SOS Barnbyar svarar på remiss om ökad säkerhet och trygghet på SiS-hem
SOS Barnbyar har i en remiss svarat på förslagen i utredningen Ds 2024:26, som handlar om ökad säkerhet och trygghet på SiS-hem. SOS Barnbyar är starkt kritiska till utredningen och avvisar den i sin helhet. Anledningen är att flera av förslagen strider mot barns och ungas mänskliga rättigheter.
Förslagen i Ds 2024:26 Ökad trygghet och säkerhet på särskilda ungdomshem och LVM-hem – slutredovisning angående frågor om Statens institutionsstyrelses särskilda befogenheter skiljer sig från de tidigare regler och praxis som har styrt arbetet på SiS-hem. I utredningen ligger fokus på att ge personalen utökade befogenheter för att kunna hantera säkerhetsrisker och skapa en tryggare miljö. Syftet är gott, men de föreslagna åtgärderna betonar säkerhet och kontroll på bekostnad av respekt för individens rättigheter och behovet av vård. Utredningen föreslår bland annat:
- Utökade befogenheter för personal att avskilja och kroppsvisitera barn och unga.
- Elektronisk övervakning som införande av fotboja för att övervaka ungdomar.
- Utökade möjligheter till rumsvisitation.
- Allmän inpasseringskontroll för att förhindra att otillåtna föremål förs in på institutionerna.
SOS Barnbyar är kritisk till alla förslagen i utredningen, men särskilt kritiska till de förslag som handlar om större möjlighet för personal att avskilja och kroppsvisitera barn och unga. Det finns många invändningar mot förslaget. Men ett är att redan idag används avskiljning av barn och unga på ett sätt som strider mot svensk lagstiftning. Något som Justitieombudsmannen också lyft. Dessutom är avskildhet en mycket ingripande åtgärd som i många fall upplevs som djupt traumatiserande. Samma typ av invändning har SOS Barnbyar mot förslaget att ge större möjligheter för personalen att kroppsvisitera barn och unga. Kroppsvisitation är integritetskränkande, men särskilt påfrestande för barn och unga som tidigare har varit utsatta för övergrepp och våld. Oroande är också att utredningen inte förklarar hur de utökade kroppsvisitationerna ska hanteras med tanke på att sexuella övergrepp rapporteras på flera SiS-hem.
SOS Barnbyar förstår till fullo den svåra situation som finns på SiS-hem i Sverige idag och instämmer med att något måste göras åt situationen. Men vägen framåt är inte tvångsåtgärder och inskränkningar av barns och ungas fri- och rättigheter. SOS Barnbyar uppmanar därför regeringen att återkomma med förslag som utgår från barnets bästa och som förutom kontroll och bestraffning också tar i beaktande barn och ungas behov av vård och rehabilitering.
Dela inlägget
Publicerad: 2025-04-02
Liknande

Artikel
Fler verktyg för att förebygga brott – det här tycker SOS Barnbyar
SOS Barnbyar välkomnar flera av förslagen i Ds 2023:15 om Fler verktyg i socialtjänsternas arbete för att förebygga brott och stärka skyddet för barn. Särskilt positiva är SOS Barnbyar till de förslag som stärker barns rättigheter och skydd. Samtidigt finns det risk för att vissa av förslagen kommer att sätta barnets integritet på spel.
Läs mer här
Artikel
SOS Barnbyar svarar på remiss om nationell våldsstrategi
SOS Barnbyar välkomnar utredningen En uppväxt fri från våld – En nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn (SOU 2022:70) och ställer sig bakom förslaget som helhet. Det är glädjande att rättighetsperspektivet och barnrättsperspektivet genomsyrar hela strategin. Samtidigt har SOS Barnbyar en oro över att förslagen i utredningen kommer att kräva för mycket av redan hårt belastade myndigheter.
Läs mer här
Artikel
SOS Barnbyar svarar på remiss om ”mellantvång”
SOS barnbyar har fått möjlighet att skicka in en remiss och svara på utredningsförslagen som presenteras i ”En lag om insatser inom socialtjänsten till vårdnadshavare, barn och unga när samtycke saknas”. SOS Barnbyar är kritiska till förslagen som presenteras i utredningen, bland annat för att flera av åtgärderna som föreslås saknar ett tydligt barnrättsperspektiv.
Läs mer här