Artikel

African Girls Summit: Agera nu – annars dör vi!

I gemensam stämma, för att försäkra sig om att budskapet verkligen nådde fram, krävde unga kvinnor från SOS Barnbyars program i Sierra Leone, Burkina Faso, Mali, Elfenbenskusten, Niger och Senegal förbud mot könsstympning och andra skadliga metoder många kvinnor fortfarande utsätts för. Kravet framfördes i ett manifest till ledare från flera länder i Afrika vid den tredje African Girls Summit som hölls i Niger nyligen.

Afrikanska unionen organiserade toppmötet. På agendan stod kultur, mänskliga rättigheter och vem som bär ansvar för att avskaffa de farliga metoder många flickor i Afrika än idag utsätts för; som till exempel barnäktenskap, könsstympning och könsbaserat våld. Vid toppmötet presenterade flickor och unga kvinnor från Afrikanska unionens medlemsländer ett manifest, riktat till ledare, de döpt till ”Agera nu – annars dör vi”.

African Girls Summit är en chans för oss att möta andra ungdomar och experter men också ett sätt att påverka ansvariga att avskaffa de här metoderna, eftersom vi vet vilka katastrofala och traumatiska konsekvenser de har på alla som drabbas, säger Alimata, 25 år, från Elfenbenskusten.

Kvinnorna bakom manifestet var med vid flera punkter under toppmötet och deltog aktivt vid de två seminarier SOS Barnbyar stod bakom.

Fati, 20 år, deltagare från ett av SOS Barnbyars program i Niger, berättade vid seminariet ”Ungas arbete för att förbjuda skadliga metoder” om sina upplevelser från då hon var liten och giftes bort – och blev omskuren.

– Jag hade ingen möjlighet att gå i skolan så jag blev bortgift väldigt ung och blev snabbt gravid. Det blev komplikationer vid förlossningen så barnet dog och jag fick bestående skador i underlivet, berättar Fati under seminariet.

På grund av besvären slutade hon att gå ut.

– Jag isolerade mig och stannade hemma och grät. Det ledde till att jag blev stigmatiserad i samhället och min man ville inte veta av mig. Till slut skiljdes vi.

De komplikationer kvinnlig omskärelse bär med sig innebär ofta stora problem för de som drabbas – vilket i sin tur leder till depression, social isolering och en ökad fattigdom.

 

Deltagare från SOS Barnbyars program deltog aktivt vid två av seminarierna vid African Girls Summit.

– Tack vare SOS Barnbyar har jag idag fått tillbaka min hälsa och självständighet. Jag stöttas via ett träningscenter och jag har fått ekonomiskt stöd jag kunnat investera i boskap som täcker mina medicinska kostnader. Jag är glad över att få delta vid det här mötet. Vi behöver dela fler sådana här berättelser som visar vilka skador metoderna innebär. Bortom statistiken finns det traumatiserade, tysta och skadade flickor. Det handlar om att rädda liv, säger Fati.

Enligt FN riskerar idag 33 000 flickor under 18 år att giftas bort varje år och 3,2 miljoner riskerar könsstympning i Afrika. Flickor som har förlorat, eller riskerar att förlora, sina föräldrar är särskilt utsatta, eftersom de saknar det skydd och stöd som vanligtvis finns runt en familj. Dessutom har pandemin och andra humanitära kriser och konflikter i världen ökat sårbarheten hos många familjer och barn, särskilt flickor. Arbetet för att motverka könsbaserat våld har tagit flera steg tillbaka de senaste åren.

Ya Salamatu Kamara, moderator från Sierra Leone.

 

En av deltagarna från SOS Barnbyars program i Sierra Leone, 17-åriga Salamatu, berättar hur en av hennes vänner dog när hon skulle föda sitt barn, efter att ha blivit bortgift i väldigt ung ålder.

– Jag är inget offer men min vän var det. Hon var en smart person som bodde hos sin farmor. Farmodern tvingade henne till barnäktenskap, mot sin vilja. Efter giftermålet hoppade hon av skolan, blev gravid och dog i samband med förlossningen.

Salamatu deltog även som moderator vid seminariet ”Åtgärder för att förebygga och motverka skadliga metoder vid krig, konflikter och humanitära kontexter”.

– Efter de här dagarna är jag mer motiverad och inspirerad än någonsin tidigare att vara en ambassadör och talesperson för att stoppa alla former av skadliga metoder mot kvinnor. Vi behöver fler unga som vågar stå upp för våra frågor. Vi är den största delen av befolkningen, vi är framtiden. Vi kan digital kommunikation och måste nu mobilisera och agera för vi kan skapa förändring, avslutade hon sin presentation.

Foto: Aminata Ndjim

”Agera nu – annars dör vi”

Här är manifestets åtgärder de unga kvinnorna formulerat och riktar till ledare i Afrikanska unionens medlemsländer.

✔️ Lagstadga över hela kontinenten att man måste ha fyllt 18 år för att gifta sig.
✔️ Se till att alla barn, särskilt flickor, har tillgång till utbildning – utan diskriminering.
✔️ Stötta offer och alla som försöker bekämpa de skadliga metoderna, så att de orkar hålla ut.
✔️ Samhället behöver ha rutiner och strukturer för att öka kunskapen och medvetenheten om de här frågorna och möjlighet att kunna straffa förövarna.
✔️ Samhället behöver öka stödet till arbetet som främjar barns hälsa och välmående, särskilt bland de mest utsatta målgrupperna.
✔️ Staten måste skapa medvetenhet hur man rapporterar och visselblåsarsystem för rapportering, när någon utsätts för de här metoderna.

Dela inlägget

Publicerad: 2022-02-10

Liknande

Artikel

Blev bortgift – nu bidrar hon till förändring

Med sina erfarenheter i ryggen och stöd från SOS Barnbyar är hon tillbaka i skolan och bidrar nu till att förändra situationen och bryta sociala stigman.

Läs mer här

Artikel

Selams kamp mot könsstympning

Sedan samarbetet med SOS Barnbyar inleddes för två år sen har 26 flickor sluppit bli könsstympade.

Läs mer här

Nyhet

Ökat hot om könsbaserat våld i Somalia

Så stöttar SOS Barnbyar flickor och kvinnor som drabbats av könsbaserat våld och könsstympning i Somalia.

Läs mer här