Artikel

Kraften i karate

I Bangladesh löper flickor och kvinnor stor risk att utsättas för olika våldsbrott. Därför är en utbildning i karate en värdefull investering för livet.

Två flickor i vita kläder och rött skärp på grön gräsmatta utövar karate
Nida tränar flera gånger i veckan.

Nida, en 13-årig flicka från en av våra barnbyar i Bangladesh, vann nyligen en stor karatetävling. Det var första gången hon tävlade. Bara ett halvår tidigare började hon träna karate tillsammans med tio andra flickor i samarbete med ett träningscenter i närheten.

Det var SOS Barnbyar som uppmuntrade Nida att börja träna karate genom att skriva in henne på träningscentret och ge henne den utrustning hon behöver; till exempel dräkter, bröstskydd, bälten och handskar. Hon tränar två gånger i veckan i grupp och dessutom regelbundet med sina vänner.

Nida, som hade en tuff start i livet, har verkligen gått in för karaten. Hon förlorade båda sina föräldrar när hon var riktigt liten. Efter det bodde hon växelvis hos sina mor- och farföräldrar. Tidigt fick det henne att vilja bli stark, både för sig själv och för dem.

Men hennes mor- och farföräldrar kunde inte ta hand om henne, så 2013 flyttade hon  och hennes lillebror Niloy till en av våra barnbyn istället. Där fick de den omsorg och stöttande miljö de behövde för att växa och utvecklas.

Två flickor i karatedräkt tittar in i kameran med gräs människor och hus bakom
Nida till höger har flera vänner som också tränar karate.

Just nu går Nida i sjunde klass och är duktig i skolan. Hon deltar också i olika kulturella aktiviteter som kreativ konst, dans och sport, vilket gjort att hon lärt sig mycket och utvecklats på flera områden. Hon drömmer om att bli polis så att hon kan skydda människor, särskilt barn och kvinnor. SOS Barnbyar i Bangladesh spelar en avgörande roll när det gäller att stötta och inspirera Nida till att fortsätta sin karate-resa. Karate har inte bara gjort henne fysiskt stark utan har också lärt henne hur hon försvarar sig själv, förbättrat hennes mentala och känslomässiga hälsa och stärkt hennes självförtroende.

Text och foto: Pearl Sandhu

Dela inlägget

Publicerad: 2023-05-26

Liknande

Artikel

En SOS-mammas dag

Malani är mamma till nio barn. Nio barn att väcka, nio koppar te att hälla upp, nio matlådor som ska förberedas och alla barn får en puss på kinden innan de går till skolan. Malani från Sri Lanka delar med sig av sin dag som SOS-mamma.

Läs mer här

Artikel

Systrarnas starka syskonband

Familjen splittrades när Diana var liten och syskonen tvingades ifrån varandra. Men hennes storasyster kunde inte glömma sin yngre syster.

Läs mer här

Artikel

Sommartips från barnbyn

Sommartips från barnen i en av våra barnbyar i Laos.

Läs mer här