Våld mellan jämnåriga är en av de vanligaste formerna av våld som barn och unga utsätts för, där barn och unga med erfarenhet av samhällsvård är en extra utsatt grupp. Barn och unga som utsatts för övergrepp, försummelse, stress eller våld inom familjen är ofta mer sårbara både för att själva bli utsatta för våld, eller att utöva våld mot andra.
Med anledning av detta har SOS Barnbyar i Sverige, Kosovo, Rumänien, Bulgarien och Italien påbörjat projektet Applying Safe Behaviour II under april 2025. Projektet pågår till mars 2027.
Projektet sker i samverkan med verksamheter där barn och unga finns. Är din verksamhet intresserad av att veta mer? Hör gärna av dig!
Barn och unga som utsatts för övergrepp, försummelse, stress eller våld inom familjen är ofta mer sårbara både för att själva bli utsatta för våld, eller att utöva våld mot andra.
I BRÅs kartläggning från 2023 uppgav drygt hälften av de tillfrågade eleverna i åk 9 att de varit delaktiga i något brott under det senaste året. De tillfrågade barnen som uppgav att de utsatts för brott svarade att ofta att det sker i skolmiljö. Det är den vanligaste brottsplatser för både mindre grov och grövre misshandel, samt för fysiska sexuella kränkningar. Statistiskt uppger även 1 av 5 barn mellan 15–16 år att de någon gång mobbat någon. Lika många uppger att de själva har blivit utsatta för mobbning av någon annan.
Trots den höga förekomsten av våld och mobbing mellan barn och unga upplever yrkesverksamma som tar hand om och arbetar med barn och unga ofta utmaningar med att förebygga och bemöta våld på ett tryggt och hållbart sätt.
Applying Safe Behaviour är en våldspreventiv metod som syftar till att öka kunskapen och bidra med de verktyg som behövs för att förstå, förebygga och hantera våld mellan barn och unga. Metoden bygger på att barn och unga är aktiva aktörer i att skapa en trygg miljö för sig själva och andra unga i sin omgivning samt att yrkesverksamma som arbetar med och för barn har rätt förutsättningar och verktyg för att kunna arbeta våldspreventivt.
Artikel
Fler verktyg för att förebygga brott – det här tycker SOS Barnbyar
SOS Barnbyar välkomnar flera av förslagen i Ds 2023:15 om Fler verktyg i socialtjänsternas arbete för att förebygga brott och stärka skyddet för barn. Särskilt positiva är SOS Barnbyar till de förslag som stärker barns rättigheter och skydd. Samtidigt finns det risk för att vissa av förslagen kommer att sätta barnets integritet på spel.
Läs mer härArtikel
SOS Barnbyar svarar på remiss om nationell våldsstrategi
SOS Barnbyar välkomnar utredningen En uppväxt fri från våld – En nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn (SOU 2022:70) och ställer sig bakom förslaget som helhet. Det är glädjande att rättighetsperspektivet och barnrättsperspektivet genomsyrar hela strategin. Samtidigt har SOS Barnbyar en oro över att förslagen i utredningen kommer att kräva för mycket av redan hårt belastade myndigheter.
Läs mer härArtikel
SOS Barnbyar svarar på remiss om ökad säkerhet och trygghet på SiS-hem
SOS Barnbyar har i en remiss svarat på förslagen i utredningen Ds 2024:26, som handlar om ökad säkerhet och trygghet på SiS-hem. SOS Barnbyar är starkt kritiska till utredningen och avvisar den i sin helhet. Anledningen är att flera av förslagen strider mot barns och ungas mänskliga rättigheter.
Läs mer härArtikel
SOS Barnbyar svarar på remiss om ”mellantvång”
SOS barnbyar har fått möjlighet att skicka in en remiss och svara på utredningsförslagen som presenteras i ”En lag om insatser inom socialtjänsten till vårdnadshavare, barn och unga när samtycke saknas”. SOS Barnbyar är kritiska till förslagen som presenteras i utredningen, bland annat för att flera av åtgärderna som föreslås saknar ett tydligt barnrättsperspektiv.
Läs mer härMedfinansierat av Europeiska unionen. De åsikter och synpunkter som uttrycks är uteslutande författarens/författarnas egna och återspeglar inte nödvändigtvis Europeiska unionens eller Europeiska kommissionens ståndpunkter. Varken Europeiska unionen eller det ansvariga finansieringsorganet kan hållas ansvariga för dessa.