Nyhet

Katastrofarbetet i Moçambique fortsätter

Matpaketen delas ut till 500 familjer. Foto: SOS Arkiv

Tack vare våra givares insatser efter cyklonen Idai i Moçambique har vi kunnat göra stor skillnad. Katastrofer är inte över bara för att medier tystnar och vi fortsätter med det viktiga efterarbetet som alltid följer katastrofer. Vi har öppnat en barnvänlig plats, delat ut mat- och hygienpaket och planerar dessutom att göra reparationer på en skola, som förstördes när cyklonen drog förbi.

Barnvänlig plats:

Den barnvänliga platsen öppnades i början av
katastrofarbetet så att barn som bodde i temporära läger skyddades från
övergrepp, fick hjälp med traumabearbetning, hygien, mat och möjlighet att bara
vara barn.

Mat- och hygienpaket:

Från början fick 400 särskilt drabbade familjer regelbundet stöd i form av mat- och hygienpaket, men tack vare den fantastiska responsen från våra givare har vi haft möjlighet att hjälpa ytterligare 100 familjer. De har fått paket innehållande bland annat mat, vattenreningstabletter, tvål och andra disk- och tvättartiklar. Arbetet pågår fortfarande och senaste utdelningen gjordes den 9 september.

Reparationer på en skola:

Reparationer på en skola planeras att genomföras och vi håller just nu på att identifiera och anlita en byggfirma som kan genomföra arbetet. Taken och väggarna är skadade och därför har tillfälliga klassrum byggts upp för att undervisningen ska kunna fortsätta. 

I katastrofer är det alltid barnen som drabbas hårdast, men
tillsammans kan vi göra ovärderlig skillnad och ge barnen trygghet och en
framtid.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2019-09-17

Liknande

Artikel

Känslomässig trygghet är livsnödvändig

SOS Barnbyar i Marocko arbetar nu med lokala myndigheter för att stötta de barn som drabbats av jordbävningen i landet, och som nu står helt ensamma. Så här stöttar vi barnen som förlorat sina föräldrar i samband med jordbävningen i Marocko.

Läs mer här

Nyhet

Så mår barnen efter jordbävningen i Marocko

– Barnen var rädda när de kände skalven, men som tur är är barnbyn bra byggd och husen skadades inte. Barnen och ungdomarna, såväl som personal och fosterfamiljer är oskadade och i säkerhet, säger Samya El Mousti, SOS Barnbyar i Marocko.

Läs mer här

Artikel

En SOS-mammas dag

Malani är mamma till nio barn. Nio barn att väcka, nio koppar te att hälla upp, nio matlådor som ska förberedas och alla barn får en puss på kinden innan de går till skolan. Malani från Sri Lanka delar med sig av sin dag som SOS-mamma.

Läs mer här