Stark och Trygg

För familjer med ett barn i placering

Alla barn har rätt till en trygg barndom och lika uppväxtvillkor

SOS Barnbyar har över 75 års erfarenhet av att arbeta med förebyggande och familjestärkande åtgärder för att stärka rättigheterna för barn som riskerar att förlora sina föräldrars omsorg i olika kontexter.

Att växa upp i en trygg miljö med en ljus framtid är avgörande faktorer för barn och ungas utveckling och deras fysiska och psykiska välbefinnande. De barn som växer upp i familjer som lever i någon form av utsatthet har på gruppnivå sämre förutsättningar och en ökad risk att placeras utanför det egna hemmet. Med andra ord har dessa barn inte likvärdiga livsvillkor som sina jämnåriga.  Familjer som är i behov av stöd behöver ofta det innan de blir föremål för mer ingripande insatser från samhället. Men behovet av stöd minskar inte utan ökar snarare för de familjer där samhället redan har gått in och placerat ett eller flera barn i vård och omsorg utanför det egna hemmet.

SOS Barnbyar Sverige har därför tagit fram ett familjestärkande program för familjer där ett eller flera barn är placerat i någon form av heldygnsvård. Med ett preventivt och familjeorienterat stöd för både föräldrarna och de hemmaboende barnen skapar vi förutsättningar för att barns rätt till trygga och goda uppväxtvillkor tillgodoses.

 

Erling Perssons stiftelse.

Finansiellt stöd för Stark och Trygg ges av Erling Perssons stiftelse.

  • Programmet startar: 1 april 2025
  • Plats: Stockholm
  • För vem: Programmet riktar sig till familjer där ett barn är placerat i någon form av heldygnsvård och där åtminstone ett syskon är bor hemma.

Stark och Tryggs målsättning

Det familjestärkande programmet Stark och Trygg syftar till att stärka barns rätt till en trygg uppväxt och minska risken för familjesplittring. Det gör vi genom att erbjuda ett holistiskt stöd till hela familjen där vi stärker både barnens och föräldrarnas skydds- och friskfaktorer.

Vi erbjuder stödinsatser utifrån varje familjs individuella behov med fokus på ett praktiskt och vardagsnära stöd inom följande områden:

Stärkt skolgång

Alla barn har rätt till utbildning och en trygg skolgång. Barn har också vid behov rätt till stöd och extra anpassningar. Som förälder kan det vara svårt, både att navigera i skolvärlden och att stötta sitt barn i sociala relationer, studiegång och läxläsning. Vi arbetar därför tillsammans med familjen för att säkerställa att barnen har en trygg och fungerande skolgång, och vi stöttar och vägleder om så inte är fallet.

Meningsfull fritid

Rätten till lek, vila och fritid är avgörande för en bra uppväxt och en god psykisk och fysisk hälsa. Trots det har inte alla barn samma förutsättningar och möjligheter att få delta i fritidsaktiviteter. Hinder som ekonomi, avstånd och normer kan bidra till att ett barn inte deltar i en organiserad fritid. Vi utforskar därför tillsammans med barnet vilka aktiviteter som finns i närområdet och vi stöttar föräldrarna i möjliggörandet.

Psykosocialt stöd

Psykosocialt stöd omfattar flera områden och är både ett emotionellt och ett praktiskt stöd i form av praktiska sociala åtgärder som information, rådgivning och hänvisning. Det kan även vara psykosociala stödsamtal tillsammans med sin stödperson. För de familjemedlemmar som har ett utökat behov av stöd som KBT, traumabehandling eller kontakt med BUP stöttar stödpersonen familjen att navigera i vården och hitta rätt.

Föräldraskapsstöd

Det kan vara svårt och utmanande som förälder att veta hur man ska göra och agera i olika situationer som uppstår kring sitt barn. Föräldrar som både har ett barn placerat och ett eller flera hemmaboende barn stöter ofta på flera utmaningar. Hur är man en bra förälder på avstånd och hur stöttar man de barn som bor kvar hemma? Stödpersonen kan både själv vara ett samtalsstöd till föräldrarna och vara bryggan till socialtjänstens stödinsatser.

Socialt nätverk

Att vara del av ett socialt sammanhang är viktigt för både barn och vuxna. Vi använder oss av nätverkskarta och tillsammans med familjen utforskar vi vilka relationer de har idag. Vi stöttar både i att vårda befintliga relationer och att vid behov skapa fler. Vi bjuder även in till gemensamma aktivtiter och vi arbetar lokalt för att hitta fler sammanhang för både föräldrar och barn att vara en del av.

Har du frågar eller vill du veta mer?

Hör av dig till oss som jobbar med Stark och Trygg.

Tjej i SOS Barnbyars ungdomsprogram.

Så går det till

Stödet i programmet bygger på individuella veckovisa träffar med kvalificerade stödpersoner under ca 6-12 månader. Varje träff fokuserar på specifika mål och behov som deltagaren har och arbetet utgår ifrån en handlingsplan. Stödpersonerna arbetar i team om två, där en fokuserar på barnens behov och handlingsplan, och den andra på föräldrarnas.

Familjerna i Stark och Trygg kan även delta i regelbundna tematiska gruppaktiviteter, så som workshops, inspirationsföreläsningar och familjestärkande aktiviteter, som möjliggör för både barnen och föräldrarna att utöka sitt sociala nätverk och vara del av ett sammanhang.

Det familjestärkande programmet ersätter inte insatser från socialtjänsten, skolan, hälso- och sjukvård eller liknande. Verksamheten är ett komplement, ett extra stöd, för de familjer som vill och behöver. Det är frivilligt och helt kostnadsfritt att delta.

Kvalitet och uppföljning

Programmets stödpersoner är anställda av SOS Barnbyar och utbildas och handleds löpande. De är kvalificerade för att arbeta med barn och unga är lämpliga och engagerade vuxna. Vid start av deltagande i programmet utförs en basmätning där familjens situation, stödbehov och målsättningar kartläggs. Utifrån detta utformas tillsammans med familjen individuella handlingsplaner med tydliga mål och insatser. Familjens utveckling följs noggrant med löpande avstämningar och uppföljningar på både individ och gruppnivå. Våra metoder och verksamhet grundas på evidensbaserad forskning och best practise och har sedan 2017 utvärderats både internt och externt.

Artikel

Ungas röster lyfts i samhällsdebatten

Vårt ungdomsråd spelar en avgörande roll i att påverka och bidra med sina erfarenheter i viktiga samhällsfrågor. Linnea Baksås Martinsson, barnrättsjurist på SOS Barnbyar, berättar om ungdomsrådets arbete och deras viktiga insats i att forma remissvar.

Läs mer här

Artikel

Så stärker vi barnrättsperspektivet hos Socialstyrelsen

Sedan ett år tillbaka har SOS Barnbyar varit en del av Socialstyrelsens råd för barn och unga. Här arbetar vi för att sätta barn och ungas behov och perspektiv i centrum och påverka viktiga beslut.

Läs mer här

Artikel

Vår syn på regeringens förslag om sänkt straffrättsålder

Tisdagen den 28 januari tog justitieminister Gunnar Strömmer emot ett förslag om skärpta straff för unga lagöverträdare. Den statliga utredningen föreslår bland annat att straffbarhetsåldern sänks från 15 år till 14 år vid särskilt allvarliga brott. Det gäller brott med minimistraffet fyra år eller mer. Förslaget är tidsbegränsat och föreslås gälla i fem år.

Läs mer här

Artikel

Barnombud är den viktiga vuxna som står upp för barnet

Nu är vårt pilotprojekt med barnombud i gång! Vår barnrättsjurist förklarar varför barnombuden behövs, vad vi vill uppnå – och hur arbetet ska följas upp.

Läs mer här