Nyhet

Jordbävningarna splittrar familjer

Förra veckans kraftiga jordbävningar i norra Syrien och södra Turkiet har orsakat tusentals dödsfall och skadade. Familjer splittras i kaoset och de stigande dödstalen innebär att många barn har förlorat sina föräldrar.

 

Foto: SOS Barnbyar Syrien

”Dödssiffrorna stiger fortfarande, och tusentals barn riskerar att förlora minst en av sina föräldrar, samtidigt som de står utan skydd eller värme.”

– Samer Khaddam, national chef på SOS Barnbyar i Syrien.

Vi startar ett program för att stötta de som drabbats

Ambitionen är att nå 25 000 personer i Syrien för att säkra barns överlevnad, och därefter stötta familjer långsiktigt så att de kan komma på fötter igen.

Programmets första fas kommer fokusera på de brådskande och omedelbara humanitära behov, därefter på att stötta familjer på längre sikt. Bland annat genom att bygga upp försörjningsmöjligheter för föräldrar och genomföra aktiviteter som bidrar till att förbättra familjers allmänna situation och som stärker föräldrars kapacitet till att ge god omsorg till sina barn.

Foto: Muneed Husain

Volontärer som hjälper till att förbereda hjälppaket som kommer att delas ut till familjer som drabbats av jordbävningen.

Exempel på stödinsatser:

  • Akut stöd: mat, medicin, kläder och hygienartiklar.
  • Evakuering och förflyttning: evakuera barn och familjer till säkra platser och ordna tillfälliga boenden.
  • Psykologiskt stöd: stötta barn och familjer med psykosocialt stöd och traumahantering. Samt upprätta barnvänliga platser som erbjuder barn en säker miljö och fritidsaktiviteter.
  • Stärka familjerna långsiktigt: i samarbete med partners kommer vi stötta familjer att återhämta sig och bygga upp sina liv igen.

Barn är mest sårbara i nödsituationer som denna

Ge en gåva till vår katastroffond för att stötta barn och familjer som drabbas av katastrofer.

Fotnot: SOS Barnbyar har ingen verksamhet i Turkiet, och vi är inte heller registrerade som en humanitär organisation i landet. 

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2023-02-13

Liknande

Nyhet

Psykologiskt stöd ger barn trygghet efter missilattacken mot Israel

De iranska attackerna mot Israel i söndags orsakade rädsla och oro hos barn och ungdomar i våra program i landet. En 7-årig flicka skadades.

Läs mer här

Artikel

"Barnen visste att när vi säger: 'Det är dags att gå!' då är det dags att gå."

Nyligen evakuerade vi 68 barn, samt 11 medarbetare och deras familjer, från barnbyn i Rafah, Gaza. I den här intervjun berättar Samy Ajjour, programchef för SOS Barnbyar i Rafah, om evakueringen och hur det går för barnen sedan de anlände i Betlehem.

Läs mer här

Nyhet

Barn har evakuerats från Rafah

Totalt 68 barn och 11 anställda och deras familjer har evakuerats från vår barnby i Rafah, Gaza. Vi har arbetat genom diplomatiska kanaler med alla relevanta myndigheter för att föra barnen och de vuxna till Betlehem på Västbanken, där de säkert anlände den 11 mars.

Läs mer här