Dragana: 13 år och gravid


Boban, Dragana och hennes tvillingsyster Rehana.  Foto: Katerina Ilievska

Dragana var 13 år gammal när hon upptäckte att hon var gravid. Förvirrad och traumatiserad flyttade hon in hos hennes minderåriga pojkvän där hon utsattes för både psykisk och fysisk misshandel. Nu är hon tillbaka på fötter, tack vare stöd från sin mamma, syster och SOS Barnbyar.

När Dragana hade flyttat in hos sin pojkvän försökte hennes mamma, Zorica, desperat hitta ett sätt att, trots det komplicerade systemet i landet, få hem sin dotter igen – tyvärr utan att lyckas. Till slut vände hon sig till SOS Barnbyar. ”Som outbildad, romsk änka var många dörrar stängda för mig. SOS Barnbyar öppnade dem”, berättar Zorica.

Dragana återvände hem precis innan hennes son Boban föddes. Vid födseln var den legala processen äntligen färdig och Zorica fick därmed förmyndarskap över sitt barnbarn.

Det gjorde att Dragana och hennes tvillingsyster Rehana kan fortsätta gå i skolan och komma närmare deras dröm om att en dag jobba som kosmetologer eller frisörer. Zoricas lön som vaktmästare räcker inte för att försörja familjens behov och därför fortsätter SOS Barnbyar att tillhandahålla blöjor, mat och hygienartiklar och betalar flickornas skolgång.

“Från att jag träffade personerna från SOS Barnbyar första gången har jag känt att jag har någon som bryr sig och som kommer kämpa för mina barn lika mycket som jag”, berättar Zorica.

Dragana har fortfarande en lång väg kvar för att bearbeta sitt trauma. Ett viktigt genombrott i bearbetningen av traumat hände dock några månader efter födseln då Dragana insåg att hennes mamma faktiskt är den person som verkligen bryr sig om både henne och Boban. Hon har också sin tvillingsyster att räkna med, Rehana, en ung och väldigt stolt moster som har tydliga mål för henne och hennes systers framtid: gå klart skolan, hitta ett jobb, uppfostra Boban och hjälpa sin mamma. Rehana är övertygad om att båda systrarna kommer klara det. ”SOS Barnbyar hjälpte oss att inse vilken styrka vi har inom oss”, berättar Rehana.

 

Med ditt stöd kan vi hjälpa fler familjer som Draganas. Som månadsgivare bestämmer du själv hur mycket du vill ge, och du kan när som helst justera beloppet. Varmt tack för att du är Familjefadder!

Du kan enkelt hantera ditt engagemang genom att logga in.