Ung entreprenör som tänker utanför boxen
Med stor noggrannhet och precision gnider Mouhamed ett block paraffinvax på en bit kartongpapper han precis har klippt av från en 20 meter lång rulle. Han trycker hårt på veckningen för att bilda en kvadrat, viker upp ett hörn, stryker en fin linje av lim och viker upp det igen för att formera en öppning.
Han har precis skapat en av sina miljövänliga shoppingpåsar.
Mouhamed är en 22-årig entreprenör som nyligen startade en verksamhet för tillverkning av påsar och presentförpackningar i papp, tillsammans med några barndomsvänner. Deras mål är att försörja sig och att förändra sitt samhälle. Han berättar om sitt engagemang för att hitta ett mer miljövänligt alternativ för plastpåsar, som har förstört hans stad och samhälle under många år.
– De påsar vi tillverkar är stadiga och biologiskt nedbrytbara, till skillnad från plastpåsar som kanske kommer att finnas kvar i tusen år, säger han både som den säljare han är – och den medvetna samhällsmedborgaren.
Mouhamed bor i en fattig del av Senegal. På ytan ser det ekonomiska situationen i landet lovande ut: under flera år har ekonomin vuxit och utsikterna är goda. Men den arbetande befolkningen växer snabbare än antalet arbetstillfällen. Ett resultat av det är att två tredjedelar av de unga yrkesverksamma mellan 15 och 35 år lever i fattigdom.
– När människor talar om fattigdom finns problemen överallt. I den här staden kämpar många ungdomar i skolan, hoppar av eller får helt enkelt aldrig chansen att gå i skolan. På gott och ont ser många den informella sektorn som en möjlighet att tjäna pengar, säger Mouhamed.
Efter att ha hoppat av gymnasiet 2016 började Mouhamed arbeta som ambulerande gatuförsäljare och sålde chilisås och därefter arbetade han i en klädbutik under en kortare tid. Men han ville åstadkomma mer. Efter att 2018 ha gått med i en lokal ungdomsgrupp som stöds av SOS Barnbyar blev han medveten om barns och ungdomars rättigheter och var fast besluten att skapa förändring.
Ibrahima Bangoura leder SOS Barnbyars team som arbetar med unga entreprenörer i regionen.
– Det unga människor i Senegal behöver idag är andra unga människor som visar vägen och ger dem ett ideal att sträva mot. Det är precis vad vi försöker uppnå här i staden genom att stödja unga människor som Mouhamed och ge liv åt deras idéer, säger han.
– Vi har precis börjat stödja Mouhamed och hans vänner i deras tillverkning av papperspåsar och emballage genom att ge dem utbildning, coachning och ett nätverk kontakter.
Och han är beredd på att det kommer att kräva mer insatser innan företaget går med vinst.
– Som i de flesta nystartade verksamheter behöver man göra misstagen för att lära sig. Sedan gör man små, alltmer medvetna, satsningar tills man har lärt sig tillräckligt för att ta vara på en större möjlighet. Mouhamed och hans vänners affärsmodell är ännu inte lönsam, de måste fortfarande prospektera efter partners och kunder och saknar en del utrustning; men steg för steg tror jag att vi kan få några mycket intressanta saker att hända och detta kommer i sin tur att bli en stor drivkraft för familjer, samhället och framför allt andra ungdomar som Mouhamed.
Även Mouhamed är optimistisk.
– Det lilla vi tjänar just nu går till att försörja våra familjer. Det är ingen stor affärsverksamhet ännu, men om vi har kommit så här långt och lärt oss yrket måste det betyda att vi har vad som krävs för att få det att fungera, för att påverka och steg för steg kanske kunna ge fler unga utan jobb ett arbete, säger Mouhamed.
– Även om jag bor i ett fattigt område med många arbetslösa och många små barn som inte går i skolan, är det framför allt en plats med solidaritet och förståelse. Om vi kan mobilisera oss och göra något tillsammans och visa andra ungdomar och deras familjer att det finns en annan väg och utväg, skulle betyda jättemycket. Det är vår dröm, tillägger han.
FAKTA: Om programmet
Sedan 2017 har Community Support Programme for the Protection of Children (PACOPE) stött ekonomiskt mer än 100 familjer i detta område, vilket har gjort det möjligt för föräldrarna att förbättra sina barns situation, gett unga människor möjlighet att bygga upp ett självförtroende för att starta och driva företag och utbildat samhällen i hur de kan stärka de lokala systemen för skydd av barn.
Foto: Sebastién Taylor
Dela inlägget
Publicerad: 2022-06-30
Liknande
Artikel
Läs hur det livsavgörande mötet gav Wilma styrkan tillbaka efter den tunga tiden då hon förlorade sin förstfödda och blivit änka – två gånger.
Läs mer härArtikel
Skyhöga livsmedelspriser drabbar familjer i Väst och Centralafrika
Afrika som är starkt beroende av livsmedelsimport både från Ryssland och Ukraina upplever prischocker på livsmedel och råvaror. Läs om hur SOS Barnbyar stöttar.
Läs mer härArtikel
Digital klyfta slår hårt mot miljontals elever
Det gäller framför allt de barn och unga som, redan innan pandemin, levde i stor utsatthet. Med begränsad tillgång till el och internet – och skolor som saknat förmåga att erbjuda digitala verktyg och lektioner online – har undervisningen i många fall uteblivit helt. Så mycket som 30 procent av de 1,5 miljarder elever som … <a href="https://sos-barnbyar.se/ung-entreprenor-som-tanker-utanfor-boxen/">Continued</a>
Läs mer här