Artikel

Krig förstör drömmar

Foto: Salah Hosny

Mariam, 20, sjuksköterskestudent och medlem i SOS Barnbyar i Palestinas ungdomsråd, skrev denna kommentar på uppdrag av palestinska ungdomar på Västbanken och i Gaza.

På ungdomarna på Västbanken och i Gazas vägnar, och mot bakgrund av de svåra förhållanden som unga människor lever under, särskilt i Gaza, ber vi om att få leva i fred och säkerhet, bort från krig som förstör drömmar, framtid och planer, vilka de än är. Unga människors drömmar är att avsluta sin akademiska utbildning eller yrkesutbildning för att hitta ett jobb, bli självförsörjande och hjälpa sina familjer att försörja sig.

Att hitta jobbmöjligheter var en av de utmaningar som unga människor i Palestina stod inför, och det har blivit mer komplicerat på grund av kriget på Gazaremsan och de upptrappningar och negativa effekter Västbanken bevittnar.

Vi i Palestina står inför de allvarligaste utmaningarna, nämligen känslan av en osäker och instabil framtid. För tre månader sedan gick ungdomar på universiteten i Gaza och bar med sig alla sina förhoppningar om en ljus morgondag. Och över en natt förstördes universiteten, och med dem hoppet.

Ungdomarna i Gaza är enade och har ett gemensamt hopp om att dessa förhållanden kommer att upphöra, att livet kommer att återvända och att samarbete kan skapa en bättre framtid. Hur kan detta göras? Genom att stödja det psykologiska välbefinnandet hos unga människor i Gaza, så att de kan börja om på nytt.

Personlig utveckling är också ett av våra viktigaste krav för att vi framgångsrikt ska kunna komma in på arbetsmarknaden. Att stödja projekt som främjar egenmakt är enligt vår mening en av de viktigaste sakerna som håller unga människor kvar på vägen mot att lära sig, förvärva färdigheter och utbyta erfarenheter.

Vi hoppas alla att kriget ska upphöra och att vi alla ska kunna ta oss ur det på ett säkert sätt. Unga människors förstörda hem kommer bli en chock för dem. Att ha ett tak som skyddar dem från kyla och annat är en absolut nödvändighet. Låt det finnas stöd för att tillhandahålla lämpligt skydd för de unga människor som förlorade det under kriget.

Barnen har gått igenom trauman som inga andra barn i världen har upplevt. De behöver mycket psykologiskt stöd, regelbunden och hälsosam kost, kläder och att återvända till skolan.

Mitt budskap på alla unga människors vägnar i Palestina:
Vi ber till Gud att kriget ska upphöra, att freden ska återvända, att livet ska återvända med sina drömmar och förhoppningar för barn och ungdomar, och att moralen ska förbli hög för att möta utmaningarna. Detta är vad vi har lärt oss och delat tillsammans, och vi ungdomar kommer alltid att vara ett stöd för varandra tills vi är helt återställda.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2024-01-31

Liknande

Artikel

Rop på hjälp från barnbyn i Rafah – brevet till utrikesministern

Barnen i vår barnby i Rafah, Gaza, är i akut fara efter uppgifter om attacker mot staden. Det finns ingen säker plats att fly till och trots hårt arbete har vi inte hittat ett säkert sätt för barnen att lämna Gaza.

Läs mer här

Nyhet

Barnen i Sudan tvingas evakuera igen

I april tvingades familjerna i vår barnby i Khartoum, Sudan, att evakuera efter att väpnade styrkor tagit över barnbyn. Familjer, som flyttades till säkrare platser utanför staden, tvingas nu flytta igen efter att kriget kommit närmare.

Läs mer här

Artikel

En ukrainsk mamma berättar

− Jag skyddade barnen med min kropp och bad att vi alla skulle dö om en bomb träffade oss, säger Nadiya och torkar sina tårar. − Så att mina barn inte lämnas ensamma. Nadiya, en mamma från Mariupol, berättar om den värsta tiden hennes familj har gått igenom.

Läs mer här