Nyhet

Kärleken som säkrade Edricios framtid


Edricio och hans SOS-familj har nyligen integrerats i samhället och där har han träffat många nya vänner. Foto: SOS Arkiv

Varje gång barnbymamman Zelia kikar ut genom fönstret för att titta på sina barn som leker på gården, kan hon knappt tro på Edricios förändring. Han har vuxit upp till en energisk och lekfull 14-åring – en stor kontrast från pojken som först kom till SOS barnby Inhambane.

”Jag har tagit hand om Edricio i nio år, och jag är stolt över att mitt hårda arbete har lönat sig. Edricio var så ömtålig, svag och undernärd när han kom till mig och han hade många små infekterade sår över hela sin kropp. Jag tog honom till sjukhuset, gav honom god mat och jag älskade honom, sedan såg jag hur han långsamt läkte, både fysiskt och psykiskt”, säger Zelia.

Edricio var fem år gammal när han kom till Zelia från ett lokalt barnhem. Innan dess levde han ett tufft liv på gatorna i Inhambane.

”Edricios mamma dog när han var väldigt ung och han kommer inte ihåg henne. Den enda upplevelsen av moderlig kärlek han har, är den från mig. Han gillar värmen och tillgivenheten, och det tror jag att han alltid känner att han får från mig”, säger Zelia med ett leende.

”Min mamma har lärt mig väldigt många saker, som hur man duschar, borstar tänderna och hur jag städar mitt rum. Hon påminner mig alltid att jag ska ta på mig rena kläder och att inte leka där det är för smutsigt, för hon vill att jag håller mig frisk. Min mamma köper också skolmaterial och skoluniform till mig. Maten hon lagar är underbar och min favoriträtt är bönor med ris”, berättar Edricio.

Edricios liv förändrades totalt när han kom till sin SOS-familj. Att växa upp i det kärleksfulla hemmet innebar att han plötsligt fått tillgång till alla grundläggande nödvändigheter som han en gång var berövad av. Fram till nyligen bodde Edricio och hans SOS-familj i SOS barnby Inhambane, men som alla andra familjer i barnbyn har de integrerats i samhället. Edricio är väldigt exalterad över att bo i det öppna samhället med en större möjlighet att skaffa nya vänner.

”Innan vi flyttade hit hade jag bara vänner från SOS-familjer. Nu har jag vänner från resten av samhället också. Att ha vänner från hela samhället är bra för att de lär mig många nya saker. Mitt nya område är fint och säkert, våra grannar är härliga människor och de kommer ofta och pratar med mig och mina bröder”, berättar Edricio.

Edricio går nu på en ny skola i samhället och hans favoritämnen är portugisiska och samhällsvetenskap. Hans dröm är att bli brandman: ”Jag vill vara en brandman för att rädda människors liv. Jag vill hjälpa människor i nöd”. Uppväxten i SOS-familjen har ökat Edricios självförtroende, och nu finns det finns ingen stopp. Han har drivet och stödet han behöver för att se sina drömmar bli sanna.


Edricio är flitig i skolan och gillar framförallt att studera portugisiska och samhällsvetenskap. Foto: SOS Arkiv

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2018-06-12

Liknande

Artikel

SOS Barnbyar positiva till förslag att stärka barns rättigheter enligt barnkonventionen

SOS Barnbyar välkomnar förslagen i den statliga utredningen ”Förbättrade möjligheter för barn att utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen”. Utredningen har tagit ett helhetsgrepp om hur väl barn och ungas rättigheter tillvaratas i Sverige och på vilket sätt de har möjlighet att göra sina röster hörda i beslut som påverkar deras liv.

Läs mer här

Artikel

Rop på hjälp från barnbyn i Rafah – brevet till utrikesministern

Barnen i vår barnby i Rafah, Gaza, är i akut fara efter uppgifter om attacker mot staden. Det finns ingen säker plats att fly till och trots hårt arbete har vi inte hittat ett säkert sätt för barnen att lämna Gaza.

Läs mer här

Artikel

Syrien: ett år efter jordbävningen

I den här intervjun ger Alaa AlKousa, ansvarig för katastrofinsatser på SOS Barnbyar i Syrien, en inblick i efterdyningarna av jordbävningen som drabbade norra Syrien och Turkiet för ett år sedan.

Läs mer här