Artikel

Till EU: Därför är det viktigt att unga deltar i beslut

Zack och Aden från vårt ungdomsråd i Sverige, talade nyligen på en EU-konferens i Stockholm om vikten av barn och ungas delaktighet. På så sätt kan vi skapa mer inkluderande samhällen.

Två ungdomar står på en scen och presenterar
Foto: SOS Barnbyar Arkiv

Så här sa de:

– Det är viktigt att barn och ungdomar deltar i samhället. Att de blir hörda och kan dela med sig av sina idéer och åsikter. Samhället måste vara mer anpassat till de yngre generationerna. Barn och ungdomar är också människor. När vi deltar blir vi mer motiverade och intresserade. Känslan av att vara en del av beslutsprocesser och kanske till och med vara orsaken till ett beslut är stärkande, sa Aden.

– Om barn och unga får möjlighet att uttrycka sina behov och idéer och tas på allvar skulle många av de svåra saker som sker i dag inte hända. Vi känner att många politiker idag lever i en annan värld. Jag vill inte vara respektlös – jag tror bara att alla behöver en knuff ibland för att komma ut ur sina bekvämlighetszoner. Kom till oss, lyssna på oss. Låt oss hjälpa er att skapa ett mer inkluderande samhälle, sa Zack.

Så blir EU:s barngaranti framgångsrik

Vi arbetar hårt för att stärka barn och ungas delaktighet. Hos SOS Barnbyar Sverige är ungdomar till exempel inkluderade i både påverkansarbete och har ett ungdomsråd. Internationella SOS Barnbyar är också med och inrättar EU:s första plattform för barns delaktighet.

2021 lanserades den europeiska barngarantin för att bekämpa barnfattigdom och socialt utanförskap i EU. Den syftar till att säkerställa tillgång till grundläggande tjänster, som utbildning, omsorg, hälsovård, näring och boende för barn som riskerar att drabbas av fattigdom eller socialt utanförskap.

Zack och Aden var med på konferensen för att påminna EU:s medlemsstater och europeiska kommissionen om att barn och ungas delaktighet är av största vikt om barngarantin ska bli framgångsrik.

Dela inlägget

Publicerad: 2023-05-11

Liknande

Artikel

Regeringens förslag lever inte upp till Barnkonventionen

Regeringen har bett SOS Barnbyar att inkomma med synpunkter på slutsatserna i den statliga utredningen En statlig ordning med brottsförebyggande åtgärder för barn och unga. SOS Barnbyar delar bilden om att läget i Sverige är allvarligt när det kommer till ökad gängkriminalitet och att allt yngre barn dras in i brottslighet. Men vi ser att förslagen som presenteras i utredningen i dagsläget inte lever upp till Barnkonventionen, som är svensk lag.

Läs mer här

Nyhet

Ny forskning: Miljontals barn kan tvingas växa upp ensamma

Ny forskning från SOS Barnbyar visar att miljontals barn runt om i världen riskerar att tvingas växa upp på egen hand, utan sina föräldrar. Generationsöverskridande våld, ekonomisk utsatthet och diskriminering hotar att bryta samman familjer. Studien som nu presenteras är den första i sitt slag och ger nya insikter om varför barn separeras från sina familjer och vad regeringar, internationella organisationer och civilsamhället kan göra för att skydda dem.

Läs mer här

Nyhet

10 miljoner från Erling Perssons Stiftelse

Med stöd från Erling-Perssons stiftelse ska vi på SOS Barnbyar genomföra projektet Kraftsamling mot utanförskap i Sverige. Genom att erbjuda mentorer till unga som lämnar samhällsvård och stöd till familjer där de vuxna behöver stöd i sitt föräldraskap vill vi på sikt minska utanförskap i Sverige. Erling-Perssons Stiftelse stödjer projektet med 10 miljoner kronor över tre år.

Läs mer här