Rätt åt alla barn.

Barnkonventionen består av 54 punkter som fastslår barns rätt till en trygg och säker barndom. Detta avtal har skrivits under av nästan alla världens länder. Ändå lever miljontals barn utan sina rättigheter uppfyllda – i en värld som präglas av våld, hunger och ensamhet.

En del nekas rätten till en familj och ett hem. Andra har sådant som utbildning, vård och skydd – grundläggande rättigheter som borde vara självklarheter. Vi kämpar för dessa rättigheter varje dag. Vi arbetar långsiktigt för att göra livet bättre för dagens och framtidens barn. Därför stöttar vi familjer och stärker samhällen och stater, så att vi blir fler som kämpar för att ge alla barn uppväxten de har rätt till.

Genom tusentals insatser i över 130 länder skapar vi en värld där alla barn får växa upp i enlighet med barnkonventionen. Det är inte mer än rätt – rätt åt alla barn.

Vi arbetar för barnets rättigheter

SOS Barnbyar arbetar aktivt för att stärka barns rättigheter och barnperspektivet i internationell och nationell lagstiftning. Genom direkt opinion och påverkansarbete i frågor som bidrar till en positiv hållbar framtid för vår målgrupp, samt genom samarbeten och nätverk med offentliga instanser och beslutsfattare, bidrar vi även med kunskap och kompetens. SOS Barnbyar är representerade i FN och arbetar där för att stärka barns rättigheter och ingår i flera arbetsgrupper tillsammans med andra barnrättsorganisationer.

På lokal, nationell och internationell nivå arbetar vi för att möta behoven av sociala utvecklingen hos barn och unga i utsatthet. Vi gör allt vi kan för att påverka och förbättra policys som skyddar barn, stärker familjer och stödjer samhällen. Vi samarbetar med andra erkända aktörer som arbetar för att skydda och främja barns rättigheter.

Stärker barn och ungas delaktighet

SOS Barnbyar arbetar även för att barn och unga i våra verksamheter ska få ökad självkänsla och en ökad medvetenhet om sina rättigheter. Vi skapar forum för att barn ska kunna göra sina röster hörda och bli delaktiga i organisationens utveckling för att barn och unga ska involveras i och kunna påverka i beslut som rör dem.

Så många nådde vi under 2024

67 168 barn och unga

fick ett hem och omsorg.

271 975 individer

fick stöd som möjliggjorde att de kunde gå i skolan och utbilda sig.

Över 1 miljon individer

ingick i våra familjestärkande insatser.

Pojke.

FNs barnkonvention

Barnkonventionen, som är FN:s  konvention om barnets rättigheter, har varit lag i Sverige sedan den 1 januari 2020. Barnkonventionen innehåller 54 artiklar som alla är lika viktiga. Konventionens fyra grundläggande principer är:

  1. Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Inget barn får diskrimineras.
  2. Vid alla de beslut som rör barn ska det i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.
  3. Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.
  4. Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet.
Mer om barnkonventionen

Hur mycket vet du om barnets rättigheter?

Ta reda på det i vårt quiz.

Quiza nu

Nyheter och artiklar

Artikel

Inga nya barnfaddrar – för barnets bästa

Nu slutar vi erbjuda nya barnfadderskap. Här får du veta varför, och hur beslutet stärker barnets rättigheter.

Läs mer här

Artikel

5 bra saker för barn 2024

Trots ett tufft år har vi kunnat utföra fantastiska saker 2024. Fem av dem hittar du här.

Läs mer här

Artikel

Barnombud är den viktiga vuxna som står upp för barnet

Nu är vårt pilotprojekt med barnombud i gång! Vår barnrättsjurist förklarar varför barnombuden behövs, vad vi vill uppnå – och hur arbetet ska följas upp.

Läs mer här

Artikel

Barns protest lyfts i FN

35 år efter att barnkonventionen grundades vill vi att kraften från barns fötter bokstavligen ska skaka om världen – och dess makthavare som inte kan hålla sams – genom att barn stampar för fred.

Läs mer här

Ny forskning – miljontals barn kan tvingas växa upp ensamma

SOS Barnbyar presenterar nu en forskningsstudie som tagits fram tillsammans med samarbetspartners från tio olika akademiska institutioner runt om i världen. Studien visar att familjer är under hård press på grund av en rad faktorer, där våld, både inom familjer och i samhällen, har identifierats som en stark drivkraft som ökar risken för att barn skiljs från sina föräldrar.

Läs mer här

Runt om i världen blir för många barn i onödan placerade i samhällsvård. Globalt, regionalt och nationellt måste vi mobilisera för att arbeta mer förbyggande. Vi måste stärka familjer och skapa bättre sociala skyddsnät.”

Anna Ernestam, generalsekreterare SOS Barnbyar.

Flicka.

Frågor och svar

Hur arbetar SOS Barnbyar med opinion och påverkan?

Mer om hur SOS Barnbyars arbete

Hur säkerställer ni skydd av barn?