Läs vår senaste årsredovisning och effektrapport.
359 miljoner
Vi samlade totalt in 359 382 000 kronor.
88%
Så mycket betalades ut till ändamålet. Administration och insamling 20%*
* Summan av procentsatsen blir bara hundra om verksamhetsresultatet är exakt noll. Nu blev det ett överskott som möjliggör utveckling av verksamheten kommande år.
Ordförande Jan Bardell och generalsekreterare Anna Ernestam summerar 2024 genom att lyfta några exempel på hur vi har stått upp för barn och deras rättigheter under året.
När vi på SOS Barnbyar tänker på 2024 var det ett utmanande och tufft år på många sätt. Miljontals barn upplevde krigets fasor. Samtidigt har barnets rättigheter kränkts, varje dag hela året, på grund av olika naturkatastrofer, fattigdom, utbredd mental ohälsa, försvagade samhällen och en demokrati på tillbakagång.
Listan kan göras lång och det är alltid barnen som drabbas hårdast. Tack vare våra partners och givare har vi ändå kunnat bidra till att många barn och unga har fått sina rättigheter uppfyllda.
I mars evakuerade vi 68 barn och deras familjer från vår verksamhet i Gaza till en tryggare plats på Västbanken. Det krävde enorm planering och förberedelse samt mod för att kunna genomföras. Våra kollegor på plats var avgörande för att insatsen skulle lyckas och barnen mår idag bra.
En annan speciell dag var när vi fick oväntat besök av Postkodlotteriet. De berättade att vi fått stöd till vårt drömprojekt i Ukraina. Projektet är nu i full gång och går ut på att fler barn ska kunna få växa upp i en familj i stället för på institution. Vi vill bidra till att Ukrainas barn får en framtid och den här satsningen är ett viktigt steg på vägen.
Under året har vi fortsatt att utöka våra förebyggande insatser med att stärka familjer, både i Sverige och världen. För de barn som står ensamma, finns våra familjehem i barnbyarna. Allt fler av dem har under året integrerats till vanliga bostadsområden där de växer upp i trygghet tillsammans med andra familjer som grannar.
Vi har också initierat ett nytt projekt här i Sverige med barnombud för barn och unga i placering. De första barnombuden är utbildade och har nu som uppdrag att vara uppdaterade på vad som gäller kring juridik, regler och rättigheter i barnens kontakt med Socialtjänsten. Det handlar om att vara den trygga vuxna som står upp för dem – som de här barnen och ungdomarna kanske aldrig tidigare har haft.
Under 2024 har vi även fattat beslutet att sluta sälja nya barnfadderskap. Likt hela branschen, förflyttar vi oss från att följa ett enskilt barn till ett mer allmänt regelbundet givande. Då kan vi rikta medlen där de gör som störst nytta i världen, utifrån störst behov och till lägre administrativ kostnad. Som barnrättsorganisation är vår högsta prioritet att säkerställa att barn och ungas rättigheter alltid skyddas.
Sist, men inte minst, tog vi fram en ny strategi för arbetet de kommande tre åren. Strategin ska bidra till att vi ska kunna nå fler barn och unga när vi samtidigt ser att behoven i världen ökar. Vi är stolta över att vi i över 75 år stöttat barn, unga och familjer, både akut och långsiktigt. Med gemensamma krafter står vi för trygghet och värme på platser där barnets rättigheter annars inte är en självklarhet. Tack alla som varit med oss 2024.
Tillsammans skapar vi en värld för barn.
Jan Bardell, styrelseordförande
Anna Ernestam, generalsekreterare
SOS Barnbyar når barn i fler än 130 länder i världen, bland annat genom program som stöttas av givare i Sverige. SOS Barnbyar i Sverige har ett extra nära samarbete med SOS-organisationer i ett femtontal länder, där vi stöttar strategiskt så att de ska kunna bedriva egen insamling på sikt. Några av dem är på god väg att stå på egna ben och några har fortsatt stora behov av stöd.
Mer om vårt arbeteLäs om årets insamling och vad vi tillsammans kunde göra för barn, unga och familjer.
Tidigare årsredovisningar hittar du här.
Läs om effekten av våra olika insatser och hur de tillsammans bidrar till att skapa en värld för barn.
Vill du läsa förra årets effektrapport? Klicka här.
SOS Barnbyar har ambitionen att vara en hållbar organisation som tar hand om sina anställda, volontärer och andra medarbetare. Dessutom ska vi bedriva en ansvarsfull och långsiktig insamling, förvalta medlen hållbart, samt begränsa vår miljöpåverkan i möjligaste mån. Här kan du läsa hur SOS Barnbyar i Sverige arbetar utifrån ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart perspektiv.
Se hållbarhetsrapportenVarje år delas ”Årets redovisning i den ideella sektorn” ut på Ideellt Forum och PwC uppmärksammar framstående redovisningar från organisationer i den ideella sektorn. Vi är stolta över att blivit nominerade som en av de bästa redovisningarna inom vår bransch tre år i rad (ÅR 2020, 2021 och 2022).