Kärleken som säkrade Edricios framtid
Edricio och hans SOS-familj har nyligen integrerats i samhället och där har han träffat många nya vänner. Foto: SOS Arkiv
Varje gång barnbymamman Zelia kikar ut genom fönstret för att titta på sina barn som leker på gården, kan hon knappt tro på Edricios förändring. Han har vuxit upp till en energisk och lekfull 14-åring – en stor kontrast från pojken som först kom till SOS barnby Inhambane.
”Jag har tagit hand om Edricio i nio år, och jag är stolt över att mitt hårda arbete har lönat sig. Edricio var så ömtålig, svag och undernärd när han kom till mig och han hade många små infekterade sår över hela sin kropp. Jag tog honom till sjukhuset, gav honom god mat och jag älskade honom, sedan såg jag hur han långsamt läkte, både fysiskt och psykiskt”, säger Zelia.
Edricio var fem år gammal när han kom till Zelia från ett lokalt barnhem. Innan dess levde han ett tufft liv på gatorna i Inhambane.
”Edricios mamma dog när han var väldigt ung och han kommer inte ihåg henne. Den enda upplevelsen av moderlig kärlek han har, är den från mig. Han gillar värmen och tillgivenheten, och det tror jag att han alltid känner att han får från mig”, säger Zelia med ett leende.
”Min mamma har lärt mig väldigt många saker, som hur man duschar, borstar tänderna och hur jag städar mitt rum. Hon påminner mig alltid att jag ska ta på mig rena kläder och att inte leka där det är för smutsigt, för hon vill att jag håller mig frisk. Min mamma köper också skolmaterial och skoluniform till mig. Maten hon lagar är underbar och min favoriträtt är bönor med ris”, berättar Edricio.
Edricios liv förändrades totalt när han kom till sin SOS-familj. Att växa upp i det kärleksfulla hemmet innebar att han plötsligt fått tillgång till alla grundläggande nödvändigheter som han en gång var berövad av. Fram till nyligen bodde Edricio och hans SOS-familj i SOS barnby Inhambane, men som alla andra familjer i barnbyn har de integrerats i samhället. Edricio är väldigt exalterad över att bo i det öppna samhället med en större möjlighet att skaffa nya vänner.
”Innan vi flyttade hit hade jag bara vänner från SOS-familjer. Nu har jag vänner från resten av samhället också. Att ha vänner från hela samhället är bra för att de lär mig många nya saker. Mitt nya område är fint och säkert, våra grannar är härliga människor och de kommer ofta och pratar med mig och mina bröder”, berättar Edricio.
Edricio går nu på en ny skola i samhället och hans favoritämnen är portugisiska och samhällsvetenskap. Hans dröm är att bli brandman: ”Jag vill vara en brandman för att rädda människors liv. Jag vill hjälpa människor i nöd”. Uppväxten i SOS-familjen har ökat Edricios självförtroende, och nu finns det finns ingen stopp. Han har drivet och stödet han behöver för att se sina drömmar bli sanna.
Edricio är flitig i skolan och gillar framförallt att studera portugisiska och samhällsvetenskap. Foto: SOS Arkiv
Dela inlägget
Publicerad: 2018-06-12
Liknande
Nyhet
SOS Barnbyar fördömer attacken mot civila och humanitära zoner i Gaza
SOS Barnbyar fördömer attacken den 4 december vid vårt tältläger i Gaza. I lägret bor barn som inte kan bo med eller har kommit bort från sina föräldrar under kriget. 20 personer dog, inklusive barn, enligt sjukvårdspersonal på plats. Ingen av de 46 barnen eller SOS-personalen kom till skada fysiskt.
Läs mer härArtikel
35 år efter att barnkonventionen grundades vill vi att kraften från barns fötter bokstavligen ska skaka om världen – och dess makthavare som inte kan hålla sams – genom att barn stampar för fred.
Läs mer härArtikel
Regeringens förslag lever inte upp till Barnkonventionen
Regeringen har bett SOS Barnbyar att inkomma med synpunkter på slutsatserna i den statliga utredningen En statlig ordning med brottsförebyggande åtgärder för barn och unga. SOS Barnbyar delar bilden om att läget i Sverige är allvarligt när det kommer till ökad gängkriminalitet och att allt yngre barn dras in i brottslighet. Men vi ser att förslagen som presenteras i utredningen i dagsläget inte lever upp till Barnkonventionen, som är svensk lag.
Läs mer här