Nyhet

”Att gå till skolan är läskigt för risken är stor att man blir våldtagen på vägen”

Demonstration i Tanzania

I Mufindi, Tanzania, vågar många flickor inte gå i skolan för att de riskerar att bli våldtagna, trakasserade och diskriminerade. ”Att gå till skolan är läskigt för risken är stor att man blir våldtagen på vägen,” säger en av flickorna i området. Många flickor kan heller inte gå i skolan för att deras utbildning inte prioriteras och om de går i skolan måste de ofta jobba innan och efter skoldagarna. I fattiga familjer jobbar många pojkar med familjens lantbruk och många flickor tvingas sälja sina kroppar. Området har också stora problem med HIV och AIDS, droganvändning, våld i hemmet, barngifte och tonårsgraviditeter. I Tanzania har var tredje flicka upplevt sexuellt våld innan de fyllt 18 år.

16 Days of Activism Against Gender-Based Violence

För att stärka flickor i området arbetar vi aktivt med att stödja familjer så att flickorna slipper sälja sina kroppar eller gifta sig. Vi vill att flickorna ska ha den barndom och framtid de har rätt till och möjlighet att koncentrera sig på sitt skolarbete. Vi arbetar även med att informera samhället om vikten av utbildning, barns rättigheter och jämställdhet genom att utbilda barn, lärare och skolpersonal, föräldrar, lokala myndigheter och samhället i stort.

En stor del i att påverka strukturella problem är att sprida kunskap. Det gör vi bland annat genom en kampanj som heter ”16 Days of Activism Against Gender-Based Violence”. Kampanjen har nått över 14 000 barn i området och 600 personer deltog i en demonstration mot våldsamheterna i landet. Vi engagerar också män och pojkar i kampanjen och arbetar med dem för att utmana den traditionella mansrollen, så att de i sin tur kan motverka sociala normer, beteenden och könsroller. Tillsammans kan vi göra verklig skillnad.

Dela inlägget

Publicerad: 2019-10-02

Liknande

Artikel

Blev bortgift – nu bidrar hon till förändring

Med sina erfarenheter i ryggen och stöd från SOS Barnbyar är hon tillbaka i skolan och bidrar nu till att förändra situationen och bryta sociala stigman.

Läs mer här

Artikel

Selams kamp mot könsstympning

Sedan samarbetet med SOS Barnbyar inleddes för två år sen har 26 flickor sluppit bli könsstympade.

Läs mer här

Nyhet

Ökat hot om könsbaserat våld i Somalia

Så stöttar SOS Barnbyar flickor och kvinnor som drabbats av könsbaserat våld och könsstympning i Somalia.

Läs mer här