Artikel

De testamenterar sina pengar till barn

Att stötta barn som lever i utsatthet har legat Irene och Hans Jørgen Jørgensen varmt om hjärtat i decennier. Under många år hjälpte de till att försörja två barn i Gambia, som nu är vuxna och försörjer sina egna familjer. En resa till Gambia blev början på ett livslångt stöd till SOS Barnbyar. 

Gambia, som är ett av Afrikas fattigaste länder, är ett långt, smalt stycke land som sträcker sig från Atlanten i väster och nästan 500 kilometer in i landet. Vid kusten ligger barnbyn Bakoteh. Irene och Hans Jørgen fick möjlighet att besöka den på en av sina resor. 

– Vi kunde genast se hur väl barnbyn sköttes. Vi gillade personalens attityd och vi kunde med egna ögon se hur barnen fick stöd, säger Hans Jørgen. 

Boka möte med jurist

Denna upplevelse blev viktig när Irene och Hans Jørgen bestämde sig för att bli faddrar till Grace från Malawi. Senare bestämde de sig för att testamentera en del av sina pengar till SOS Barnbyar. 

Fadderbarnet Grace från Malawi.
Paret har varit faddrar till Grace från Malawi sen 2015. Foto: Lars Just


– Vi gjorde det valet eftersom vi har besökt byn Bakoteh. De vuxna där var väldigt trevliga mot barnen och SOS-mammorna var så kärleksfulla – och barnen älskade dem, säger Irene.
 

Firar 60-årig bröllopsdag 

Irene och Hans Jørgen har bott större delen av sitt långa liv tillsammans i danska Herning. I år firar de 60-årig bröllopsdag. De har inga barn själva och det betyder mycket för dem att deras donation kommer att stötta barn som verkligen är i nöd. 

– Vi har sett att SOS Barnbyar verkligen stöttar barn. Ibland skänker man pengar till en organisation, där man är osäker på om en stor del av pengarna går till administration. Med SOS Barnbyar har vi inte den osäkerheten. Och när vi läser om SOS Barnbyar och ser barns berättelser på TV, berör det oss djupt, säger Hans Jørgen. 

”Utbildning är avgörande” 

Irene och Hans Jørgen känner sig säkra på att deras arv kommer att stötta barn som förlorat sina föräldrars omsorg och som lever i utsatthet. Det handlar inte bara om deras egna fadderbarn. Den långsiktiga effekten av deras gåva är viktig för dem.  

– Det är viktigt för oss att pengarna går till barns utbildning och hälsa. Särskilt utbildning är avgörande. Att gå i skolan är inte ett alternativ för många av barnen i de afrikanska länderna som vi har besökt. Vi vet hur viktigt det är att lära sig läsa, skriva och förstå matte, säger Hans Jørgen. 

– För mig är det också viktigt att barn som bor på gatan tas emot i barnbyarna och får trygghet och ett hem. Barn riskerar att bli utnyttjade till hårt arbete, och på andra sätt. SOS Barnbyar skyddar dem mot det, lägger Irene till. 

SOS Barnbyars faddrar Irene och Hans Jørgen Jørgensen.
Hans Jørgen och Irene vill bidra även när de inte längre är i livet. Därför har de skrivit in SOS Barnbyar i sitt testamente. Foto: Lars Just

Paret vill lämna något positivt efter sig 

Att lämna en del av sitt arv till SOS Barnbyar är också deras sätt att göra ett positivt avtryck. 

– Det är viktigt för oss att våra fadderbarn kan komma vidare i sina liv när vi är borta. Vi håller kontakten med dem alla tre och skickar jul- och födelsedagspresenter till dem.

Skriv testamente kostnadsfritt

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2022-07-26

Liknande

Blogg

Ögonblicken som påverkar ett helt liv

Vi arbetar för att alla barn, över hela världen, ska garanteras en trygg och omsorgsfull uppväxt. Det arbetet kan du stödja även i en testamenterad gåva.

Läs mer här

Artikel

Vita Arkivet, testamente, framtidsfullmakt

Vita Arkivet är en tjänst som Fonus tillhandahåller, där man kan skriva hur man vill ha sin egen begravning. I Vita Arkivet kan man också fylla i andra saker som man vill att de anhöriga ska veta den dagen man inte längre finns. Sveriges Begravningsbyråers Förbund har en liknande tjänst som heter Livsarkivet.

Läs mer här

Artikel

Tio situationer där du behöver ett testamente

Ett testamente klargör vad som är din sista vilja när det kommer till din kvarlåtenskap efter din död. Din kvarlåtenskap är allt du äger och har vid tillfället för din död.

Läs mer här