Ditt testamente ger barn en trygg uppväxt

Är du redo att gå från god tanke till god handling? Skriv direkt via Lawlys digitala verktyg, eller boka ett möte med en jurist som svarar på dina frågor först.

Upprätta ditt testamente kostnadsfritt
Boka kostnadsfritt möte med jurist

Allt fler väljer att ge en gåva till barn i sitt testamente.

Är du en av dem som funderar på att göra det? Det är förståeligt. Kanske känner du redan till att ett av tio barn växer upp i utsatthet. Utan någon som ser efter dem, och utan någon som står vid deras sida.

Väljer du att testamentera hela eller delar av ditt arv till SOS Barnbyar, hjälper du barn att få en kärleksfull barndom. Du kan göra all skillnad för dem. Det är därför det är tur att människor som du finns.

Det behöver inte vara svårt att skriva ett testamente.

Skriver du ett via vår hemsida är det dessutom kostnadsfritt. Använd det digitala verktyget här nedan (som vi erbjuder tillsammans med Lawly). Besvara frågorna, tryck på klart, och sen får du ett juridiskt korrekt testamente hemskickat till dig för bevittning och påskrift. (Lite längre ner på sidan kan du läsa om vad du ska tänka på när det gäller det.)

En liten flicka sitter i en större flickas knä. De tittar båda in i kameran och ler.

Så här går det till

1. Svara på några enkla frågor

2. Ett personligt anpassat testamente skapas

3. Underteckna och bevittna enligt den instruktion du får

4. Klart!

Testamentera en gåva till SOS Barnbyar

Barn i vår omsorg får växa upp med god omvårdnad och nära relationer. De får en utbildning som leder till jobb, och en möjlighet att skapa ett självständigt liv. Det här påverkar generationer. Barn som blivit övergivna blir vuxna som överger. Barn som blivit omhändertagna blir vuxna som ger tillbaka. Till andra barn, till andra vuxna och till samhället. Barn som får växa upp till sitt starkaste jag, skapar ringar på vattnet som förändrar hela samhällen. Tusentals vårdnadsgivare som arbetar i våra barnbyar och familjestärkande program gör det möjligt.

Men vet du vem som står för den största omsorgen? Det är du. När du omvandlar delar eller hela ditt arv till en kärleksfull barndom för barn runt om i världen. Så lite som några procent av din kvarlåtenskap kan göra stor skillnad för många i generationer. Eftersom god omsorg går i arv.

Vänta inte. Gå från god tanke till god handling nu med hjälp av vårt digitala verktyg. När du skapar ditt testamente med hjälp av den får du ett testamente som är:

  • Kostnadsfritt
  • Personligt anpassat
  • Juridiskt korrekt

 

Om det dyker upp några frågor eller funderingar längs med vägen finns Lawlys jurister tillgängliga i chatten eller på nummer 08-515 11 282.
Du kan också boka in ett kostnadsfritt inledande möte här nedan. I mötet ingår 15 minuter gratis juridisk rådgivning.

Upprätta ditt testamente här

Om Lawly

Lawly är en modern juristbyrå som har funnits sedan 2018. De har en webbaserad lösning som gör juridiska tjänster tillgängliga för dig, oavsett var du bor, under alla tider på dygnet.

Med hjälp av deras digitala verktyg kan du skriva ditt testamente vid köksbordet, på din dator, läsplatta eller mobil. Dyker det upp frågor längs med vägen, finns de redo att guida dig. Du kan vara trygg med att du får den hjälp du behöver, till exempel via chatten som är öppen medan du fyller i testamentet. Det går också bra att ringa under kontorstid på 08-515 11 287.

Läs mer om Lawly

Har du några frågor eller funderingar?

Om du funderar på att testamentera en del eller hela din
kvarlåtenskap till oss, och vill veta mer, är du varmt välkommen
att kontakta oss!

Hör av dig med dina frågor, eller om du vill berätta att du har
tagit med oss i ditt testamente (gör gärna det, vi vill så gärna
få en möjlighet att säga tack).

Du når oss på 08-545 832 04 eller mejla [email protected]

Frågor om att skriva testamente på/till SOS barnbyar

Vad händer med de personuppgifter jag uppger?

Du kommer bli ombedd att lämna dina och eventuella arvtagares personuppgifter för att ditt testamente ska ha nödvändiga uppgifter. SOS Barnbyar får inte ta del av dina uppgifter. Du hittar Lawlys integritetspolicy här.

Kan man lita på Lawly?

Ja. De är en juristfirma som specialiserat sig på digitala tjänster, och som är väl insatta i frågor som rör gåvor till organisationer i testamenten.

Är testamentet klart när jag besvarat alla frågor?

Nej. För att det ska bli juridiskt giltigt behöver du skriva ut det och skriva på det, och få det bevittnat. (Se vad som gäller för vittnesinstruktioner här.)

Får SOS Barnbyar reda på om jag ger en gåva eller inte?

Vi får bara reda på om du har gett en gåva till oss i ditt testamente, och bara om du godkänner det att vi ska få veta det. Gör gärna det! Vi vill så gärna få en möjlighet att säga tack. Efter det bestämmer du själv om du vill hålla fortsatt kontakt. 

Kan man testamentera något till sitt fadderbarn? 


Ja det kan man. Men, om du funderar på att göra det, är det bra om du kontaktar oss först för att få råd och guidning i vad du bör tänka på då.

Allmänna frågor om testamenten

Kan man ändra sig?

Absolut! Du kan när som helst skriva ett nytt testamente. Då skriver du bara att det nya ska upphäva det gamla testamentet. Du kan också helt enkelt bara riva ditt aktuella testamente. Ett testamente ska vara en levande handling som du ser över med jämna mellanrum. En bra tumregel är att titta på det i samband med att du gör din deklaration. Då kommer du ihåg det.

Kan man signera sitt testamente digitalt?

Nej det kan man inte. Det måste vara undertecknat för hand.

Kan man skriva testamentet själv?

Ja, men det är inget en jurist rekommenderar. Vissa saker är det helt enkelt säkrast att ta hjälp av en fackman för att vara säker på att det blir korrekt gjort. 

Man kan jämföra det med hantverksjobb. En del har tillräckliga kunskaper för att dra el och göra vvs-arbeten själva, men för de allra flesta är det inte tillrådligt att göra det.

Var registrerar man sitt testamente?

Man kan inte registrera sitt testamente. Det enda familjejuridiska dokument som behöver (kan) registreras i Sverige, är äktenskapsförord.

Däremot kan man använda en tjänst som kallas testamentesförvaring, och som man kan skaffa via de flesta jurister och begravningsbyråer. Då är man säker på att testamentet inte försvinner eller förstörs, och att det kommer fram den dag det blir aktuellt.

Om du väljer att förvara ditt testamente själv, är det en bra idé att lägga originalet där du har andra viktiga papper. Ge gärna ett par personer som du litar på varsin kopia, och skriv på baksidan vart originalet finns någonstans.

Allmänna frågor om bevittning

Behöver ett testamente bevittnas?

Ja, ett testamente behöver alltid bevittnas för att vara giltigt. Det innebär att det ska signeras av två samtidigt närvarande vittnen. 

De behöver inte känna till innehållet, men de behöver veta att det är ett testamente de bevittnar. De intygar med sin namnteckning att den som upprättar testamentet är vid sunt och fullt förstånd, och gör det av egen fri vilja.

Vittnena måste vara vid god psykisk hälsa, över 15 år, och de får inte vara närstående (make, sambo, syskon, förälder, barn, svåger/svägerska) eller själva mottagare av egendom i testamentet.

Kan ett testamente bevittnas med hjälp av Mobilt Bank-ID?

Nej det går inte. Vittnena måste skriva under för hand

Behöver vittnena se innehållet i testamentet?

Nej det behöver de inte. De behöver bara veta att det är testamente de bevittnar.

Vad intygar de?

Att du skriver under av egen fri vilja och att du är vid sunt och fullt förstånd när du gör det.

Gäller ett testamente fortfarande om vittnena är avlidna?

Ja.

Allmänna frågor om arvslagarna

Ärver adoptivbarn på samma sätt som genetiska barn?

Ja.

Ärver sambos varandra?

Bara om de har skrivit testamente

Ärver dina kusiner dig?

Bara om du har skrivit in dem i ditt testamente

Kan man göra sina barn arvlösa?

Nej. I Sverige har barnen alltid rätt till sin laglott (50 procent av kvarlåtenskapen).

Om det inte finns några arvingar, och inget testamente, vad händer då?

I så fall går kvarlåtenskapen till Allmänna Arvsfonden. De delar sen ut pengar till projekt som riktar sig till barn och ungdomar, personer med funktionsnedsättning, samt äldre.

Behöver arvet efter dig delas vid skilsmässa?

Ja, om du inte har skrivit in att arvet ska utgöra dina arvingars enskild egendom.

Familjerättsbyrån, logotyp och porträttbilder på två anställda.

Kan man skriva sitt testamente själv?

Ett testamente ska göra din vilja klar och tydlig, och det ska vara juridiskt korrekt. Det kan det bli om man känner till och följer alla regler som finns. Men. Vi rekommenderar varmt att du tar hjälp. Antingen via det digitala verktyget ovan, eller genom att träffa en duktig jurist som kan guida dig igenom processen. En jurist kan ställa frågor och reda ut saker som du själv inte känner till.

Vill du ha personlig hjälp, rekommenderar vi varmt att du kontaktar Familjerättsbyrån som vi har ett nära samarbete med. De är specialister, och har ett fast pris på testamentesskrivning på 3 500 kr. Om du uppger att du varit i kontakt med oss får du dessutom tio procents rabatt och betalar endast 3 150 kr.

Familjerättsbyrån svarar på dina funderingar vid en första kontakt per telefon 08-722 75 00, och därifrån bestämmer ni hur ni går vidare. Vill du boka in ett personligt möte direkt, hittar du Mimmi Romanus, Catharina Andersson och deras kollegor på Familjerättsbyråns hemsida.

Ruth Bader Ginsburg.

Hon fortsätter stötta nästa generations världsförbättrare

Ruth Bader Ginsburg var medveten om ett testamentes betydelse och hur ens intentioner kan tas vidare in i framtiden.

Så här är det möjligt
En man och en kvinna som tittar på ett foto. De står framför en tavelvägg.

En resa ledde till ett livslångt engagemang

Irene och Hans Jørgen Jørgensen beslutade att testamentera en del av sitt arv till barn som lever i utsatthet. Nu ska deras kvarlåtenskap också stötta de barn som behöver det mest.

– Vi känner oss väldigt nöjda med det här beslutet. Vi har sett till att barn får mat, kläder, kärlek, utbildning – och att de har en plats att bo på tills de blir vuxna, säger Irene Jørgensen.

Läs intervjun
ukraniska barn gör peace-tecken och tittar in i kameran.

”Ukraina förlorar sina barn just nu”

Ingrid Johansen, VD för SOS Barnbyar möter barn från krigets Ukraina i Polen. SOS Barnbyar fanns i Ukraina innan kriget, och kommer finnas där efter kriget, när barnen ska lära sig att hantera sina trauman, komma ifatt i skolan, och trots vad de har varit med om, utvecklas till sitt starkaste jag.

Läs mer om det långsiktiga arbetet
Marie Enmark, Testamenteshandläggare på SOS Barnbyar.

Hur vanligt är det att testamentera till en organisation?

På SOS Barnbyar är det Marie Enmark som hanterar testamentsgåvor. Vi ställde några frågor om testamente till Marie.

Läs artikeln här

Testa dina kunskaper i vårt quiz!

Ärver sambos varandra? Kan man göra sina barn arvlösa? Får du skriva ditt testamente med blyerts? Eller testamentera allt du äger till hunden?

Hur mycket kan du om testamenten? Gör vår quiz! Så får du veta hur mycket du vet – egentligen.