”Förhållandena blir sämre för varje dag”
Den humanitära situationen i Gaza har nått en ny katastrofnivå och barnen är de som drabbas hårdast av en kris, som inte visar några tecken på att ta slut. I Khan Younis och norra Gaza lever tusentals fördrivna familjer i överfulla läger med liten eller ingen tillgång till viktiga tjänster. Det råder stor brist på mat, rent vatten och bränsle. Mitt i kaoset fortsätter SOS Barnbyar att ge barn omsorg, trots att förhållandena blir alltmer allvarliga.

Marknader över hela Gaza är nästan tomma. Den lilla mat som finns kvar är prissatt långt bortom räckhåll för de flesta familjer.
− Vi ser nivåer av osäker livsmedelsförsörjning som verkligen är alarmerande, säger Reem Alreqeb, programchef för Gaza på SOS Barnbyar i Palestina, och fortsätter:
− Våra egna matreserver har tömts och när stora humanitära organisationer som WFP (World Food Program) och WCK (World Central Kitchen) inte kan hjälpa till lämnas familjerna hungriga och utan hopp.
Vattenbristen förvärrar krisen
Dricksvatten levereras till lägren en gång i veckan, medan hushållsvatten pumpas från en enda brunn med hjälp av sinande bränsletillgångar. Hygien- och sanitetsförhållandena i lägren försämras snabbt, vilket ökar risken för sjukdomsutbrott. Bränsle, som redan var en bristvara, används nu också till matlagning, belysning och transport av personal och förnödenheter.
Medan stora delar av Khan Younis är under evakueringsorder, har SOS Barnbyars tältläger i Al Mawasi-området inte påverkats. Barnen och personalen har bott i Al Mawasi i flera månader efter att de tvingats fly från barnbyn i Rafah, som de senare fann förstörd.
− Vi flyttade till Al Mawasi eftersom det var ett av de enda kvarvarande områden som ansågs vara relativt säkra. Nu kommer tusentals fler människor hit under press, och förhållandena förvärras för varje dag som går, säger Reem.
”Den hjälp som kommer fram är inte tillräcklig”
I mitten av maj hade endast lite humanitärt bistånd kommit in i Gaza – fem lastbilar som godkänts av Israel efter nästan tre månaders blockad, och ytterligare fyra väntas. Även om internationella givare, däribland EU, har utlovat ytterligare hjälp är distributionsmekanismerna fortfarande begränsade och omtvistade.
− Behoven är överväldigande och den hjälp som kommer fram är helt enkelt inte tillräcklig, säger Reem.
SOS Barnbyar tar för närvarande hand om barn som är ensamkommande och separerade. Organisationens arbete går långt utöver att tillgodose grundläggande behov – det inkluderar psykosocialt stöd, traumavård, familjespårning och lekterapi.
− De här barnen har förlorat allt – hem, familj och en känsla av trygghet. Vi gör allt som står i vår makt för att skydda dem och hjälpa dem att läka, säger Reem.
Personalen i Gaza fortsätter sitt arbete under otroligt svåra omständigheter. Många har fördrivits, blivit avskurna från el och internet och upplever själva trauman. Trots dessa utmaningar har deras arbete inte avtagit.
− Vårt team arbetar under extrem press för att säkerställa att varje barn får fortsatt omsorg, även om deras egna liv har kastats omkull, avslutar Reem.
Mer om arbetet i GazaDela inlägget
Publicerad: 2025-05-21
Liknande

Artikel
Barnen i Ukraina längtar efter vänner
Många barn i Ukraina har på grund av pandemin och kriget aldrig fått känna gemenskapen i ett klassrum eller lekt på skolgården. I stället har deras vardag präglats av rädsla, ensamhet och ansvar, som egentligen hör vuxenvärlden till.
Läs mer här
Artikel
Så stärker vi barnen i Gaza med samtalsstöd
I vårt tältläger i Gaza erbjuder vi psykologiskt stöd för barn och familjer. Målet är att stötta deltagarna att bearbeta sina upplevelser, hantera sorg, bygga självkänsla och utveckla strategier för att klara av stress och problem i vardagen.
Läs mer här
Artikel
"Jag älskar att gå till skolan varje dag"
Trots den svåra säkerhetssituationen i Gaza fortsätter vi att erbjuda utbildning till barnen. Sedan vår tillfälliga skola i Rafah blev otillgänglig för några månader sedan, på grund av att den hamnat inom en evakueringszon, har verksamheten flyttats till en ny plats i Khan Younis.
Läs mer här