Artikel

Haiti – 10 år efter katastrofen

Foto: SOS Arkiv

Kaoset som följde jordbävningen i Haiti för tio år sedan lämnade många människor i desperata situationer. Många förlorade allt, och hade inte längre möjlighet att försörja sig. Familjer som tidigare hade levt helt vanliga liv tvingades ta till drastiska åtgärder för att överleva.

Många föräldrar såg inte att de hade något annat val än att lämna över sina barn till främlingar, i tron om att det skulle ge barnen ett bättre liv. Men främlingarnas agenda var ofta en helt annan. I de flesta fallen skickade föräldrarna sina barn direkt in i den värsta tänkbara mardrömmen – trafficking.

Ludginie var 12 år när hon blev bortlämnad 

– Jag minns det som om det var igår. Jag lämnade mitt hem tillsammans med främmande människor som sa att de skulle ta mig till USA. Mina föräldrar gick med på att jag skulle åka, eftersom de hade förlorat allt i jordbävningen och inte kunde försörja och ta hand om mig, säger Ludginie nu 22 år. 

Det visade sig att människorna som hon blev lämnad till inte alls hade så goda avsikter. Men för Ludginie slutade det trots allt väl, då bussen hon satt på tillsammans med andra 33 barn på väg in i trafficking stoppades av polis vid gränsen, och barnen kunde föras tillbaka till trygghet i en av SOS Barnbyar i Haiti.

Men traumat för en 12-åring som blivit bortlämnad av sina föräldrar till främlingar var redan ett faktum. Ludginie var skrämd, stressad och hade svårt att sova när hon först kom till barnbyn. Där fick hon stöd bland annat i form av traumabearbetning och efter ett tag i barnbyn började hon må bättre, och har idag växt upp till en trygg vuxen.

Den största tragedin i katastrofen

Den nationella chefen för SOS Barnbyar Haiti, påpekar att organisationen spelade en stor roll i att skydda barnen i efterdyningarna av jordbävningen 2010. Han beskriver det sättet som många föräldrar lämnade över sina barn till främlingar på som en av de största tragedierna efter naturkatastrofen.

SOS Barnbyar är den organisation som stannar kvar och gör skillnad för barnen i katastrofers efterdyningar

När den värsta stormen har lagt sig efter en katastrof och medierna har tystnat, försvinner organisationerna oftast en efter en. Och kvar står barnen. Barn som kämpar för att överleva. För när vi här hemma tänker att den värsta katastrofen är över, börjar de verkliga konsekvenserna för barn som lever kvar i den. 

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2020-03-11

Liknande

Artikel

Känslomässig trygghet är livsnödvändigt

Så här stöttar vi barnen som förlorat sina föräldrar i samband med jordbävningen i Marocko.

Läs mer här

Nyhet

Så mår barnen efter jordbävningen i Marocko

– Barnen var rädda när de kände skalven, men som tur är är barnbyn bra byggd och husen skadades inte. Barnen och ungdomarna, såväl som personal och fosterfamiljer är oskadade och i säkerhet, säger Samya El Mousti, SOS Barnbyar i Marocko.

Läs mer här

Artikel

En SOS-mammas dag

Malani är mamma till nio barn. Nio barn att väcka, nio koppar te att hälla upp, nio matlådor som ska förberedas och alla barn får en puss på kinden innan de går till skolan. Malani från Sri Lanka delar med sig av sin dag som SOS-mamma.

Läs mer här