SOS Barnbyar svarar på remiss om ”mellantvång”
SOS barnbyar har fått möjlighet att skicka in en remiss och svara på utredningsförslagen som presenteras i ”En lag om insatser inom socialtjänsten till vårdnadshavare, barn och unga när samtycke saknas”. SOS Barnbyar är kritiska till förslagen som presenteras i utredningen, bland annat för att flera av åtgärderna som föreslås saknar ett tydligt barnrättsperspektiv.

SOS Barnbyar har skickat in ett remissvar till regeringen om En lag om insatser inom socialtjänsten till vårdnadshavare, barn och unga när samtycke saknas Ds 2024:30. Övergripande tycker SOS Barnbyar att utredningens förslag saknar ett tydligt barnrättsperspektiv och att de strider mot centrala principer i barnkonventionen. SOS Barnbyar säger därför nej till förslagen i stort.
Utredningen föreslår att en ny lag ska brygga gapet mellan frivillig vård och tvångsvård för barn och unga, med ett så kallat ”mellantvång”. Den nya lagen ska göra det möjligt för socialnämnder att besluta om att barn och unga ska delta i öppna insatser utan samtycke från föräldrar, något som inte är möjligt i dag. Utredningen föreslår också skärpta krav på föräldrar. Till exempel ska föräldrar kunna få böter i vissa fall om de inte sköter sitt uppdrag som föräldrar.
SOS Barnbyar håller med om att tvångsåtgärder ibland är motiverade och kan behövas. SOS Barnbyar delar såklart också regeringens bild av att det är viktigt att förhindra att fler unga dras in i kriminella gäng och att det måste förebyggas. Men, SOS Barnbyar anser att förslagen i utredningen riskerar att skapa en förflyttning från frivilliga insatser till tvingande åtgärder. Det finns också en risk för att förslagen kan påverka förtroendet negativt för socialtjänsten.
Ett förslag som utredningen till exempel presenterar handlar om att kunna övervaka barn och unga med fotboja, även innan de har begått ett brott. SOS Barnbyar ser allvarligt på att straff för vuxna föreslås i brottsförebyggande syfte för barn och unga. Förslaget riskerar också att stigmatisera och isolera barn och unga. Dessutom finns en risk att elektronisk övervakning kan spä på tillitsbristen unga i dag kan ha för myndigheter.
SOS Barnbyar välkomnar däremot förslaget i utredningen som rör en tillfällig föräldrapenning som är tänkt att göra det möjligt för föräldrar att i högre utsträckning delta i öppna insatser från socialtjänst. SOS Barnbyar anser bland annat att det här kan öka motivationen till frivilliga insatser hos föräldrar och att det också kan vara positivt ur ett jämställdhetsperspektiv.
Här kan du läsa SOS Barnbyars remissvar.Dela inlägget
Publicerad: 2025-03-25
Liknande

Artikel
Fler verktyg för att förebygga brott – det här tycker SOS Barnbyar
SOS Barnbyar välkomnar flera av förslagen i Ds 2023:15 om Fler verktyg i socialtjänsternas arbete för att förebygga brott och stärka skyddet för barn. Särskilt positiva är SOS Barnbyar till de förslag som stärker barns rättigheter och skydd. Samtidigt finns det risk för att vissa av förslagen kommer att sätta barnets integritet på spel.
Läs mer här
Artikel
SOS Barnbyar svarar på remiss om nationell våldsstrategi
SOS Barnbyar välkomnar utredningen En uppväxt fri från våld – En nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn (SOU 2022:70) och ställer sig bakom förslaget som helhet. Det är glädjande att rättighetsperspektivet och barnrättsperspektivet genomsyrar hela strategin. Samtidigt har SOS Barnbyar en oro över att förslagen i utredningen kommer att kräva för mycket av redan hårt belastade myndigheter.
Läs mer här
Artikel
SOS Barnbyar svarar på remiss om ökad säkerhet och trygghet på SiS-hem
SOS Barnbyar har i en remiss svarat på förslagen i utredningen Ds 2024:26, som handlar om ökad säkerhet och trygghet på SiS-hem. SOS Barnbyar är starkt kritiska till utredningen och avvisar den i sin helhet. Anledningen är att flera av förslagen strider mot barns och ungas mänskliga rättigheter.
Läs mer här