Gaza: När leken blir livsviktig
I Gaza pågår en humanitär kris där grundläggande mänskliga rättigheter förnekas, och den lämnar människor utan tillräckligt med mat, hälsovård, utbildning, och utan möjlighet att försörja sina familjer. Barnen riskerar att bli traumatiserade.
Utvecklat trauma sker över tid, vid krig eller extrem fattigdom.
– Barn som lever med en konstant rädsla, oro eller ångest, håller svåra upplevelser på avstånd. De kan uppfattas som opåverkade av det de varit med om. Men de får ofta långvariga hälsoproblem, både fysiska och psykiska, samt inlärningsproblem och problem med relationer, berättar Teresa Ngigi som är psykolog och utbildar SOS-personal i traumahantering.
Akut trauma kommer som följd av en fristående katastrof, till exempel jordskalv eller bombdåd, och kan ge posttraumatisk stress. Barnen blir desorienterade, får flashbacks eller utvecklar en stor rädsla för att något liknande ska hända igen. Även de här barnen kan få fysiska och psykiska hälsoproblem.
Situationen i Gaza ger upphov till både och.
Därför ser vi just nu till att barn som drabbats av konflikten ges plats för lek. För barn i krigszoner eller katastrofområden är leken en fristad där de bara får vara barn, mitt i kaoset.
På plats i Gaza ser vi även till att:
- Familjer i nöd får mat, vatten, filtar och hygienartiklar
- Drabbade familjer får traumahantering
- Barn som förlorat sina föräldrar får ett tillfälligt hem i våra barnbyar
Dela inlägget
Publicerad: 2021-07-08
Liknande
Nyhet
SOS Barnbyar fördömer attacken mot civila och humanitära zoner i Gaza
SOS Barnbyar fördömer attacken den 4 december vid vårt tältläger i Gaza. I lägret bor barn som inte kan bo med eller har kommit bort från sina föräldrar under kriget. 20 personer dog, inklusive barn, enligt sjukvårdspersonal på plats. Ingen av de 46 barnen eller SOS-personalen kom till skada fysiskt.
Läs mer härArtikel
35 år efter att barnkonventionen grundades vill vi att kraften från barns fötter bokstavligen ska skaka om världen – och dess makthavare som inte kan hålla sams – genom att barn stampar för fred.
Läs mer härArtikel
Regeringens förslag lever inte upp till Barnkonventionen
Regeringen har bett SOS Barnbyar att inkomma med synpunkter på slutsatserna i den statliga utredningen En statlig ordning med brottsförebyggande åtgärder för barn och unga. SOS Barnbyar delar bilden om att läget i Sverige är allvarligt när det kommer till ökad gängkriminalitet och att allt yngre barn dras in i brottslighet. Men vi ser att förslagen som presenteras i utredningen i dagsläget inte lever upp till Barnkonventionen, som är svensk lag.
Läs mer här