vet hur de kan klaga om deras rättigheter inte har skyddats”.

– Vi delar ungdomarnas bild. Det finns ingen lagstiftning som kan läka den brist på tillit och medmänsklighet som barn och unga vuxna saknar. Här kan lagstiftning vara ett viktigt redskap till förändring. Men myndigheterna har fortfarande ett tungt ansvar – att ge förutsättningar till barn och unga att berätta om sin situation och ge de unga den information de har rätt till, säger Petra Nyberg, tf generalsekreterare SOS Barnbyar.

För frågor är du mer än gärna välkommen att kontakta Linnea Baksås Martinsson, barnrättsjurist SOS Barnbyar på [email protected] tel 070-022 17 17

* SOS Barnbyars Ungdomsråd består av unga individer i åldern 16 till 25 som är eller har varit inskrivna i vårt ungdomsprogram och som vill vara med och påverka, både i organisationens egen verksamhet, men även i frågor som rör målgruppen i stort i samhället.

Dela inlägget

Publicerad: 2024-02-21

Liknande

Artikel

Regeringens förslag lever inte upp till Barnkonventionen

Regeringen har bett SOS Barnbyar att inkomma med synpunkter på slutsatserna i den statliga utredningen En statlig ordning med brottsförebyggande åtgärder för barn och unga. SOS Barnbyar delar bilden om att läget i Sverige är allvarligt när det kommer till ökad gängkriminalitet och att allt yngre barn dras in i brottslighet. Men vi ser att förslagen som presenteras i utredningen i dagsläget inte lever upp till Barnkonventionen, som är svensk lag.

Läs mer här

Nyhet

Ny forskning: Miljontals barn kan tvingas växa upp ensamma

Ny forskning från SOS Barnbyar visar att miljontals barn runt om i världen riskerar att tvingas växa upp på egen hand, utan sina föräldrar. Generationsöverskridande våld, ekonomisk utsatthet och diskriminering hotar att bryta samman familjer. Studien som nu presenteras är den första i sitt slag och ger nya insikter om varför barn separeras från sina familjer och vad regeringar, internationella organisationer och civilsamhället kan göra för att skydda dem.

Läs mer här

Nyhet

10 miljoner från Erling Perssons Stiftelse

Med stöd från Erling-Perssons stiftelse ska vi på SOS Barnbyar genomföra projektet Kraftsamling mot utanförskap i Sverige. Genom att erbjuda mentorer till unga som lämnar samhällsvård och stöd till familjer där de vuxna behöver stöd i sitt föräldraskap vill vi på sikt minska utanförskap i Sverige. Erling-Perssons Stiftelse stödjer projektet med 10 miljoner kronor över tre år.

Läs mer här