Som företag kan ni välja att ge en engångsgåva eller samarbeta med oss på den nivå som passar er. Oavsett om ni vill göra en liten eller större satsning kan ni vara säkra på att investeringen ger effekt på hela samhällen – långsiktigt.
Vi rådger vi er i hur ni kan kommunicera kring ett samarbete med oss till era kunder och anställda, i kampanjsamarbeten och för att öka medarbetarengagemang. Vid större investeringar och långsiktiga samarbeten kan ni välja geografisk region och program som passar just er verksamhet. Vi skräddarsyr också samarbeten, alltid utifrån vår verksamhets behov. Det kan till exempel röra sig om speciella insatser inom utbildning, hälsa, nutrition, anställningsbarhet med flera exempel.
EU-direktivet CSRD sätter nya standarder för företags arbete med hållbarhet och möjligheten att dokumentera sitt sociala ansvar. Det är ett initiativ som på allvar kommer att ge alla aspekter av den hållbara omställningen en rejäl skjuts framåt.
Tillsammans med oss kan ditt företag skapa positiva effekter och förbättra er hållbarhetsredovisning. Vi kan stötta er med det nya direktivet, framför allt S3 – påverkade samhällen.
Kontakta oss på [email protected].
Fyll i dina uppgifter och få guiden
Hur behandlar SOS Barnbyar mina personuppgifter? Läs vår integritetspolicy.
Med ert viktiga stöd kan vi fortsätta vårt arbete med att…
Stötta familjer så att de inte splittras
Ge barn som är ensamma ett hem och en familj
Stärka unga i övergången till vuxenlivet
Påverka regeringar och beslutsfattare för barns rättigheter
Effekterna av ett partnerskap med SOS Barnbyar sträcker sig över generationer. Vi finns i över 130 länder och jobbar med långsiktiga och förebyggande insatser inom flera områden. Som företag kan ni t.ex. möjliggöra projekt och program som:
Hållbar odling i hårt klimatdrabbade Mocambique.
I Moçambique driver vi sedan 2021 ett projekt tillsammans med Hemköp som handlar om att skapa en socialt, ekonomiskt och miljömässigt mer hållbar jordbruksproduktion. Satsningen har lett till att nya, mer miljömässiga, investeringar kunnat göras och hushållens inkomster stärkts.
Projektet bidrar till fler att familjer kan trygga sin livsmedelsförsörjning och säkra barns till mat året runt. Det minskar riskerna för undernäring och att barn drabbas av infektioner – en av de främsta orsakerna till barnadödlighet i landet.
Trygghet för barnen som drabbats av kriget i Ukraina.
Vi har funnits i Ukraina i över tjugo år och spelat en viktig roll i att förmedla stöd till barn och familjer som drabbats av kriget. Sedan 2022 har vi nått runt 380 000 personer med direkt eller indirekt stöd. Förutom humanitära insatser, erbjuder vi kontantstöd, psykosocialt stöd och skapar trygga platser där barn kan leka och utvecklas.
SOS Barnbyars verksamheter har utökats från ett fåtal regioner till att nu täcka 70 % av Ukrainas regioner. Vi har fokuserat på att förhindra att familjer separeras och erbjuda skydd och omsorg för barn och familjer.
Barnmorskor på motorcyklar räddar liv i Togo.
Med stöd från Apotea har vi i projektet Baby Moto erbjudit vård till mammor och barn i flera av Togos mest avlägsna byar sedan 2017. Våra barnmorskor åker ut på terränggående motorcyklar för att nå fram med vård och rådgivning där behovet är stort.
Sedan projektets start, har dubbelt så många mammor fått föda med stöd från en utbildad barnmorska. Oönskade graviditeter hos flickor i skolåldern har minskat med två tredjedelar. Och rådgivning före och efter förlossning har ökat med över 700%.
Caroline Kallenberg
Insamlingschef
Företag och filantropi
+46 707 746 644
Mejla Caroline
Ida Granqvist
Strategic Partnership Manager
+46 720 883 344
Mejla Ida
Anna-Karin Löfström
Strategic Partnership Manager
+46 701 827 175
Mejla Anna-Karin
Robert Karlsson
Strategic Partnership Manager
+46 707 557 644
Mejla Robert
Sara Löfberg
Strategic Partnership Manager
+46 701 804 716
Mejla Sara
Social return on investment (SROI)*
1 investerad krona ger 4,5 kronor tillbaka till samhället
i genomsnitt, när vi räknar på de insatser som stärker familjer och ger barn en trygg uppväxt i ett familjehem.
Ta reda på mer i vår senaste effektrapport.
*Social return on investment är ett mått på hur stor nytta en investering i att stödja människor i utsatthet innebär för ett samhälle, dvs en jämförelse mellan programmens totala kostnad och den förväntade ekonomiska nyttan för individ, familj och samhälle våra insatser ger. Den här beräkningen är baserad på 18 länder inom SOS Barnbyars federation (75 years of impact, SOS Children’s Villages, 2024).
Akademibokhandeln, AMB industri, Apollo, Babyland, Deichmann, Delitea, Fairford, Fitness 24 Seven, GlowId, Happy Yatching, Hedlundgruppen, IDÉ House of Brands Sweden, Nordic Paper, Panduro, Ramboll, SSP, Scanlog, Stor & Liten, Svenska Lantchips, Svenska Mäklarhuset, Ulinco Group AB
Artikel
Näringsliv och civilsamhälle starkare tillsammans
Den växande sociala oron och utanförskapet bland unga är en utmaning som alla i Sverige måste ta på allvar. Det är hög tid för näringslivet och civilsamhället att inse att gemensamma investeringar i samhällets stabilitet och trygghet är avgörande för allas vår långsiktiga framgång, skriver Lars Brånn, affärsområdeschef Resiliens, Ramboll Sverige och Anna Ernestam, generalsekreterare SOS Barnbyar Sverige.
Läs mer härArtikel
Solpaneler som förändrar livet
I Moçambique lever över hälften av befolkningen utan elektricitet. Och vid 18-tiden blir det kolsvart. Två familjer som hittills levt utan elektricitet är Ezedias och Cacildas. De går SOS Barnbyars yrkesutbildning i montering av solpaneler och hoppas kunna bidra både till mer elektricitet i närsamhället, effektivisera sina företag inom sömnad och försörja sina familjer.
Läs mer härArtikel
Klimatsmart odling leder till mindre fattigdom
Klimatförändringarna slår hårt mot de som lever i fattigdom i Moçambique. Skördarna, som hela familjer livnär sig på, misslyckas. Det leder till näringsbrist, svält och än mer fattigdom. För att stötta familjerna stöttar SOS Barnbyar jordbruksgrupper, där föräldrar lär sig att anpassa sin odling till klimatet och att odla på ett klimatsmart sätt. Fembarnsmamman Aissa är en av dem.
Läs mer härArtikel
Så skyddar skolungdomar miljön
I Moçambique är det regn när det ska vara varmt. Och när det är varmt är det varmare än någonsin. Skördarna dör och gamla sätt att odla fungerar inte längre. Familjer lider av undernäring och svår fattigdom. I SOS Barnbyars ungdomsklubbar i landet får skolungdomar kunskap om hållbar odling, som både är bättre för klimatet och ger större skördar.
Läs mer härPå LinkedIn uppdaterar vi varje vecka med massor av spännande nyheter om partnerskap, social hållbarhet, våra projekt och program – samt om hur er gåva ger effekt.
Följ oss på LinkedIn