Nyhet

Jordbävningarna splittrar familjer

Förra veckans kraftiga jordbävningar i norra Syrien och södra Turkiet har orsakat tusentals dödsfall och skadade. Familjer splittras i kaoset och de stigande dödstalen innebär att många barn har förlorat sina föräldrar.

 

Foto: SOS Barnbyar Syrien

”Dödssiffrorna stiger fortfarande, och tusentals barn riskerar att förlora minst en av sina föräldrar, samtidigt som de står utan skydd eller värme.”

– Samer Khaddam, national chef på SOS Barnbyar i Syrien.

Vi startar ett program för att stötta de som drabbats

Ambitionen är att nå 25 000 personer i Syrien för att säkra barns överlevnad, och därefter stötta familjer långsiktigt så att de kan komma på fötter igen.

Programmets första fas kommer fokusera på de brådskande och omedelbara humanitära behov, därefter på att stötta familjer på längre sikt. Bland annat genom att bygga upp försörjningsmöjligheter för föräldrar och genomföra aktiviteter som bidrar till att förbättra familjers allmänna situation och som stärker föräldrars kapacitet till att ge god omsorg till sina barn.

Foto: Muneed Husain

Volontärer som hjälper till att förbereda hjälppaket som kommer att delas ut till familjer som drabbats av jordbävningen.

Exempel på stödinsatser:

  • Akut stöd: mat, medicin, kläder och hygienartiklar.
  • Evakuering och förflyttning: evakuera barn och familjer till säkra platser och ordna tillfälliga boenden.
  • Psykologiskt stöd: stötta barn och familjer med psykosocialt stöd och traumahantering. Samt upprätta barnvänliga platser som erbjuder barn en säker miljö och fritidsaktiviteter.
  • Stärka familjerna långsiktigt: i samarbete med partners kommer vi stötta familjer att återhämta sig och bygga upp sina liv igen.

Barn är mest sårbara i nödsituationer som denna

Ge en gåva till vår katastroffond för att stötta barn och familjer som drabbas av katastrofer.

Fotnot: SOS Barnbyar har ingen verksamhet i Turkiet, och vi är inte heller registrerade som en humanitär organisation i landet. 

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2023-02-13

Liknande

Artikel

Känslomässig trygghet är livsnödvändigt

Så här stöttar vi barnen som förlorat sina föräldrar i samband med jordbävningen i Marocko.

Läs mer här

Nyhet

Så mår barnen efter jordbävningen i Marocko

– Barnen var rädda när de kände skalven, men som tur är är barnbyn bra byggd och husen skadades inte. Barnen och ungdomarna, såväl som personal och fosterfamiljer är oskadade och i säkerhet, säger Samya El Mousti, SOS Barnbyar i Marocko.

Läs mer här

Artikel

Hon lever här och nu för sina barn

Natalia flydde med sina två barn från Ukraina till vår verksamhet i Rumänien. Hon jobbade som föreläsare inom arkitektur på ett lärosäte och när de flydde visste hon inte vart hon var på väg eller vad som väntade dem.

Läs mer här