Artikel

Barnombud är den viktiga vuxna som står upp för barnet

Nu är vårt pilotprojekt med barnombud i gång! Under hösten har vi utbildat personer med stor koll på juridik, regler och rättigheter, som ska vara ett extra stöd för samhällsplacerade barn i kontakt med socialtjänsten. SOS Barnbyars barnrättsjurist Linnea Baksås Martinsson förklarar varför barnombuden behövs, vad vi vill uppnå – och hur arbetet ska följas upp.

Varför behövs barnombud?

– Förra året placerades så många 25 800 barn i samhällsvård i Sverige, enligt Socialstyrelsen. De befinner sig i en väldigt utsatt situation och är, senare i livet, kraftigt överrepresenterade i statistiken för hemlöshet, arbetslöshet, fysisk och psykisk ohälsa samt ökad risk för kontakt med straffrättssystemet. Många har ett begränsat nätverk av trygga vuxna och svårt att göra sin röst hörd i processer som berör dem. Dessutom kommuniceras ofta beslut och processer på ett sådant sätt som gör att det blir svårt för barnen att förstå vad som bestämts kring deras liv. De riskerar också att bli föremål för felaktiga beslut och att deras rättigheter inte tillvaratas.

I dagsläget saknas oberoende stödinstanser som kan hjälpa dessa barn under placeringen. Bristerna riskerar i förlängningen att skada målgruppens förtroende för socialtjänst, andra myndigheter och samhället i stort. SOS Barnbyar har därför, tillsammans med barn och unga med erfarenhet av placering i samhällsvård, tagit fram en pilotverksamhet med barnombud. Tillsammans med barn testar vi hur ett sådant program kan utformas, där vi på uppdrag av barnen arbetar för att stärka deras delaktighet och rättigheter i placering.

Berätta om upplägget!

Linnea Baksås Martinsson är barnrättsjurist på SOS Barnbyar. Foto: Alva Ohlsson

– Programmet hjälper barn genom att förmedla ett barnombud som stöttar i kontakten med socialtjänsten och så att de ska få insatser de är i behov av – och har rätt till. Helt enkelt vara den där viktiga vuxna som står upp för barnet, som många av dem kanske aldrig tidigare har haft. Barnombudet säkerställer att viktig information når fram till barnet och att barnet får sin röst hörd.

Barnombuden blir också en välbehövlig trygg vuxen i barnens liv. De kan förklara beslutsprocesser och myndighetsärenden, vilket stärker tilliten bland barnen för socialtjänsten, andra myndigheter och samhällets institutioner. Programmet ersätter inte insatser från socialtjänsten, skolan, hälso- och sjukvård eller liknande, utan är utformat som ett komplement, ett extra stöd, för de barn som vill och behöver i samverkan med socialtjänsten.

Vilka fler effekter kan barnombuden bidra till?

– Genom stödet från barnombuden får barnen större möjlighet att förstå sin situation och känna sig hörda och involverade i beslut som påverkar dem. Förutom stärkta rättigheter på individnivå, kommer satsningen att bidra till att vi kan samla kunskap om målgruppens situation och hur olika kommuner arbetar. Den kunskapen kommer vi att kunna använda i våra insatser för att förbättra situationen för målgruppen och på en strukturell nivå.

Arbetet med barnombud kommer även att i förlängningen kunna bidra till att identifiera förbättringsområden inom socialtjänsten samt uppmärksamma eventuella rättighetskränkningar. På så sätt bidrar verksamheten till att vidareutveckla och stärka socialtjänstens verksamhet, vilket möjliggör att driva påverkan och opinion för en strukturell förändring inom socialtjänsten.

Hur följs arbetet upp?

– För att veta om satsningen haft effekt kommer vi bland annat att göra före-eftermätningar av andelen barn och unga som haft barnombud som känner sig delaktiga i beslut som rör dem, andel som upplever att de får tillräcklig information om beslut, varför de tas, om de känner till och förstår sina rättigheter, och känner att de kan prata öppet och bekvämt med sin socialsekreterare.

”Barnombudet säkerställer att viktig information når fram till barnet och att barnet får sin röst hörd”

Om SOS Barnbyars barnombud

Barnombudsprogrammet är helt kostnadsfritt och riktar sig till barn mellan 12–18 år i placering i familjehem eller HVB. Det är ett individuellt stöd med fysiska träffar som idag utgår från Västra Götalands län. Vi erbjuder även digitala punktinsatser för barn över hela Sverige. Barnet får ett eget barnombud som hen träffar ungefär en gång i veckan under sex månader. Matchningen sker utifrån en individuell kartläggning kring barnets behov och vilja samt barnombudets erfarenhet och kunskap. Omfattningen av stödet som barnen erbjuds är i snitt 10 timmar per månad, fördelat på ett antal möten som varierar i antal utifrån det enskilda barnets önskemål och behov.

→ Läs mer om vårt arbete med barnombud här.

Dela inlägget

Publicerad: 2025-01-09

Liknande

Artikel

Regeringens förslag lever inte upp till Barnkonventionen

Regeringen har bett SOS Barnbyar att inkomma med synpunkter på slutsatserna i den statliga utredningen En statlig ordning med brottsförebyggande åtgärder för barn och unga. SOS Barnbyar delar bilden om att läget i Sverige är allvarligt när det kommer till ökad gängkriminalitet och att allt yngre barn dras in i brottslighet. Men vi ser att förslagen som presenteras i utredningen i dagsläget inte lever upp till Barnkonventionen, som är svensk lag.

Läs mer här

Nyhet

10 miljoner från Erling Perssons Stiftelse

Med stöd från Erling-Perssons stiftelse ska vi på SOS Barnbyar genomföra projektet Kraftsamling mot utanförskap i Sverige. Genom att erbjuda mentorer till unga som lämnar samhällsvård och stöd till familjer där de vuxna behöver stöd i sitt föräldraskap vill vi på sikt minska utanförskap i Sverige. Erling-Perssons Stiftelse stödjer projektet med 10 miljoner kronor över tre år.

Läs mer här

Artikel

Debatt: ”Dagens unga i Sverige kan inte vänta på framtidens socialtjänstlag.”

Socialtjänsten måste våga använda befintlig lagstiftning och kraftsamla, skriver Anna Ernestam, generalsekreterare för SOS Barnbyar som stöttar barn och unga, både i Sverige och utomlands, som riskerar att förlora eller har förlorat sina föräldrars omsorg.

Läs mer här