Familjen lever på en soptipp

Peace och tre av hennes barn bor i ett hus med ett rum, på en soptipp precis vid havet.
Foto: Tom Maruko

Hennes namn är Peace, men hennes liv är allt annat är fridfullt. Peace och tre av hennes sju barn bor på utkanten av en soptipp som sträcker sig så långt ögat kan nå, precis vid Atlantens svallande vågor.  

Ljudet är öronbedövande och stanken överväldigande. Det största bekymret för Peace är dock något annat, nämligen säkerheten för hennes femåriga tvillingar. Hon påminner dem ofta om att inte leka på soptippen eller att gå nära vattnet. Problemet är att barnen, på grund av bristen på grundläggande hygien- och sanitetsmöjligheter, behöver passera soptippen för att utföra sina behov nära strandkanten, precis som alla andra i området.

– Vi bodde i ett skjul innan vi flyttade hit, berättar Peace. Hela området svämmade över när det regnade, vilket tvingade oss att sova stående under natten. Min bror tyckte synd om mig och han rensade upp bland skräpet för att kunna bygga det här huset. Hyrorna i stan är väldigt höga och jag har helt enkelt inte råd.

Peace har bott i det lilla huset med ett enda rum i tre år nu. Bredvid finns en provisorisk ställning som familjen använder för att kunna tvätta sig med hjälp av en hink. För en liten summa kan man köpa rent vatten vid flera av vattenstationerna som installerats i området.

Foto: Tom Maruko

En berättelse om kamp och nöd
Berättelsen om Peace är en om kamp och nöd. Hon vanvårdades av sin mamma redan från tidig ålder, och flyttade istället till sin moster. Peace var inskriven i skolan, men hade aldrig tid att faktiskt närvara då hennes sysslor i hemmet tog så mycket tid.  

Utan en utbildning i ryggen tjänar Peace idag sitt knappa levebröd på enklare jobb. Hon tjänar ungefär 100 kronor per dag som vakt vid den närliggande fiskehamnen. Den osäkra inkomsten räcker knappt till hennes familjs överlevnad, och Peace har behövt skicka fyra av sina barn att bo hos släktingar. Kvar bor hon med 15-åriga Mau och tvillingarna.

Mau började skolan sent; han går bara i årskurs fyra. För trots att skolgången är gratis i Ghana, hade Peace inte råd att köpa hans uniform, böcker och skolmaterial.

– Barnen klagar och gråter över att havet låter så högt och säger att vi borde flytta härifrån. Men vi kan inte göra det, för om vi flyttar kommer Mau inte längre kunna gå i skolan, och jag kan inte låta det hända, berättar Peace. Han gillar skolan och jag har förklarat för barnen att vi måste göra en uppoffring för hans skull och stanna här ett tag. Jag vill även att tvillingarna ska börja på förskola, men jag har inte lyckats spara tillräckligt med pengar och därför är de fortfarande hemma på dagarna. Det är en av sakerna jag jobbar på, fortsätter Peace. Idag lämnar hon tvillingarna till en granne när hon går till jobbet.

Foto: Tom Maruko

Långsiktigt stöd på flera nivåer
35-åriga Peace vet vad hon behöver göra för att ge sina barn ett bättre liv och framtid; men hon saknar kapaciteten att göra det till verklighet. Teamet som arbetar med SOS Barnbyars familjestärkande program i Ghana har nyligen fått nys om familjens situation och har tillsammans med Peace börjat utveckla planer för hur de kan stötta familjen på allra bästa sätt. Teamet arbetar sedan tidigare med familjer i området och utrustar dem med de förmågor och verktyg de behöver för att kunna ta bättre hand om och skydda sina barn. De arbetar även för att minska sannolikheten att barn ska överges.

Peace är hoppfull inför att arbeta tillsammans med teamet från SOS Barnbyar. Hon tror att det kommer ha en stor påverkan på familjens framtid och att de kommer kunna frigöra sig från det fasta grepp som fattigdom har om deras liv. SOS Barnbyar kommer se till att familjens akuta behov tas om hand, men även att Peace får det stöd hon behöver för att kunna bli självständig.

– Vår högst prioritet för den här familjen är att ge dem ett anständigt boende, och att se till att barnen får rätt näring, kvalitativ utbildning och sjukvård, säger Antony Owusu, koordinator för det familjestärkande arbetet. Peace i sin tur kommer att gå på kurser för att stärka sina kunskaper som både förälder och entreprenör, så att hon kan ta ordentlig hand om sina barn och samtidigt driva ett företag. En viktig kunskap vi lär föräldrar är värdet av att spara pengar. Peace kommer uppmuntras att gå med i sparlånegrupper i samhället, som gör det möjligt för henne att både spara lite pengar och ta små lån för att möta kommande behov. Vi kommer finnas vid hennes sida under hela den här resan.  

*Namnen är ändrade för att säkerställa människornas integritet.