Fylld aubergine och zucchini
En kryddig och smakrik rätt från mellanöstern som ofta lagas av SOS-mamma Rakazia i Syrien. Servera med pickles och citronskivor.
Ingredienser:
(10 personer)
3 kilo zucchini
2 kilo aubergine
10 dl ris
800 gr hackat lammkött
5 tsk salt
10 klyftor vitlök
1 msk vitlökspulver
1 msk svartpeppar
6 msk tomatpuré
1 msk kummin
500 gr vinblad
4 kryddnejlikor
2 lagerblad
1 dl solrosolja
1 msk sumak
1 msk ingefärspulver
5 kardemummakärnor
2 msk torkad mynta
2 msk smör
1 tsk kanel
1 hackad lök
Gör så här:
1. Skär av toppen av auberginer och zucchinis och gröp ur. Skölj av insidan och låt torka.
2. Tvätta riset och blötlägg i ljummet vatten i cirka 30 minuter. Skölj sedan av riset några gånger och sila av vattnet.
3. Under tiden hackar du lammköttet och steker i smör tillsammans med lök och lagerblad, kryddnejlikor, ingefära, kardemumma, sumak, kanel samt en tesked av saltet och en halv matsked av svartpepparn.
4. Gör fyllningen genom att blanda riset tillsammans med det stekta lammet och ta samtidigt bort lagerblad, kryddnejlikorna och kardemumman. Tillsätt i stället vitlökspulver, solrosolja, kummin samt en av matskedarna torkad mynta och två teskedar salt.
5. Fyll aubergine och pumpa med blandningen. Förslut dem med vinblad och lägg i en stor gryta.
6. Dags för tomatbuljong! Lägg i tomatpurén i en skål och fyll till en tredjedel med vatten.
7. Tillsätt en matsked av den torkade myntan, vitlök och en halv matsked av svartpepparn och två teskedar salt. Blanda väl.
8. Häll tomatblandningen över de fyllda grönsakerna i grytan. Se till att allt täcks, tillsätt mer vatten vid behov.
9. Låt koka i en timme.
10. Plocka upp aubergine och zucchini ur grytan och servera de fyllda grönsakerna och buljongen separat.

Foto och text: SOS Barnbyar i Syrien
Dela inlägget
Publicerad: 2024-01-18
Liknande

Artikel
Papa rellena – peruanska kroppkakor
I barnbyn Callao i Peru lagar SOS-mamma Paulina den friterade potatisrätten papa rellena till sina barn – ungefär som en peruansk variant av kroppkakor.
Läs mer här
Artikel
Mantecados – spröda kanelkakor till jul
Barnsligt enkla och goda är de här kaneldoftande kakorna som ofta bakas till jul i Spanien. Vårt recept kommer från en SOS-familj i Marocko.
Läs mer här
Artikel
Mukimo är en populär maträtt från Kenya som fått sitt namn av att alla ingredienser mosas tillsammans. Här lagas den av Janet som varit SOS-mamma i mer än tjugo år och ofta bjuder sina barn på den älskade rätten.
Läs mer här