Nyhet

”Att gå till skolan är läskigt för risken är stor att man blir våldtagen på vägen”

Demonstration i Tanzania

I Mufindi, Tanzania, vågar många flickor inte gå i skolan för att de riskerar att bli våldtagna, trakasserade och diskriminerade. ”Att gå till skolan är läskigt för risken är stor att man blir våldtagen på vägen,” säger en av flickorna i området. Många flickor kan heller inte gå i skolan för att deras utbildning inte prioriteras och om de går i skolan måste de ofta jobba innan och efter skoldagarna. I fattiga familjer jobbar många pojkar med familjens lantbruk och många flickor tvingas sälja sina kroppar. Området har också stora problem med HIV och AIDS, droganvändning, våld i hemmet, barngifte och tonårsgraviditeter. I Tanzania har var tredje flicka upplevt sexuellt våld innan de fyllt 18 år.

16 Days of Activism Against Gender-Based Violence

För att stärka flickor i området arbetar vi aktivt med att stödja familjer så att flickorna slipper sälja sina kroppar eller gifta sig. Vi vill att flickorna ska ha den barndom och framtid de har rätt till och möjlighet att koncentrera sig på sitt skolarbete. Vi arbetar även med att informera samhället om vikten av utbildning, barns rättigheter och jämställdhet genom att utbilda barn, lärare och skolpersonal, föräldrar, lokala myndigheter och samhället i stort.

En stor del i att påverka strukturella problem är att sprida kunskap. Det gör vi bland annat genom en kampanj som heter ”16 Days of Activism Against Gender-Based Violence”. Kampanjen har nått över 14 000 barn i området och 600 personer deltog i en demonstration mot våldsamheterna i landet. Vi engagerar också män och pojkar i kampanjen och arbetar med dem för att utmana den traditionella mansrollen, så att de i sin tur kan motverka sociala normer, beteenden och könsroller. Tillsammans kan vi göra verklig skillnad.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2019-10-02

Liknande

Artikel

Känslomässig trygghet är livsnödvändig

SOS Barnbyar i Marocko arbetar nu med lokala myndigheter för att stötta de barn som drabbats av jordbävningen i landet, och som nu står helt ensamma. Så här stöttar vi barnen som förlorat sina föräldrar i samband med jordbävningen i Marocko.

Läs mer här

Nyhet

Så mår barnen efter jordbävningen i Marocko

– Barnen var rädda när de kände skalven, men som tur är är barnbyn bra byggd och husen skadades inte. Barnen och ungdomarna, såväl som personal och fosterfamiljer är oskadade och i säkerhet, säger Samya El Mousti, SOS Barnbyar i Marocko.

Läs mer här

Artikel

En SOS-mammas dag

Malani är mamma till nio barn. Nio barn att väcka, nio koppar te att hälla upp, nio matlådor som ska förberedas och alla barn får en puss på kinden innan de går till skolan. Malani från Sri Lanka delar med sig av sin dag som SOS-mamma.

Läs mer här