Tvillingarna som förlorade allt


Syskon har en gemensam historia och är en viktig del av varandras liv. I barnbyn växer tvillingarna upp tillsammans och stöttar varandra. Foto: Nina Ruud

På kort tid förlorade tvillingarna Gita och Sunita både sin mamma och pappa. Pappan dog i en bilolycka och deras mamma lämnade dem.

Plötsligt var de ensamma, utan någon i deras närhet som kunde ta hand om dem. Fyra år gamla kom tvillingarna till SOS Barnbyar, och de fick en ny start i sin nya barnbyfamilj. Barnbymamman, Dal Kumari Panthi, berättar att det är två flickor med mycket integritet som till en början höll sig för sig själva och inte ville leka med de andra. De fann endast trygghet hos varandra. Det tog lång tid innan de lyckades öppna sig och lita på att Dal inte skulle lämna dem. ”Det är viktigt att tvillingar får hålla ihop. När du skiljer syskonen försämras bandet de har mellan sig”, förklarar Dal, flickornas barnbymamma.

Ge en gåva idag

Flickorna som nu är åtta år har hittat sin plats i barnbyn, där de får den stabilitet och vård de behöver. De har bra och nära relationer med barn och vuxna i både familjen och resten av byn. ”Gita och Sunita gillar att ha kul, och gillar verkligen att leka med de andra barnen, även om det ibland kan bli lite väl mycket bus”, berättar Dal och skrattar.

Dal, flickornas barnbymamma, växte själv upp i en barnbyfamilj då hennes biologiska mamma inte lyckades ta hand om henne. Hon vet från erfarenhet vilken betydelse det har för ett barn att växa upp med stabil vård från en närvarande omsorgsgivare.

Dal ser på alla barn i familjen som sina egna och behandlar dem därefter. Hon följer noggrant upp och hjälper till med skolarbetet. ”Jag är helt säker på att tjejerna kommer att vara självständiga som vuxna. Jag hoppas att de kommer få ett bra liv med trygga jobb, säger Dal.

Nu kan du hjälpa fler barn som Gita och Sunita, vars liv har slagits i spillror och vars trygghet har ryckts bort. Ge din gåva idag och ge fler barn en trygg uppväxt! Inte ett enda barn ska växa upp ensamt.